bezár
 

irodalom

2010. 09. 30.
Tizenöt szerző ajánlotta fel műveit a 15 éves MEK-nek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenöt hazai és határon túli kortárs magyar szerző - szépírók, történészek, filozófusok - ajánlották fel egy-egy művüket az idén 15. születésnapját ünneplő Magyar Elektronikus Könyvtárnak (MEK).
"Ennek az ajándéknak egyik fontos üzenete, hogy nemcsak lejárt szerzői jogú, régi könyveket lehetséges beszerezni az e-könyvtárakba, hanem friss, ropogós, +még szagos+ könyveket is, köztük sok fiatal szerző művét" - fogalmazott Kokas Károly, a MEK egyik alapítója, elnökségi tagja az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) megrendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

A jubileum alkalmából Bartis Attila, Berg Judit, Bödők Zsigmond, Csányi Vilmos, Darvasi László, Heller Ágnes, Hévizi Ottó, Kenyeres Zoltán, Lőrincz L. László, Nemeskürty István, Nyíri Kristóf, Szilágyi Szabolcs, Vajda Mihály, Vekerdi József és Zimányi Vera ajánlotta fel egy-egy művét a már napi 60-70 ezer látogatót vonzó elektronikus könyvtár részére.

Horváth Sándor Domonkos, a MEK Egyesület elnöke köszöntőjében felidézte az e-könyvtár "hőskorát", amikor még "tízujjas digitalizáció" folyt, és "minden sor mögül kiérződött a lelkesedés". Mint mondta, a MEK "mozgalmi jellege" azóta is megmaradt.

Boka László, az OSZK tudományos igazgatója úgy vélte, hogy az olvasók e-könyvtárakhoz, illetve más digitális közvetítőkhöz és eszközökhöz való átpártolása visszafordíthatatlan folyamat, mellyel szembesülnie kell minden írónak, kutatónak, könyvterjesztőnek és könyvtárnak.

Kokas Károly felvetette annak gondolatát, hogy a könyvtárügy átfogó válsággal néz szembe napjainkban, miután az internet megjelenésével elveszítette az információgyűjtés- és terjesztés "háromezer éves monopóliumát". "A könyvtárak most világszerte megpróbálják újra kitalálni magukat, és - ma már látszik - itthon ennek a folyamatnak volt fontos része a MEK elindítása" - fogalmazott.

Kokas Károly kitért arra is, hogy szeretnének hagyományt teremteni 15 év - 15 könyv mottójú programjukkal: jövőre 16, két év múlva 17, majd mindig eggyel több kortárs könyvet szeretnének megjelentetni a MEK-en.

A MEK Egyesület idén májusban ünnepelte az e-könyvtár létrehozásának 15 éves jubileumát. A Magyar Elektronikus Könyvtár jelenleg több mint nyolcezer címmel és négy határon túli szerverrel rendelkezik. A MEK részét képezi az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (epa.oszk.hu), a Digitális Képarchívum (keptar.oszk.hu) és a Képzőművészet Magyarországon (hung-art.hu).

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Az íráshoz nem kell világítótorony Az íráshoz nem kell világítótorony
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napja
irodalom

Vajon fog olvasni? Vajon fog olvasni?
Kerekasztal-beszélgetés
irodalom

Minden, ami a Bánk bánnal történhet Minden, ami a Bánk bánnal történhet
Katona József: Bánk bán - Nádasdy Ádám prózai fordításának bemutatója

Más művészeti ágakról

Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
About Me – a hetedik lemez
Justin Baldoni: Két lépés távolság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés