bezár
 

art&design

2011. 12. 06.
Kilenc évtized a művészet vonzásában
Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915-2010) és a Remseyek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emlékkiállítás a 2010-ben elhunyt Remsey Ágnes sokoldalú, szerteágazó életművét mutatja be, a 19-20. század fordulójáig visszanyúló művészeti hagyományokat mindmáig őrző Remsey család tágabb történetének összefüggéseibe helyezve.
Az alkotó az iparművészet, az irodalom, a képzőművészet, a bábművészet területén fejtette ki tevékenységét; a kiállításon, most első ízben az életmű valamennyi ágát a nagyközönség elé tárjuk. Remsey Ágnes gyermek- és ifjúkorát szüleivel, a Remsey Jenő – Frey Vilma művészházaspárral Gödöllőn töltötte. A gödöllői művésztelep szellemisége, részben szüleinek, részben a többi alkotónak köszönhetően életre szóló hatást gyakorolt művészetére. 1936-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol Rudnay Gyula volt a mestere. 1939-től tagja a Magyar Iparművészeti Társulatnak. 1939 és 1943 között az általa alapított Palotás Szőnyegműhelyt vezeti, mely a gödöllői szőnyegszövő hagyományok folytatója. Szőnyegeivel hazai és nemzetközi kiállításokon aratott szakmai- és közönségsikert. 1949-ben férjével, Pirk János festőművésszel Szentendrére költözött, ahol öt gyermeket neveltek fel. Báb- és babatervezéssel, valamint -készítéssel 1945-től foglalkozott, emellett regényeket, könyveket írt és akvarellfestményeket készített.
Remsey Ágnes bábterve
A kiállítás első részében szőnyegtervező tevékenységét és a Palotás Szőnyegműhely működését állítják a középpontba. Kiemelt kiállítási tárgyakként Remsey Ágnes közintézményekben és magántulajdonban őrzött eredeti szőnyegei, szőnyegtervei és műhelyrajzai szerepelnek. Szőnyegtervező tevékenységét árnyalják azok az eredeti tervek alapján újraszövött szőnyegrészletek, melyeket a Gödöllői Iparművészeti Műhely gobelin- és szőnyegszövő tanfolyamának növendékei készítettek erre az alkalomra Remsey Flóra kárpitművész irányítása alatt.

A tárlat második része Remsey Ágnes írói munkásságát, valamint akvarellfestészetét mutatja be. A kiállítás utolsó egységében a Remsey család több generáción átívelő baba- és bábkészítő tevékenységét tárja a közönség elé. Remsey Ágnes egyéni hangvételű, irodalmi és mesefigurákat megjelenítő textilbabái mellett, archív fotók alapján rekonstruálásra kerül az 1947–1953 között működő Remsey Marionettszínház egyik bábjelenete is, az eredeti marionettfigurák bemutatásával.

A Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915–2010) és a Remseyek című kiállítás megnyitójára 2011. december 8-án (csütörtök) 17 órától kerül sor a Szentendrei Képtárban (Szentendre, Fő tér 2-5.). Köszöntőt mond: Dr. habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató és Dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere. A kiállítást megnyitja: Professor emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítás kurátora: Kopin Katalin művészettörténész. Szakmai konzulens: Dr. Török Katalin A kiállítás megtekinthető 2012. február 26-ig hétfő és kedd kivételével minden nap 14-18 óra között.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés