bezár
 

irodalom

2008. 08. 04.
Egymillió könyv egy kattintásra
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű rákattintással. A virtuális könyvtárban - amelyet a Google épít - már most mintegy egymillió, negyven különböző nyelven írt kötet áll rendelkezésre.

prae.hu

Lehetetlen megjósolni, hogy a gyűjtemény meddig bővül, s a szaporításnak nincs eltervezett határa. Jelenleg 20 ezer kiadó és 28 nagy könyvtár - köztük olyan híres egyetemek, mint az oxfordi, a Harvard vagy a Stanford - fogadta el az ajánlatot a digitalizálására és a világhálón való publikálásra. Spanyolországban az első csatlakozók között van a madridi Complutense egyetem és a barcelonai Cataluña könyvtár - írta az El País című spanyol lap. 

A kezdeményezés óriási jelentőségét az adja, hogy míg jelenleg az emberiség 90 százaléka számára nincs elérhető forrás, ezentúl egy képernyő és egy telefonvonal lehetővé teszi a tudáshoz való hozzáférésben megnyilvánuló egyenlőtlenség megszűntetését.

Az egyetlen különbség az egyes országok között csak azokból a törvényekből származhat, amelyek a szellemi tulajdont védik, mivel a projekt védi a szerzői jogot. A copyright-ok esetében csak kivonatok megtekintésére lehet számítani, illetve online vásárlási ajánlatokra és közeli könyvtárak listájának ismertetésére, ami egyenértékű egy könyvnek a könyvesboltban való átlapozásával.

A spanyolok a két könyvtár csatlakozásával olyan művekbe engednek betekintést, mint Rabanus Maurus 9. századi tudós, könyvtáralapító költeménye, X. (Bölcs) Alfonz kasztíliai király (1221-1284) Az asztronómia tudományának könyvei című műve, Ptolemaiosz Kozmográfiája a Kr.u. 1. századból, egy 16. századi többnyelvű biblia, továbbá 725 ősnyomtatvány.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés