bezár
 

art&design

2010. 04. 12.
Régi utcanévtáblák az Emlékpont múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy tucatnyi rendszerváltozás előtti utcanévtábla került a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumba; a többek között a kommunista ideológia fontos alakjait megörökítő táblákat az április végén nyíló időszaki kiállításon láthatja majd a nagyközönség.
Elek András történész, a közgyűjtemény munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta, még februárban tettek közzé egy felhívását, amelyben arra kérték a polgárokat, bocsássák az Emlékpont rendelkezésére a birtokukban lévő régi táblákat.

A gyűjtésnek köszönhetően a múzeumba került az egykori Munkásőr, a Lenin, a Lumumba, a Malinovszkij és a Tanácsköztársaság tér névtáblája. A beérkezett tárgyak közül azonban a legérdekesebb a Ságvári Endrét megörökítő és az egykori kommunista újságíró, jogász nevét viselő utcát jelző bronzportré, illetve a szocializmus alaptörvényének dicsőségét hirdető Alkotmány utca kerámiatáblája.

A szakember elmondta, Hódmezővásárhelyen komoly hagyománya van a majolikagyártásnak és más iparművészeti ágaknak. A városban a hetvenes években terjedt el, hogy néhány utcát a hagyományos fekete-fehér fém táblák mellett művészeti alkotásokkal is jeleznek, ekkor készülhetett a Ságvári Endrét ábrázoló dombormű vagy a paragrafusjellel és a kalásszal a szocialista alkotmányt jelképező kerámiatábla.

A történész emlékeztetett rá, Hódmezővásárhelyen néha különös helyzeteket is teremtett az ideológiai alapú utcanévadás: a dél-alföldi városban Leninről nemcsak utcát, de teret is elneveztek. Miután Hruscsov leleplezte a néhai zsarnok bűneit, s a korábbi Sztálin utcát át kellett keresztelni, akkor ez a terület is Lenin nagyságát kezdte hirdetni. Mivel az illetékesek is túlzásnak és egyben nem túl praktikusnak tartották, hogy a néhai főforradalmár nevét egyszerre több közterület is viselje, ezért a „másik” Lenin utcát Lumumba meggyilkolt kongói elnökről nevezte el a városi tanács.

Az Emlékpont múzeum európai uniós forrásból, közel 200 millióból kibővült időszaki kiállítótérében április végén nyílik A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése című tárlat. A muzeológusok az utcanévtáblák segítségével is igyekeznek majd érzékeltetni a fiatalabb látogatókkal, milyen, a kommunista ideológiát tükröző közterületek voltak egykoron Hódmezővásárhelyen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés