bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Hintalovas és kakas kerül a londoni Trafalgar térre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy bronzból készült hintalovas fiú alakja, majd egy óriási kék kakas kerül a londoni Trafalgar tér negyedik oszlopaként ismert üres szobortalapzatra.
A pénteki eredményhirdetés szerint ez a két műalkotás váltja egymást a tér északnyugati sarkában üresen álló talapzaton, amelyet eredetileg IV. Vilmos angol király lovasszobrának építettek 1841-ben. Pénz hiányában a tervezett szobor sohasem készült el, és az üresen maradt emelvényen 1999-től különböző modern, művészi alkotások váltják egymást.

A legújabb, jövőre kihelyezendő nyertes Michael Elmgreen és Ingar Dragset hintalovon ülő fiú alakja, amellyel a tér és a talapzat eredeti, katonai jellegére is utalnak.

A következő évben, azaz 2013-ban a német Katharina Fritsch ultramodern kék kiskakasa vonzza majd a turistákat. A művész szerint a szobor a megújulást, az ébredést és az erőt szimbolizálja.

Boris Johnson főpolgármester szerint ezek a szellemes és titokzatos alkotások is megerősítik, hogy művészeti szempontból a világ egyik legérdekesebb nagyvárosa London.

A konzervatív britektől korábban is sok kritika érkezett a téren bemutatott modern műalkotások miatt. Öt évvel ezelőtt például Marc Quinn kéz és láb nélküli terhes nőt ábrázoló márványszobra miatt tiltakoztak sokan.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól

Más művészeti ágakról

színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés