bezár
 

zene

2013. 06. 04.
A Duna arca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Oláh Kálmán: A Duna arca című művét mutatja be az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar évadzáró hangversenyén.
Oláh Kálmán: A Duna arca

bemutatja: ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar 

évadzáró hangverseny

Időpont: 2013. június 7-e, 19.00 óra
Helyszín: ELTE Aula Magna
(Budapest V., Egyetem tér 1–3. I. em.)

Ősbemutatóra készülnek az ELTE együttesei: a Liszt-díjas zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán: A Duna arca című, vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írott új művét mutatják be Kovács László vezényletével június 7-én, az ELTE Egyetem téri aulájában.

A koncert műsora:

Barabás Árpád: Madrigál I.
Cser Ádám: Animam meam dilectam tradidi
Vajda János: Kolinda
Oláh Kálmán: A Duna arca (ősbemutató)
Közreműködik:
Balázs Elemér (dob)
Barcza Horváth József (bőgő)
Oláh Kálmán (zongora)
Dunai Tamás (próza)

Puccini: Messa di Gloria
Közreműködik:
Xavier Rivadeneira (tenor)
Szüle Tamás (basszus)

Vezényel: Kovács László Liszt-díjas, érdemes művész
Hangképző: Dévity Zoltán

Oláh Kálmán - Dobó László fotója

Az ősbemutató szerzője, Oláh Kálmán nem csak előadóművészként, hanem zeneszerzőként is rangos elismerésekben részesült, például 2006. szeptember 17-én például a washingtoni Kennedy Centerben a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját vehette át Always című kompozciójáért, amit több száz mű közül választotta ki, tartott a legjobbnak a rangos zsűri.

Oláh Kálmán zeneszerzőként szenvedélyesen feszegeti a zene határait, Bach, Bartók és Sztranvinszkij művei a mai napig nagy hatással vannak rá. Több művet komponált szimfonikus zenekarra és jazz formációra, ilyen például a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band (amit éppen Kovács László vezényletével mutattak be, Oláh Kálmán szólójával, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével).

Legutóbbi szimfonikus zenekari darabja, a Passacaglia for orchestra & jazz trio 2008 decemberében, a Magyar Állami Operaházban csendült fel első ízben, azóta tucatnyi koncerten hallhatta a közönség, különböző hazai szimfonikus zenekarokkal. Nemrég, március 21-én óriási sikert aratott Oláh Kálmán szerzői estje a pécsi Kodály Központban, ahol jazz trióval és kvintettel, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, szintén Kovács László vezényletével csendült fel ez a két nagyszerű mű is.

A június 7-i koncert első felében Barabás Árpád Madrigál I. című műve hallható nyitó, Oláh Kálmán új műve pedig a szünet előtti záró darabként csendül fel. Első alkalommal fordul elő, hogy mindkettőjük egy-egy műve hallható egy koncerten, s ez azért különleges esemény, mert Oláh Kálmán Barabás Árpád zeneszerzőtől tanult két évig klasszikus zeneszerzést.

A Duna arca – Édesanyám emlékére alcímű darab I. része József Attila: A Dunánál és Ady Endre: Anyám és én című verse alapján született, Dunai Tamás narrátorként olvas fel részletet előbb A Dunánál című versből, majd a kórus énekel részletet Ady Endre: Anyám és én című verséből. Utána ismét Dunai Tamás következik A Dunánál újabb részletével.

A II. rész Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versére született, ezt a kórus adja elő. A III. rész elején Kosztolányi Dezső: Anya arca című költeményéből hallható részlet Dunai Tamás előadásában, majd Petőfi Sándor: A Dunán című verséből, a végén pedig ismét az Anya arca című költeményből választott részlet következik.

Miközben az egész mű hármas tagolású – úgynevezett nagy hídforma – , az I. és a III. tétel is hasonló felépítésű, méghozzá egymás tükörképeként: az I. részben a Duna a fő motívum, s ebbe ékelődik az anyavers, a III. tételben pedig az anyavers a fő szál, ebbe simul be a részlet egy Duna-versből.

Oláh Kálmán honlapja: 
www.kalmanolah.com

Dobó László fotója (a szerk.)
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés