bezár
 

építészet

2010. 03. 15.
Széchenyi-díj Koppány Tibor építészmérnöknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyakorlati műemlékvédelmi munkássága mellett elsősorban a magyarországi vár- és kastélyépítészettel foglalkozott s foglalkozik ma is a hétfőn Széchenyi-díjjal kitüntetett Koppány Tibor építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense.
"Így a 82. évemben, egy átdolgozott élet vége felé járva úgy érzem, hogy a Széchenyi-díj az egész pályám elismerése" - mondta el az építész az MTI-nek.

"Kezdettől fogva műemlékes építész vagyok: 1951-ben diplomáztam, azóta folyamatosan a műemlékvédelemben dolgoztam különböző helyeken. A munkám egyrészt magában foglalt egy gyakorlati részt: régi épületek építészeti helyreállítását. Sok ilyen munkát terveztem, vezettem, irányítottam az életem folyamán. A gyakorlat mellett úgymond kénytelen voltam - persze örömmel - belemerülni abba a történeti háttérbe is, amelyben az épületeket létrehozták" - magyarázta Koppány Tibor.

Az Ybl Miklós-díjas építész több mint száz szakmai folyóiratba írt cikkeket, tanulmányokat, s önálló kötetei is megjelentek, elsősorban a magyar építészet történetéről, különös tekintettel a vár- és kastélyépítészetre. 1999-ben jelent meg A középkori Magyarország kastélyai című könyve, mely azóta is egyetemi tankönyv az ELTE bölcsészettudományi karán.

"A középkortól kezdve a reneszánszon át a barokkig terjed az időszak, amivel foglalkozom, a 19. század elején +leálltam+" - fogalmazott a kutató.

Mint Koppány Tibor elmondta, nem tervezi, hogy új irányokat kezd kutatásában. "Huszonhárom évesen kezdtem a szakmát, azóta annyi anyag összegyűlt, hogy bőven van mit feldolgoznom. A középkor után most a kora újkori Magyarország kastélyépítészetével foglalkozom, és ha lesz rá mód, szeretném, ha ebből még megjelenne egy könyv. A kézirat körülbelül 90 százalékban már készen áll. Persze tudom, nem lesz könnyű kiadót találni a mostani gazdasági helyzetben".

Ami az oktatást illeti, Koppány Tibor elmondta: már felhagyott vele. "Súlyos cukorbeteg vagyok, napi többszöri inzulininjekcióra van szükségem, emellett kemény diétára is vagyok fogva. Mindez a lakás elhagyásában is erősen akadályoz, így már nem tudom vállalni az oktatást" - mondta.

nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi
építészet

Renzo Piano és a könnyedség költészete Renzo Piano és a könnyedség költészete
A Renzo Piano Building Workshop párizsi kiállítása

Más művészeti ágakról

Dean DeBlois: Így neveld a sárkányodat 3.
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
színház

A halál geometriája A halál geometriája
Enyedi Éva: Lear halála – a Miskolci Nemzeti Színház előadása a Játékszínben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés