bezár
 

art&design

2010. 04. 13.
Nemzetközi várkonferencia Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A várak régészeti feltárása és műemléki felújítása Honttól Zemplénig a határ két oldalán címmel rendeznek nemzetközi konferenciát a szlovákiai Füleken csütörtökön és pénteken.
A rendezvényen szó lesz a dél-szlovákiai végvárklaszterről is, amelynek útvonalát az Európa Tanácsnál szeretnék bejegyeztetni a szlovák és magyar felek - tájékoztatta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t kedden.

Közlése szerint a Füleki Vármúzeum és a Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett esemény előadói a Tőketerebestől Csábrágig húzódó végvárvonallal, illetve Magyarországon a Füzértől Nógrádig található várakkal foglalkoznak majd, beszámolnak a várkutatások eredményeiről és az állagvédelmi munkákról.

A sajógömöri, kassai, drégelypalánki, füleki, diósgyőri, salgói, csábrági, füzéri, komlóskai, divényi, nógrádi, ónodi, szendrői és rimaszombati várak mellett szó lesz a Bebekek rozsnyói járásban épített erődítményeiről, Pelsőc, Csetnek és Gombaszög várairól.

A konferencián tartják meg a dél-szlovákiai végvárklaszter alapító tagjainak első találkozóját: itt jöhet létre az a szervezet, amely jogi személyként felvállalná a szakmai tevékenységek koordinálását, a közös idegenforgalmi programok megalkotását Nagymihálytól Nyitráig.
A szlovákiai és magyarországi partnerek európai kulturális út bejegyeztetését tervezik az Európa Tanácsnál, a "végvárak útja" párhuzamosan futna Magyarország északi és Szlovákia déli részén - mondta Agócs Attila.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés