bezár
 

art&design

2011. 05. 09.
Gombold újra! – A magyar népviselet reneszánsza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A punk, a rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnológiával készített szoknyák, valamint a népi motívumokat modern szabással életre keltő kollekciók győztek a Gombold újra! - Divat a magyar öltözéktervezési pályázat nagyszabású vasárnap esti divatbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban, ahol Magyarország hivatalos divat nagykövetét is megválasztották.
"A kollekcióm neve Metallic folklór volt. Az egész elképzelés a hagyomány és a punk-rock stílusjegyek ötvözéséből jött létre" - mondta Gyöngyösi Renáta, a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termében tartott bemutató győztese. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fiatal tervező az elmúlt két évet a magyar népviselet motívum- és formavilágának tanulmányozásával töltötte, és tervezőként a későbbiekben is szeretné megőrizni a győzelmet hozó punk-rock, illetve népi motívumokat ötvöző vonalat. "Abszolút közel áll a szívemhez a dolog" - tette hozzá, azt is elárulva, hogy nem lenne ellenére, ha értékesíteni is tudná a nyertes darabokat.

Az este hat órakor kezdődött bemutató során a hazai divatszakmában már ismert személyiségek - az Artista, Anh Tuan és a Je Suis Belle - mellett a szárnyaikat bontogató amatőr tervezők fantáziáját és keze munkáját dicsérő látványruhák, hétköznapi viseletek és kiegészítők keltették életre a kortárs divattal ötvözött magyar népviselet és népmesék világát a kifutón.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem februárban kiírt közös pályázatának 35 döntőse közül a többek között Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Papp-Váry Borbála, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár, Tolvai Renáta énekesnő és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri választotta ki a végső győzteseket.

"Számomra nagyon fontos volt, hogy a magyar divathagyományokat viszontlássam egy-egy kollekcióban, akár motívum szinten is, és hogy ez a kollekció hordható legyen, akár utcai, akár alkalmi viseletben" - árulta el a zsűri által figyelembe vett legfontosabb szempontokat Papp-Váry Borbála. Hozzátette: a cél, hogy ezentúl minden évben meghirdessenek egy hasonló pályázatot a fiatal divattervezők hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.

A dobogó második helyére Surányi Szilárd népi motívumokkal és modern szabással játszó kollekcióját, harmadik helyezettnek pedig Náfrádi Márta magyar népművészeti varrástechnológiával készült tavaszi-nyári ruháit választotta a zsűri. A szakmai elismerés mellett a győztesek komoly pénzjutalmat és Herendi Porcelán ajándéktárgyakat kaptak. Az első helyezett emellett fél évig kipróbálhatja magát Zoób Kati divattervező műhelyében, a Glamour divatmagazin nyári számában mutatkozhat be kollekciójával és a Milánói Divathétre is kilátogathat. A bemutatón kiosztották a WAMP művészpiac és a Fashion Issue magazin különdíjait is.

A hivatalos győztesek mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga győztesét, akire a következő pár napban lehet majd leadni a voksokat a pályázat hivatalos Facebook oldalán. Az este különlegessége volt, hogy Mihalik Enikő, nemzetközi szinten elismert modell személyében megválasztották Magyarország első hivatalos divat nagykövetét is, aki ezentúl a világ minden táján népszerűsítheti hazánk fiatal tehetségekben gazdag divatvilágát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés