bezár
 

irodalom

2008. 09. 09.
Rowling megnyerte a szerzői jogi pert a lexikonkészítő ellen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője megnyerte a szerzői jogi pert, amelyet tavaly indított egy rajongója ellen, aki enciklopédiát akart kiadni a művek alapján.
A New York-i kerületi bíróság bírája hétfőn azzal indokolta döntését, hogy bizonyítást nyert: Steven Vander Ark megjelenésre szánt Harry Potter Lexikona jóvátehetetlen kárt okozott Rowlingnak mint írónak. A bíró végleg megtiltotta a kötet publikálását, és a felpereseknek, Rowlingnak és a szerzői jogok fölött rendelkező Warner Bros. stúdiónak 6750 dolláros (1,14 millió forint) jóvátételt ítélt meg.

Az írónő hétfőn közleményében tudatta, hogy elégedett a döntéssel, és azzal hogy a per "ilyen szerencsésen oldódott meg". Nem lelte örömét a pereskedésben, de azért fordult bírósághoz, hogy ezzel az üggyel egyúttal minden szerző saját alkotásához fűződő jogáért is kiálljon - állította a varázslótanonc kalandjaival világhírűvé vált Rowling, és azt is borítékolta, hogyha a bíróság mégis a lexikon javára döntött volna, akkor "ez szabad utat nyitott volna bárki előtt, aki gyorsan akar nagy pénzt keresni".

Vander Ark 2000-ben indított internetes honlapot a Potter-univerzumról. Az egykori iskolai könyvtáros az oldalon teljes egészében feldolgozta a hét kötet tartalmát, szereplőit az eredeti művekből származó idézetek felhasználásával. A honlap gazdáját az RDR Books michigani kiadó kereste meg, hogy készítsen lexikont a felhalmozott anyagból. A kiadó azzal védekezett, hogy "kézikönyvet" akartak kiadni.

A bíró szerint azért nem lehetett az Ark-féle enciklopédiát a kézikönyvek kategóriájába sorolni, mert az csaknem teljes egészében Rowling alkotói munkáján alapult, és szinte semmit sem tett hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés