bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Hintalovas és kakas kerül a londoni Trafalgar térre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy bronzból készült hintalovas fiú alakja, majd egy óriási kék kakas kerül a londoni Trafalgar tér negyedik oszlopaként ismert üres szobortalapzatra.
A pénteki eredményhirdetés szerint ez a két műalkotás váltja egymást a tér északnyugati sarkában üresen álló talapzaton, amelyet eredetileg IV. Vilmos angol király lovasszobrának építettek 1841-ben. Pénz hiányában a tervezett szobor sohasem készült el, és az üresen maradt emelvényen 1999-től különböző modern, művészi alkotások váltják egymást.

A legújabb, jövőre kihelyezendő nyertes Michael Elmgreen és Ingar Dragset hintalovon ülő fiú alakja, amellyel a tér és a talapzat eredeti, katonai jellegére is utalnak.

A következő évben, azaz 2013-ban a német Katharina Fritsch ultramodern kék kiskakasa vonzza majd a turistákat. A művész szerint a szobor a megújulást, az ébredést és az erőt szimbolizálja.

Boris Johnson főpolgármester szerint ezek a szellemes és titokzatos alkotások is megerősítik, hogy művészeti szempontból a világ egyik legérdekesebb nagyvárosa London.

A konzervatív britektől korábban is sok kritika érkezett a téren bemutatott modern műalkotások miatt. Öt évvel ezelőtt például Marc Quinn kéz és láb nélküli terhes nőt ábrázoló márványszobra miatt tiltakoztak sokan.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Lehetnék bárki című antológiáról
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés