bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Elhunyt Égető Melinda néprajzkutató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvankilenc éves korában elhunyt Égető Melinda néprajzkutató, muzeológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa - közölte az akadémia pénteken.
Égető Melindát 2011. január 7-én érte a halál, az MTA Néprajzi Kutatóintézete saját halottjaként gyászolja - áll a közleményben.

Tanulmányait az ELTE bölcsészettudományi karán végezte néprajz-történelem szakon, bölcsészdoktori oklevelét 1970-ben vehette át; 1967 és 1971 között a szekszárdi Béri Balogh Ádám Múzeum, majd 1971 és 1980 között a budapesti Néprajzi Múzeum és a Szentendrei Szabadtéri Múzeum munkatársa, 1980-1981-ben a GATE Agrártörténeti Kutató Csoport tudományos munkatársa, 1982-től pedig az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, majd 1988-tól tudományos főmunkatársa volt.

Fő kutatási területe a magyar szőlő- és borkultúra, valamint a szőlőhegyi közösségek (hegyközségek) története és néprajza, továbbá a határon túli magyarok egyes csoportjainak (Bácska, Szerémség, Horvátország) történeti néprajza és jelenkori kultúrája volt. Két monográfiája mellett számos cikke és tanulmánya jelent meg szakfolyóiratokban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés