bezár
 

art&design

2010. 05. 26.
Csontvárytól Szőnyiig: Kiállítás a Móra múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar festők és szobrászművészek félszáz alkotását láthatja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban csütörtöktől a közönség a Csontvárytól Szőnyiig című tárlaton.
A kiállítás anyagának zöme a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a Tisza-parti városba, ezeket egészítette ki a Móra Ferenc Múzeum néhány saját tulajdonú művével - mondta a szegedi tárlat kurátora, Ibos Éva művészettörténész az MTI-nek.

A kiállításon többek között Csók István, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Czóbel Béla, Kernstok Károly és Aba-Novák Vilmos alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. Aba-Nováktól az egyik legismertebb, legkedveltebb mű, az 1930-ben festett Laura című alkotás is látható a tárlaton. A páratlan kollekciót a miskolci közgyűjtemény szeptemberig adta kölcsön a szegedi múzeumnak.

Mint azt Ibos Éva felidézte, a XX. század közepére Miskolc jelentős képzőművészeti centrummá fejlődött. 1955-től országos merítésű képzőművészeti kiállításokat rendeztek a városban. Ezek a kezdeti tárlatok még szélesebb kitekintésű közgyűjteményi vásárlásokat tettek lehetővé, így a múzeum kollekciója egyre jelentősebb kortárs művészeti anyaggal gazdagodott.

A tárlat legismertebb alkotása Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye. Az Öreg halász a Csontváry-életmű kiemelkedő darabja, az 1902-ben készült olajfestmény külön érdekessége az a mód, ahogyan megjelenik benne a jó és a gonosz kettőssége.

A szakemberek megállapították, hogy a bal oldali részt tükrözve az látható, hogy a nápolyi öbölben, a csónakban ülő öreg halász imára kulcsolja a kezeit, mögötte békés a tenger és a Vezúv. Ha a jobb oldali részt tükrözik, akkor egy koporsóban ülő ördögre lehet figyelmes a szemlélő, mögötte viharos a tenger és kitört a tűzhányó.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
A Lehetnék bárki című antológiáról
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés