bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Danczi Csaba László --

felhasználói adatlapja

Danczi Csaba László portfólióját ide kattintva éred el.

Danczi Csaba László által feltöltött cikkek:

Ős Lajos, avagy a zene születése
A zene vajon független anyagától, amivel megszólaltatják? Ez a kérdés nagyon régóta motoszkál bennem és mindig felüti a fejét. A zene vajon nem lehet szép, amikor valami olyan hangkeltő eszközzel, hangszerrel szólaltatják meg, ami tegnap még bútor volt, vagy mindennapi használatra kitalált tárgy? A kérdések relevanciáját többek között az adja, hogy például a legtöbb elektronikus hangszer mérőberendezésként kezdte karrierjét... mondja Nagy Ákos zeneszerző - Dnczi Csaba László őt és Bali János előadóművészt, zeneelméleti tanárt kérdezte.
Talán még kiabálni is fogok
Minél tágabb horizonton gondolkodunk, annál hitelesebb képet kaphatunk és adhatunk a világról, amelyben élünk. Azt hiszem, most ez a célom: művelődni, tanulni és minél többet alkotni.          
Többszörös élvezet és kielégületlenség
Különös élethelyzetben ért a szerencse, hogy a Pannon Filharmonikusok budapesti évadának első koncertjét meghallgassam, mikor is számos alkalmam nyílt az élvezetre, mégis kielégületlenül távoztam
A mélységesnél is mélyebb
Ami virtuóz a játékban, ami nehéz, energiát és figyelmet követelő, az csak lágyan, finoman és áttetszően jelenik meg, mintha az egyébként csinos játékosnak nem lenne teste, a lelkéből áradnának a hangok. A technika egyszerűen tökéletes, a helyén van, de nem ez a lényeg, hanem a mérhetetlenül mély kifejezőerő. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon jártam...
Macujev leiskolázta Budapestet
Nem először hallom Macujevet és elképeszt a technikai fölény, amivel játszik. Az idei Tavaszi Fesztiválon hallott szólóestje ebből a szempontból nem is volt csalódás (legfeljebb az emlékekkel összevetve).  
Megjelent a zsenialitás
Következett a Mozart-hegedűverseny, Kelemen Barnabás közreműködésével. Ezúttal a karmesternő arcát is láttam, és kellemes látványban volt részem. Kezdve a szexista oldallal, meglehetősen fiatal és csinos nő, és folytatva a lényeggel: az látszott rajta, hogy élvezi és teljesen komolyan gondolja azt, amit csinál. Az élvezetre egyébként minden oka megvolt, minthogy Kelemen színrelépésével megteremtődött a varázs, és ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy mi hiányzott eddig: a zsenialitás.
A mikrotonalitás hálójában
"A dúrterces színük halványan villódzó türkizes zöldeslila és örvénylő fakósárga volt. Nyilván ezek se igazodtak semmiféle termperatúrához, de mégis elvarázsoltak. Olyannyira, hogy mikor hazaértem a családommal Budapestre, azonnal elkezdtem egy még félig kész, In dem Nebel című művemet az elejétől kezdve átírni és eredeti nyolc perces verzióját megtoldani a duplájára."
Időkép és kór-rajz
Kevés olyan fontos dolgot érzek az életemben, mint a kellő hagyományok ápolása melletti kísérletezést. Ezért volt olyan erős a vágy bennem a kísérleti zene iránt, hogy legyőztem a hideget és a távolságot, s vártam a Chatham-Mohammad-koncert kezdetét a Trafóban…
Az emlékezés alakzatai
Mai napig élénken él a kép bennem, amikor Kocsis Zotlán halála után néhány nappal, a Till Eulenspiegel előadása előtt Bogányi Tibor - szokásától eltérően - feljött a Müpa színpadára és egy perces néma csendet kért, majd szinte átmenet nélkül beindította a zenekart, és én határozottan éreztem a kópé jelenlétét a koncertteremben. Nem szeretek nekrológot írrni, ezt mások megtették időközben, helyettem is. Ugyanakkor alkalmam nyílt egy kifejezetten Kocsis Zoltán emlékének ajánlott koncert meghallgatására, így inkább a gyászmunkáról beszélek.
A ködös Albionban nyíló rózsa
Nem először próbálok Pátkai Rozina zenéjéről írni, hiszen korábbi lemezéről is kritikát akartam megfogalmazni, csak aztán másként hozta a sors: lemezhallgatás közben eszembe jutott, hogy belefüleljek egykori nagy szerelmem, a Madredeus muzsikájába, onnan pedig nem volt visszaút.
Orosz est Pannóniában
Van valami misztikus a nagy orosz szólisták játékában, amivel újra és újra meglepnek. Legyünk őszinték: ilyenkor újra kell konstruálnom eddigi tapasztalataimat, mondhatni egész életemet újra kell írnom.
Férfikar mint szakrális műhely
A Szent Efrém Férfikar tizenötödik jubileuma alkalmával az orthodox kórus alapítójával és vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk orthodoxiáról, zenéről és a világ dolgairól
Egy kópé emlékére
Tényleg van némi lelkiismeret-furdalásom, amikor a közönség válságáról tudósítok. De most, hogy egy magyar, ráadásul vidéki együttes koncertje előtt körbenézek és azt látom, hogy szépen betöltik az emberek a nézőteret, azt kell gondolnom, hogy nem a közönség van válságban (illetve a nézettség), hanem a célzott ráfigyelés különböző.
Előny is lehet hátrány
Hatévesen kezdett zongorázni, tizennégy évesen a Cseh Filharmonikusokkal játszott, tizenhét évesen pedig Chick Corea volt a partnere. Hiromi a Trio Projecttel jött a CAFe Budapest Fesztiválra, hogy bemutassa művészetét.
Mennyi az annyi
Néha a zeneipar végéről, legalábbis drasztikus átalakulásáról vizionálnak. Amíg olyan zenészek vannak, mint a Yellowjackets legénysége, addig nincs különösebb okunk parázni. Még mindig CAFe Budapest.
Különös párosítás
Két ragyogó és világhíres zenész játékát csodálhattuk meg a CAFe Budapest jóvoltából. A zenészek és művek párosítása azonban szokatlan volt és nem biztos, hogy jó ötletnek bizonyult.
Hangok, melyeket egyetlen zenész sem játszik
Nem tudom, kinek mennyire ismerős a gamelán zene. Ha mondjuk egy 50-100 fős zenekarra gondolunk, tarka ruhákban, táncosokkal, rengeteg ütőhangszeressel és a hangszerek különös hangolásával, miközben kiderül, hogy ezúttal néhány nyugati fiatalember, elektronikával megspékelve adja elő - akkor talán érthetővé válik, hogy miért voltam olyan kíváncsi a CAFe Budapest Plaid és a Southbank Gamelan Players előadására.
A kisgömböc gyomrában
Remélem senki sem gondol rosszra, amikor a Pesti Vigadó kapcsán a kisgömböc mindent felfaló gyomráról beszélek.  Az ember belép egy impozáns épület gazdagon berendezett, tágas belsőterébe, márvány lépcsőkön felhág az emeletre, majd egy apró széken helyet foglal egy óriási, hodály nagy terem apró szegletében.
Szomorú vasárnap bundáskenyérrel
Kinek mi jut eszébe a vasármap szóról? A világ nagy részének úgy tűnik az öngyilkosság, legalábbis egy világsláger kapcsán. Mégis, Dóra Tibor gondolt egyet és klipet csinált belőle. A legismertebb magyar világsláger kapcsán beszélgettünk Tiborral és Katival a Szomorú vasárnapról...
A hetedik te magad légy
Persze a címben szereplő parafrázisnál jóval higgadtabban, ám a 2016-os Kaposfestet is a hetes szám bűvölete, valamint az ezzel járó identitásválság és az erre adandó válasz jellemezte. Ezért is volt nehéz rászánnom magam az írásra.
A zongoraművészet mint gesztusművészet - és a siker másik oldala
A zongorázást zenei gesztusművészetnek tartja. Arra kér, gondoljunk bele: amint leüt egy hangot, a fizika törvényei szerint az rögtön halkulni kezd. Neki az a feladata, hogy elhitesse a hallgatókkal, hogy a hang a hangereje erősödik. Ez valójában egyfajta illúziókeltés, amit Demény Balázs zenei gesztusoknak szeret nevezni.
A Katica Könyv Műhely a könyvhéten
A Katica Könyv Műhely könyvheti újdonságai
A L'Harmattan Kiadó a könyvhéten
A 87. Ünnepi Könyvhétre megjelenő szépirodalmi kötetek a L’Harmattan Kiadótól  
A Koinónia Kiadó újdonságai és programja
A Koinónia Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvei és programja
Jazz a világ pereméről
Nyilván volt bennem némi bizonytalanság, amikor a GetCloser Budapest 2016 koncertjére igyekeztem: nem amiatt, hogy az újonnan indult fesztivál második estjére érkezem, hiszen a műsor, és főként az első fellépő – Billy Cobham – biztosított arról, hogy rendkívül színvonalas fellépőket hallhatunk. Inkább azon tanakodtam, hogy az oly sokoldalú Trilok Gurtu melyik aspektusát ismerem meg?
Barátok között
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a világhírű Kodály Vonósnégyes "hazai" vendégeivel adott koncertet a Zeneakadémián. A gesztus inkább nagylelkűnek, mint hasznosnak bizonyult, ahogy beszámolómból kiderül.
Decens úriemberek szocializációja
Nyilván szocializáció kérdése, ám nem nagyon hoznak lázba az énekegyüttesek, s ha mégis, akkor biztos, hogy a szokatlanságuk nyűgöz le. Szóval a King's Singersre is elsősorban a hírnevük miatt voltam kíváncsi, s ami  a prímet vitte számomra a Budapesti Tavaszi Fesztivál előadásán, az a Szent Efrém Férfikórus volt. 
Középkori látomások és elektronika
Mandel Róberttel először a digitális váltás kapcsán beszélgettünk, majd a Geneamus Ensemble megalakulás a adott okot egy interjúra. Az együttes CAFe Budapest Fesztiválon való debütálásáról kritiká t írtunk. Egy újabb fontos koncert előtt a változásról és az együttes jövőjéről kérdezzük.
A művész játszik
Nyilván nem vagyok egyedül, amikor – némiképp Huizinga, főként pedig Gadamer nyomán – úgy vélem, hogy a művészet, és különösen a zene lényegi eleme a játék. A kérdés inkább az, hogy hol és mikor kezdődik a játék?
A művész hallgat
Izgalmas dolog a zeneszerzők befogadástörténete, ahogy jelentős nemzetközi siker közben-után egyre gyakrabban bukkannak fel a műveik a pódiumokon, majd szép lassan, komótosan megjelennek ők maguk is, személyesen. Ahogy árad a hozsanna és elfoglalják helyüket a nemzeti panteonban...
Csak így tovább
Újabban sokat dicsértem a PFZ-t és utálom ismételni magam, ám ezúttal olyan zenei élményben volt részem, hogy bárhogy is ódzkodom tőle: nem maradt más választásom. Kompenzálásként kulturális különbségekről meg überelésről is szó lesz írásomban.
Ez meg mi? – kinetikus szobrok és konkrét zene
Nehéz lenne túlbecsülnöm Schöffer Miklós jelentőségét a művészet világában, ám ez a becslés szerencsére nem is áll szándékomban. Némi véletlennek köszönhetően a Nicolas Schöffer retrospektív című kiállítás majdhogynem végén rendezett Schöffer-nap és Fény éve záró eseményre csöppentem be, erről számolok be most.
Négy évszak fekete-fehérben
Nem sok teret hagy a kétségeknek és a klasszikus szerzők őrült fortélyainak: bár hangról-hangra ismerem a művet, néha erősen figyelnem kell arra, hogy éppen mi szól. Tudniillik hallunk egy nagyon jellegzetes futamot (egyetlen hangszeren), a zenekar nagyrészt uniszónóban játszik, mint egy ritmushangszer, aztán jön a refrén, amikor az egész zenekar, szóló hegedűsökkel egyetemben egyetlen futamot ismételget egyre erősebben, majd újabb (halk) motívum a hegedűn, egy-két hangszeren, uniszónó kíséret aztán refrén, és így tovább...
Mindenkinek amit szeretne
A zenekar egy életérzést prezentál a közönség felé, ez a szövegeiben is benne van, és benne van a címekben is. Ha végignézed az Apostol slágereket, az mindig mond valakinek valamit. Ezek mind érzésvilágok. És ha ezt az érzésvilágot tudja az ember a közönség felé átadni, akkor tudsz nyújtani valamit. Gyakorlatilag az történik - legalábbis én így gondolom -, hogy a koncert másfél órájában fel kell oldanod a görcsöt, ami az emberekben van, mondja Meződi József.
Az ismerős is lehet meglepő – PFZ úgy, ahogy még soha
Bevallom, csak a PFZ kedvéért mentem erre a koncertre, s ahogy a műsort nézegettem, bizony nem túl nagy lelkesedéssel. Ki tudja, hányadszor, újra meghallgatni a Leonóra-nyitányt meg az V. szimfóniát – ehhez Beethoven rajongónak kell lenni, vagy valamiféle csodában hinni, hogy most valahogy valami mégis más lesz, mint a megszokott. Csodák pedig történnek, ha nem is túl gyakran.
Az ördög álarcosbálja – újratöltve
Nyilván mindenkinek megvan az aranykora, amibe visszavágyik, amely után nosztalgiát érez. És valószínűleg mindenki felteszi magának a kérdést is e korral kapcsolatban, hogy mi lett volna, ha másként alakulnak a dolgok, és milyen jó lenne, ha az idő kerekét vissza lehetne forgatni… 
Mire jó a kortárs zene?
Nem először fordul elő velem, hogy figyelmetlenségből rossz terembe ülök. Ezúttal még időben figyelmeztettek tévedésemre, és már nem is értem, hogy képzelhettem, hogy a Lutoslawski Quartet koncertjét a nagyteremben rendezzék meg?
Amikor a régi új és az új régi
Már nem is emlékszem, pontosan mikor kezdtem el a Geneamus Ensemble-lel foglalkozni: két interjú , egy csomó beszélgetés , levelezés és mindenféle információ után azt gondolom, túlságosan is nagy elvárásokkal érkeztem a koncertre: nyilván meglehetősen szokatlan volt, rossznak semmiképpen sem mondanám, ám nem hozta azt, amit vártam tőle.
Jó felütés – CAFe Budapest
Bár nem a CAFe Budapest első koncertje volt a Django Lassi az Akvárium klubban, húzós felütésnek bizonyult számomra. Mégsem kifejezetten az előadásról beszélek, inkább a felütés fogalmát pontosítom.
Dróndroid truváj avagy a szerencsés helyzet hátránya
Nemrég készítettem interjút Nun Andrással az UH Fest kapcsán, és ebben a beszélgetésben különös hangsúlyt kapott Phil Niblock előadása: szóval többszörösen hátrányos helyzetből írom ezt a szöveget…
A zenei motiváció mint belső út
Az igazi lényeg nem verbális. Ott kell lenni az emberekkel és bízni kell a zenekarban, mert a zenekar pontosan ugyanazt akarja, mint a karmester, bár nagyon legendás a karmester és a zenekar viszonya, és hogy ez mennyire nehéz viszony, pontosan a hatalmi struktúra miatt.
Szabad hálózatok kapcsolódása – Autonómia és UH Fest
Azt mondtam, hogy hagyja már ezt abba, és ugyan mi ez a hülyeség, mi ez a faszság? Mindenkinek meg kell ezzel küzdeni, mert ha szerencsés vagy, jön a pont, amikor átfordul és azt mondod, hogy soha ne hagyja abba, pedig tíz perce még azt gondoltad, hogy ez mekkora hülyeség.
Történelem fölé könyökölve, avagy a régmúlt és a modern elektronika közé feszülő híd
Ha a zene lényegét és hangulatát markoljuk meg, maga a muzsikálás tiszta öröm lesz. Irtózom a sterilségre törekvő "komolyzenészektől", akik sokszor arról az évszázadról se tudnak semmit, amelyből a mű való.
Kaposfest mindörökké
In medias res vágva mondanivalóm közepébe kaposvári tartózkodásom másnapján, a délelőtti órákban volt egy koncert, amely után régi ismerősökként találkozott két újságíró gárda, és megbeszélték tapasztalataikat. Elhangzott az ítélet - és tudomásom szerint többek szájából -, hogy a kürtös fiú hamisan játszott. Tiltakoztam ellene, és akkori érvelésemnél most egy kicsit jobban kifejtem véleményemet.
Életképek az EFOTT első napján
Ugyan sajtótájékoztatóra, pontosabban az EFOTT hivatalos megnyitójára érkeztem Velencére, ám az élményeim oly színesen alakultak, hogy nem árt piktoriálisan is rögzítenem őket: az EFOTT első napjáról készült képek láthatók az alábbiakban...
Időben el kell kezdeni
Lesták Bedő Eszter 1971-ben született Budapesten. Hegedülni hatévesen kezdett, Király Alice irányítása alatt. Hangversenymestere az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekarnak, 2002 óta a Pulzus vonósnégyes tagja, 2003 őszétől pedig a Budapesti Fesztiválzenekar művésze. Az idén 30 éves Erkel Kamarazenekar és a Kaposfest 2015 kapcsán beszélgettünk vele.
A siker útján – villanásokban
Május 21-től a hazai mozikban a legendás progresszív rock és popzenekar, a Genesis hiteles történetét bemutató zenés dokumentumfilm. Egykori prog-rock rajongóként megnéztem a filmet, és nem voltam elragadtatva tőle.
A Geneamus Ensemble meg az üveggolyók
Évek óta folytatok egy beszélgetéssorozatot Nagy Ákos kortárs zeneszerzővel, ami az életkörülményeimben bekövetkező változásnak köszönhetően erősen késlekedni látszott, amíg fel nem merült bennünk, hogy a Geneamus Ensemble valamint a historikus hangszerek, a fixed tape és az elektronika kapcsán váltunk néhány szót. Hogy mi ez a Geneamus izé és mi köze az üveggolyókhoz? Ígérem, hamarosan minden kiderül...
Öregember nem vénember
Meglehetősen régen hallottam már a Concerto Budapestet és különösen kíváncsi voltam Medveczky Ádám vezénylésére, ezért nagy örömmel érkeztem a Zeneakadémia nagytermébe, ahol kiváló, és egyben különös élményekben volt részem…
Hogy van ez a matekkal?
Régóta kedvenc hangszerem a cselló, kifejező hangja és meglepően nagy hangterjedelme miatt. Ráadásul Rohmann Dittát is hallottam már a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon, ahol felkeltette a figyelmemet játékával. Amikor a BMC nagytermébe érkeztem, mégis megdöbbentett, mennyi ember kíváncsi a fiatal zenész szólókoncertjére.
Rádióbarát élvezet
Ezúttal a világsztár jazzmuzsikusok közül David Sanborn többszörös Grammy-díjas szaxofonost és legújabb zenekarát hozta el nekünk a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Persze a koncert nem csak hallgató-barát zenét hozott, hiszen egyéb mókáról is gondoskodtak a zenészek, a smooth jazz elnevezés helyett a rádióbarát szót inkább a sajátos keverési technika sugallta nekem…
Hiúságok vására
Eltelt némi idő azóta, hogy emlékezetemben őrzöm a Nemzeti Filharmonikusok játékát, és az orosz fenomén művészetére is kíváncsi voltam, így hála töltött el a Budapesti Tavaszi Fesztivál iránt, hogy megszervezték nekem Macujevet az említett zenekarral. S hogy végül ebből az együttállásból valami egészen különleges élmény szülessen, arra nem is számítottam…
Háború és béke Kocsissal
Volt néhány alkalmam mostanában az Óbudai Danubia Zenekart hallgatni, és ha nyomokban is, ám sok jót fedeztem fel bennük. Most viszont egy igazi, nagy karmesterrel, Kocsis Zoltán vezényletével tudtam tesztelni őket, és kíváncsian vártam, hogy a jelentős csere merre billenti az állapotukat?
Egy húron pendülünk
Szeretem a kihívásokat és fontosnak tartom, hogy olyan eseményekkel szembesüljek időnként, amelyek felülírják elvárásaimat, jól beidegzett észlelési szertartásaimat. A Gift szakrális / transz-zenei sorozatának ezen előadása azonban több szempontból is alaposan felborított mindent…
Maradandó katarzis közelében
Legutóbb felülmúlhatatlan élményben volt részem a Pannon Filharmonikusok jóvoltából, és óhatatlanul is felmerült bennem a kérdés, hogy a vendég karmesternek volt köszönhető a tökéletesség, avagy az előzőleg többnyire felemás teljesítményt nyújtó zenekar érkezett el arra a magas piedesztálra, ahová mindig is vizionáltam őket? Most alkalom adódott a kérdés tisztázására…
Két óra káosz – a legjobb úton
Ezen az estén mindenekelőtt elkezdünk lebontani bizonyos dolgokat. Például olyan előítéleteket, hogy hogyan kell szólnia egy zongorának, gitárnak...
Újra Qaartsiluni, ezúttal animálva
Természesen olvasom az interjúkat, és felkapom a fejem egy-egy érdekes mondásra, különösen ha annak állítása közel áll gondolkodásomhoz. Egy régebbi interjúban Nagy Ákos zeneszerzővel beszélgettünk a régi és új zené ről, legutóbb pedig azt olvasom Rákóczy Anná tól, hogy „a Dukay-Liszt- Bach-Lassus együttállás tulajdonképpen a Quaartsiluni-hitvallás fontos motívumára világít rá, hiszen itt egy olyan – ha akarom – archaikusnak mondható zenei nyelv nyilatkozik meg, amely gyakorlatilag mindvégig jelen van a zenetörténetben. Talán ez teszi, hogy hitünk szerint az ötszáz éve halott alkotó varázsszóra kortársunkká, a ma élő pedig kortalanná válik.”
Érzékek orgiája - Pannon Filharmonikusok a Müpában
Nagyra becsülöm a Pannon Filharmonikusokat, ám eddig – micsoda pech – még csak félig tökéletes produkciókat hallottam tőlük. Új év, új távlatok: talán a karmesternek, talán a gondosan megválasztott műsornak, de remélem ezeken túlmenően a zenekar egyre tökéletesebb állapotának köszönhetően is felejthetetlen koncertben, tökéletes élményben volt részem. Hab a tortán, hogy a szünetben Segal Viktor Dukas La Péri címen bemutatott (padlizsán és gránátalma) krémjét kóstolhatta meg a közönség.
Jóindulatú zsörtölődés
Ezúttal a Zeneakadémián hallgattam meg az Óbudai Danubia Zenekar műsorát nem is kisebb vendégművésszel, mint Perényi Miklóssal és részben a programnak, részben a csellistának köszönhetően azt mondhatom, a Danubia fejlődik és egyre jobb – ám vannak itt még lehetőségek…
Három a magyar igazság
Na persze nem mesékben és képzetes nemzeti karakterekben kívánok most vájkálni, csak szerettem volna egyetlen jelzővel megragadni egy fuvolista és három művész produkcióját a Műcsarnokban és lám, a számmisztika máris összegabalyodik, hiszen van három művész (tárlata), van a háromból egy az öccsével (MacBook) és egy fuvolistával (akit most csak a szóismétlés elkerülése végett nem nevezek művésznek – na ugye, itt van), és persze a harmadik harmadban néhány (nem három) szintén magyar zeneszerző meg a fuvolista…
Plusz egy Quidam előadás a BudapestArénában
A Cirque du Soleil társulata örömmel tesz eleget a felfokozott magyar keresletnek, a nagy érdeklődésre való tekintettel egy plusz előadást iktatnak be budapesti programjukba, a Quidam már február 15-én, vasárnap 13 órai kezdettel is megtekinthető lesz a BudapestArénában.
A magyar jazz története - dobozolva
Nagy alakú, és vastagsága mellett igényes megjelenésű, puha borítójú könyv. Ahogy olvasom, személyes emlékeim is felelevenednek, és gyülemlenek bennem a kérdések.
Schubert, kellemesen
Nem tudom, pontosan mi vett rá az újabb – utolsó – schubertiádra: talán a nagy kedvenc, a C-dúr, avagy a dalok ígérték azt, hogy Schubert kései műveinek előadása bővelkedni fog a szenvedélyben, megmártózhatok a szenvedély éjszakai oldalában… Valószínűleg nem kellett volna. Kiváló, bérletsorozat részeként nagyszerűen funkcionáló koncertben volt részem, csak az bántott, ami kimaradt belőle…
Beavatás
A Qaartsiluni egyébként is felkeltette már az érdeklődésemet, ám a nemrég megjelent interjú t olvasva különös kíváncsisággal indultam a Trafóba, ahová megújulása óta sajnálatosan ritkán vetett a sors. A kortárs zene előadása mindig ugyanarról a kérdésről szól számomra: hogyan lehet megszólítani a közönséget és megragadni a figyelmét - szóval e konstellációban kifejezetten arra ügyeltem, hogy mitől más ez az előadás, mint a többi...
Egy kis schubertiáda - lépcsőzés közben
A késő őszi nap még aranyba boruló naplementével hajtja álomra a fejét, ahogy a kiskörúton baktatok a BMC felé: nem is gondoltam volna, hogy ilyen gondtalan estben, felhőtlen álmodozásban lesz ott részem…
Az opera halott, Eötvös Péter operája él
Úgy látszik, vannak visszatérő dolgok az ember életében: még 2009-ben írtam egy lemezkritikát Eötvös As I crossed a bridge of Dreams című CD-jéről – azóta se nagyon találkoztam más írással, ami róla szól –, aztán múltak az évek, s a 2001-es bemutatóra ugyan már nem tudtam visszatérni, ám csak nyílt alkalmam a darab élő előadását is meghallgatni a CAFe Budapest jóvoltából.
Északi fény
Nils Petter Molvaer nem először jár Budapesten, ahogy a norvég, elektronikával kacérkodó jazz más képviselői is megfordultak már nálunk. Molvaer esetében különösen arra voltam most kíváncsi, hogy mennyire tud elszakadni egykori nagy sikerű, Khmer című lemezétől. Nem csalódtam benne a CAFe Budapest rendezvényén.
Syrius legacy – egy örökség nyomában
A magyar könnyűzene máig legproduktívabb együttese egyetlen lemezt jelentetett meg, Az ördög álarcosbálját: azóta nincs zene enélkül. A zenészek pedig, már akikről pontosan tudni lehet valamit (és egyáltalán itthon maradtak), legendákká váltak (a háttérben). Ennek a legendának eredtem a nyomába…
Egyik szemem sír
Úgy érzem évek teltek el azóta, hogy utoljára hallottam élőben az Amadinda együttest, és azt hiszem ez nem az én érdeklődésem hiányának tudható be. A CAFe Budapest szervezésében most újra alkalmam nyílt erre, ráadásul a Ju Percussion társaságában. Ahogy az alábbiakból kiderül, nem csalódtam bennük...
A világ alakításától visszavonuló művész
Azt hiszem vannak legendák, amelyek nem elmúlnak, elhamvadnak, csupán háttérbe vonulnak, nem igényelve többé a közönség figyelmét. Saját tapasztalatom Laurie Anderson fellépéseivel legalábbis ezt a mintát követi, s ki tudja miért, úgy vélem ez a művész szándéka szerint alakult így.
Félretéve – Kelemenéknél
Utoljára tavasszal hallottam a Kelemen Kvartettet, és persze Perényi Miklóst is ekkortájt: előbbi esetben (BMC) az együttes teljesítményével, utóbbiban (Vigadó) pedig a terem akusztikájával volt problémám. Ugyanakkor feltétlen híve vagyok a Kelemen-családnak, Perényiért pedig kifejezetten rajongok, úgyhogy nagy kérdés volt számomra, hogy az – újra magára találó – együttes és a részben egykori, részben mostani tanár mi közöset tesz le most az asztalra...
Íme, az ember – Liszt és Vásáry
Vásáry Tamást látni és hallani jelentős élmény: először – egy sajtótájékoztató alkalmával – Liszt két művének „rejtett” összefüggéseiről hallottam beszélni illetve zongorázni. Ezután nehéz lett volna nem hatalmas lelkesedéssel és elvárásokkal indulni a zeneakadémiabeli előadásra.
Kaposfest Times – üzenet az öröklétnek
Különös az, amikor a zenekritikus bábaként kíséri végig egy fesztivál születését, serdülését és virágzását: elfogulatlanságot senki ne várjon tőlem, annál inkább a tapasztalatok becsületes összegzését. Idén a New York Times (?) mintájára Kaposfest Times nevezetű (és tipográfiájú) újságból böngészhette a közönség az aznapi műsort. Intimitás a zenészek, valamint a zenészek és a közönség között, ahogyan ezt már megszoktuk és megszerettük – ami nem rossz üzenet az öröklétnek, Kaposvárról…
Egy hét múlva Budapesten a Blondie
Már csak alig pár nap van hátra, hogy a legendás punk-ronk bandát végre hazánkban üdvözöljük...
A Jelenkor Kiadó könyvheti kiadványai és programja
A Jelenkor Kiadó könyvei és programjai az Ünnepi Könyvhéten
Ezeket meg ki engedte be?!
Régóta nagy rajongója vagyok az UMZE együttesnek, és ennek nem kis részben oka az, hogy e formáció olyan zenéket játszik és olyan előadásokat tűz műsorára, amelyek egyébként ritka vendégek hazánk színpadain és koncerttermeiben. Magas elvárásaim dacára ezúttal olyan erős előadásban volt tőlük részem a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, mely egyszerre sokkoló, mély és hosszan tartó élmény marad.
Petting, aktus nélkül
A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik első koncertjén lépett fel Lee Ritenour és előzenekaraként a montreux-i jazz gitárverseny első helyezettje, Balogh Roland a Finucci Bros Quartettel. Nagyszerű zenészek, jó muzsikát játszottak volna, ha minden úgy alakul, ahogyan vártuk...
Kötöttség és szabadság a zenében
A zene alapvető természete Nagy Ákos zeneszerző szerint improvizatórikus. Anyagtalan, szubtilis létét nagyban ennek köszönheti. Szabolcsi Bence Thomas Mann-t idézve azt írja, hogy a zenei improvizáció egy olyan létállapota a muzsikának, amikor "a művészet még nem tudta, hogy művészet". Nagy emellett mégis úgy véli, szabad improvizáció nem létezik, ugyanis képtelenség a kultúrából kiszakadva létezni.
Mint jó szerető
Ha a szépség titkát, a világmindenség kvintesszenciáját ismerném, nem azzal múlatnám napjaimat, hogy jeles események szerkezete után kutakodok (és ezt még szóvá is teszem). Néha mégis előfordul, hogy valamely koncert oly mértékben kilóg a megszokottak sorából, hogy érdemes töprengenem, miért sikerült kiválóan, szemben a – gyakran technikailag nem kevésbé érdekes és színvonalas, ám mégis csak – "sikeredett" előadásokkal...
Határ a csillagos ég
A PFZ azon kevés zenekarok egyike, amelyek kifejezetten jól használják a dinamikát. A zenekari hangzás halkan is szép, ám rendkívül erős tud lenni, és minden dinamikai sávban telt, izgalmas és magával ragadó. A műveket értelmezik, a szólamokat és a zenekari hangzást kellőképpen frazeálják - így világosan érződik, hogy zenekaruk egyetlen hangszer, és nem hangszerek/hangszercsoportok ad hoc csoportosulása.
Kvartett Kelemen nélkül
Meglehetősen nagyra becsülöm a Kelemen Kvartett teljesítményét, ám egy ideje van egy olyan érzésem, hogy a kamaraegyüttes kiemelkedő kvalitását főként Kelemen Barnabás zsenialitásának köszönheti: amit a többi tag korrekt módon előad, azt ő apró nüanszok tömkelegével életre kelti, mitől aztán a zene vibrálni kezd a zenekar előadásában. A végeredmény néha közepes, gyakran azonban egészen kiváló muzsika: ezúttal azt tapasztaltam meg, hogyan sikerül a vezéregyéniség nüanszai nélkül.
Mégis, mit veszíthetünk?
"Kortárs zene a javából három fiatal zenész, zeneszerző, zenealkotó, zenében gondolkodó, zene által megnyilvánuló, zenében élő, zenét lélegző alkotó szellem, Baráth Bálint, Nagy Ákos és Matuz Gergely jóvoltából" – írja az A38 ajánlója...
Emlékezzünk Shaktira
Nem először látom és hallom John McLaughlint élőben, és nem kérdéses számomra, hogy utánozhatatlanul magas színvonalon hozza a formáját. Ahogy az sem újdonság, hogy egykori együttesében, a Shaktiban indiai zenészekkel együttműködve teremtett meg egy olyan műfajt, amely egyszerre fúzió, jazz, klasszikus indiai zene és mégis, jellegzetesen John McLaughlin. Magának a szónak, a Shakti-nak a jelentése erő, energia (amely az univerzumot betölti). Vajon mi szüksége Johnnak erre az egykori energiára?
Pilinckázó öregúr
Van néhány gitáros, aki mai szemmel és füllel nem tűnik meghatározónak, mégis olyan hatással volt a zenetörténet alakulására, ami ma is tagadhatatlan. John Abercrombie azon zenészek közé tartozik, akikről viszonylag ritkán hallunk, miközben a legnagyobb sztárokkal játszott együtt és a legnevesebb jazzfesztiválokon lépett fel sikerrel.
Néha fontosabb, hogy mit nem teszel meg, mint az, hogy mit igen
Daniel Brandt, Jan Brauer és Paul Frick együttesének magával ragadó és impulzív, klasszikus hangszerekre komponált, természetes akusztikájú muzsikája a kortárs minimalizmus, a dance-techno és a jazz izgalmas ötvözete. Az alkotók határozott gesztussal mondanak le a legmodernebb eszközök használatáról, ám így is olyan hatást keltenek, mellyel messze túllépnek az elektronikus zene adta lehetőségeken.
Barangolás az improvizáció berkeiben
A 12z munkanevű elektroakusztikus zenét játszó együttes 2012 nyarán alakult kifejezetten az Ultrahang Fesztivál első tehetségkutatójára azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat színpadon egy rögtönzött koncerten bármilyen közös próba vagy gyakorlás nélkül, ahol a megszerkesztett zene helyett a hangok játéka, a szabad kísérletezés, az egymásra való figyelés és reagálás kap főszerepet gyakran változó eszköztárak és stabil támpontok segítségével.
Kínai harang és notáció
Mennyiben része a zenének a látvány és a jelenlét? Vannak különbségek a nyugati és keleti hangjegyírás között? Változik valami azzal, hogy rögzítjük a hangot? Ilyen és hasonló témákról beszélgettünk Nagy Ákos kortárs zeneszerzővel.
Melyik fal?
Ezúttal a fogalmak átértékelődése érdekel. Az, hogy mi a fal. Tudniillik amikor (a) The Wall megjelent 1979-ben, az a fal más fal volt, mint az 1989-es fal, s amit legutóbb a Puskás Ferenc Stadionban láttunk, az egy harmadik fal volt.
MAHASZ slágerlisták - 2013/29. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Bánkitó Fesztivál 2013. Nem kell a szlogen.
Lesz: zene, sör, részvétel, játék, kutyák, gyerekek, Bánkitó-eye, deszka stég, kacsák a tóban. Nem lesz: szlogen, neon reklám, termékminta, bankszínpad, óriáskerék, dögös macák, VIP páholy.
MAHASZ slágerlisták - 2013/24. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
The Broadway Songbook
The Broadway Songbook – ez a címe annak a koncertnek, amelyen Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző a Trio Midnight két másik kitűnő zenészével, Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel játszik. Az est sztárvendége: Malek Andrea.
A Duna arca
Oláh Kálmán: A Duna arca című művét mutatja be az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar évadzáró hangversenyén.
Nagyon Balaton
Augusztus 18-20-a között hagyományteremtő szándékkal indul útjára a “Nagyon Balaton" ünnepi rendezvénysorozat. A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében 3 nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok, új fesztiválok indulnak, számos műfajban hazai és világsztárok lépnek színpadra,f és újra koncertet ad az LGT! A nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza meg. A programokra több százezer vendéget várnak a szervezők.
MAHASZ slágerlisták - 2013/19. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2013/18. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Válás a mézeshetek alatt - Jogszerűtlenül és rohamtempóban zárták be a Sirály új fészkét
Úgy tűnt, hogy a Király utca 50 bezáratása után új fészekre leltünk a Vas utcában. A Roham és a Sirály fúziójával szerettük volna tovább vinni azt a szellemiséget, közösséget, amit az elmúlt években kialakítottunk. Erről a Roham Bárt üzemeltető céggel megállapodtunk, ezt a héten terveztük (ünnepélyes keretek között) írásban szentesíteni.
Néhány érdekesség Mark Knopflerről
Már csak 7 hetet kell várni, és a Dire Straits legendás frontembere ismét Budapesten ad koncertet. A június 22-i Aréna buli előtt azonban érdemes egy kicsit többet is megtudnunk Mark Knopflerről.
Ettől lesz új a 2013-as EFOTT
Balaton, fesztiválcsárda, hangos és akusztikus duplakoncertek, világsztár fellépők, még több sportprogram – néhány kulcsszó az idei EFOTT-hoz. Sajtótájékoztatót tartottak a szervezők, ahol újabb részleteket árultak el a legnagyobb múltú magyar fesztivál idei programkínálatából. Alig két hónap múlva, június 25-én Zánkára költözik a hazai zenészvilág legjava.
Amorális opera és "balett-est“ az Átriumban
Gergye Krisztián Társulata 2013. május 4-én, a Színházak Éjszakáján mutatja be új előadását az Átrium Film-Színházban. Az Opera Amorale című produkció az A(E) Bizottság zenéinek felhasználásával társadalmi és politikai (köz)életünk viszonyait boncolgatja, a kortárs tánc és opera összművészeti határterületén.
Earth, Wind & Fire Experience Feat. Al McKay
Ki ne ismerné az olyan slágereket, mint a September, a Boogie Wonderland vagy a Fantasy? A legendás Earth Wind & Fire zenéje mindenkit beindít. Az Al McKay Allstars pedig nem mást, mint ezeket és az ehhez hasonló slágereket adja elő a magyar közönségnek is.
Tovább játszunk a fényekkel az A38-on
Látványos multimédiás eseményekkel folytatódik az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az immáron tíz éve a budapesti kulturális élet formálójaként lehorgonyzott A38 Hajó együttműködése. Az évforduló apropóján a nemzeti energetikai társaság szorosabbra fűzi kapcsolatát a világ legjobb klubjával, hiszen a nagy sikerű "A38-MVM Fényműhely" és "A38-MVM Fényfestés" programsorozat idén 16 alkalommal varázsolja el a nagyérdeműt. Ennek legfőbb állomása az április 30-i születésnapi rendezvény lesz, amelyen külföldi és magyar kiválóságok egyaránt fellépnek, hogy még emlékezetesebbé tegyék az elmúlt dekádot.
Már csak 4 hét - és itt a Depeche Mode
A magyar Depeche Mode rajongók is egyre izgatotabban számolnak vissza, hiszen hamarosan újra turnéra indul kedvenc csapatuk, hogy május 21-én a Puskás Ferenc Stadionban is színpadra lépjenek.
Májusban ismét Zsolnay Fesztivál
Kulturális minőség és minőségi kutúra: a II. Zsolnay Fesztivált május 16 – 20. között szervezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Öt nap alatt 143 zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programon vehetnek részt a látogatók Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiválján.
Pár hét múlva a Depeche Mode újra Budapesten
Elkezdhetnek visszaszámolni a rajongók, már csak pár hét van hátra, és május 21-én a Puskás Ferenc Stadionban ismét Depeche Mode koncert.
Fényfestők a Mediawave-en
A székesfehérvári Méhkasaula Közhasznú Egyesület fényfestéseivel sok éve erőteljesen hozzájárul a Mediawave vizuális hangulatához, tavaly is gyönyörű festményt varázsoltak a Dunai bástyából. Idén nemcsak megtekinthetjük, ki is próbálhatjuk a fényfestést: üvegfestő műhelyükben az érdeklődők betekintést kaphatnak művészetükbe és ki is próbálhatják, hogyan kell elkészíteni egy fényüveget.
Tavaszi fényírás a virágzás jegyében
Április 30-án startol a 23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. Igazi majális költözik május első hétvégéjén a Monostori Erődbe, filmvetítések és koncertek mellett a szervezők közösségteremtő programokkal is várják az együttlétre látogatókat.
MAHASZ slágerlisták - 2013/14. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Mindenütt jó, de legjobb Sopron!
Tavaly nyár óta kérdéses, hogy maradhat-e a megszokott helyszínén a soproni VOLT Fesztivál. Azt már hónapokkal ezelőtt kijelentették a szervezők, hogy továbbra is Sopron ad otthont az eseménynek, a fesztivál sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a következő öt évben biztosan a soproni Lővérek, vagyis a megszokott helyszín ad otthont a VOLT-nak.
A 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál – számokban
Április 7-én este a Gemza Péter, Jankovics Marcell, Kocsár Balázs alkotói trió nevével fémjelzett Csongor és Tünde című, nagy sikerű összművészeti előadással zárult a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál.
A zongora arca: Fazil Say
A pécsi Pannon Filharmonikusok immáron tíz éve van jelen saját sorozattal a főváros zenei életében. A teltházas koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása. A Pannon Filharmonikusok a 2002/2003-as évadban adott első ízben három koncertet Budapesten, akkor még az Olasz Intézetben, maroknyi közönség előtt. Ma már 80% a bérletesek aránya az öt koncertből álló sorozatban, a Művészetek Palotájában.
MAHASZ slágerlisták - 2013/13. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Operahuligánok az éjszakában
Még közel egy hónapon át jelentkezhetnek az operaénekesek az Armel Operafesztivál első fordulóira, melyek ez alkalommal párizsi Chatelet-ben és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zajlanak.
MAHASZ slágerlisták - 2013/12. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2013/11. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
TRIGGER: Utazás a kopoNYÁK körül
Az '50-es évek zeneszerzői paradigmaváltásával közel azonos időben jelentek meg a gomba módra szaporodó elektronikus stúdiók, amelyek hajdanában a rádiók égisze alatt működtek. A stúdiók egészen a késő hetvenes évekig tucatszám ontották magukból azt a műfajt, amit elektroakusztikus vagy elektronikus zenének hívunk. A kezdeti heves ellenkezés dacára e szeszélyes hóbort mára műfaji rangot vívott ki magának.
MAHASZ slágerlisták - 2013/10. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Izland legőrültebb tizennyolc tagú jazz, funk, afrobeat nagyzenekara és a Bass Loco egy este az A38 Hajón
Izland legjobb funk nagyzenekara, amely úgy zúz tizennyolc őrült tagjával, mint egy fúvósdiverzánsokkal megtöltött katyusa. Kihagyhatatlan afrobeat, jazz és mindenekelőtt funk! Előttük a kitűnő Bass Loco feat. Mohai Tamás + Weisz Gábor izzít be.
Kevesebb, mint 2 hét, és Budapesten köszönthetjük a Simply Red együttes legendás énekesét, Mick Hucknall-t
Mick Hucknall, a Simply Red énekese bejelentette, hogy 2013-ban American Soul elnevezésű, első szóló turnéjára indul, amely a két éve feloszlott zenekar frontemberének pályafutásában egy új fejezetet nyit. Mick Hucknall a Simply Red alapítója, névadója és frontembere volt, 25 éves pályafutásuk alatt több mint 50 millió albumot adtak el és 10 millió ember látta világszerte a koncertjeiket.
Oláh Kálmán koncertje a Pannon Filharmonikusokkal
Oláh Kálmán nemcsak kiváló, nemzetközi szinten is elismert zongorista, hanem eredeti, kreatív zeneszerző is, akinek a saját szerzeményeit bemutató jazz-szimfonikus hangversenyére március 21-én kerül sor Pécsett, a Kodály Központban, Kovács László vezényletével.
A 13. POSZT dala
A 2013-as POSZT dala a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő Elindultam című száma, mely az Útról szól.
MAHASZ slágerlisták - 2013/9. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
IV. Kaposfest – Az élvezet szabadsága 2013-ban is
2013. augusztus 13-19. között kerül megrendezésre a IV. KAPOSFEST. A több, mint 15 000 látogatót vonzó minőségi fesztivál a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek mellett minden évben más, de annál érdekesebb programokkal várja a közönséget.
Swans és Xiu Xiu koncert az Akvárium Klubban
A Swans több évtizedes közös munka után 1997-ben már egyszer feloszlott, majd Michael Gira 2010-ben újra összehozta a csapatot a gyökerektől jócskán eltérő, friss zenei alapokra és koncepcióra helyezve a hangsúlyt. A tavaly megjelent The Seer című lemezük turnéjának egyik állomása idén Budapest, ahol ezt a masszív, apokaliptikus élményt végre testközelből tapasztalhatja meg a közönség.
Várjon Dénes Szentpétervárott
Várjon Dénes március 10-én, vasárnap a világhírű Szentpétervári Filharmonikusokkal lép fel Szentpétervárott a Filharmónia Nagytermében, Bartók 3.zongoraversenyében. A karmester Nyikolaj Alekszejev.
Elindult a jegyvásárlás Bruno Mars budapesti koncertjére
November 7-én az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja, Bruno Mars lép fel Budapesten! Az énekes híres fergeteges hangulatú koncertjeiről, így akár előre megszavazhatjuk az év egyik legjobb bulijának az őszi Aréna koncertet.
A zongora négy arca - a Pannon Filharmonikusok 10. budapesti bérletsorozata
A pécsi Pannon Filharmonikusok immáron tíz éve van jelen saját sorozattal a főváros zenei életében, s a teltházas koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása.
MAHASZ slágerlisták - 2013/8. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Budapesti Tavaszi Fesztivál
Március 22. és április 7. között rendezik meg a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A fesztivál megnyitóját a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik, ez egyben a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART közös rendezésében megvalósuló, Vonzások és változások. - A 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás megnyitója is egyben.
Technokunst az Akvárumban
Patrik Skoog manapság leginkább Agaric néven ismert, de hosszú munkássága közel egy évtizeddel megelőzi jelenlegi művésznevét. 15 évesen indította el zenei pályafutását, és néhány évvel később meg is jelent az első lemeze (Aon FluX-szal és Henrik Larssonnal közösen a Headroom formációban). Patrik nem csak Svédország legfiatalabb, de egyben a legkiválóbb veterán house és techno producere is, aki száznál is több különböző bakelit megjelenést mondhat magáénak.
Alig négy hét, és Mick Hucknall, a Simply Red alapítója és énekese visszatér Budapestre, hogy ismét elbűvölje a zene szerelmeseit
Biztosra vehető - ahogy Mick Hucknall fantasztikus pályafutása során mindig - hogy március 25-én a Budapest Aréna közönsége egy nagyon különleges atmoszférájú koncertre számíthat, amelynek gerincét az október végén megjelent Americal Soul album dalai adják majd.
MAHASZ slágerlisták - 2013/7. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Deep Forest & Magyar Virtuózok Kamarazenekar
Kevés olyan világhírű produkció van, amely olyan mértékben építette volna egyedi stílusát a magyar népzenére és zenei hangzásra, mint a Deep Forest. A nyolcszoros Grammy-Díj jelölést kapott francia duót hazánkban a legtöbben a Marta's Song című többszörös platina kislemezük kapcsán ismerik, amelyet a Deep Forest Sebestyén Márta 1988-ban megjelent népzenei lemezén elhangzó két Csík megyei dalból – Istenem, istenem és a Túl a vizen van egy malom – ollózta.
MAHASZ slágerlisták - 2013/6. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Kávét, és egy kis kultúrát kérek
Februártól kultúrát is szervíroznak a Centrál Kávéházban a kellemes vacsora mellé: a 125 éves patinás kávéház világhírű zenészekkel indít zenei sorozatot. A Centrál Jazz Pódiumon először Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre duója lép fel, február 28-án.
Teret adunk az ifjú zseniknek
Budapesti Tavaszi Fesztivál idén először szentel egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek. Orosz, magyar, cseh és lengyel művészek lesznek az Új generációk koncertsorozat főszereplői Budapest egyik legimpozánsabb helyszínén, a Szépművészeti Múzeum barokk csarnokában.
A semmi csúcsa: The Peak of Nothingness
A három perc alatti harsh noise performanszairól ismert Ana Venus folk-noise lemezzel jelentkezik. A Sorival közösen elkövetett The Peak Of Nothingness különleges kalandra hívja a hallgatót.
Közép-európai anzix
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kezdeményezésére 2011-ben a közép-európai régió hét legrangosabb zeneakadémiájának hallgatóiból EUfónia – Közép-Európai Ifjúsági Zenekar néven szimfonikus zenekar alakult és adott koncerteket a régió nagy koncerttermeiben, így a MÜPÁ-ban is. A sikeres projekt 2013 tavaszán folytatódik, gazdája ezúttal a grazi Universität für Musik und darstellende Kunst (Zene- és Előadó-művészeti Egyetem).
Gyerünk a Muzikumba be
Nem tudsz mit kezdeni az időddel az egyetemi órák után? Nem tudod hova vinni az új csajodat/pasidat ahol jó zene szól, finom ételek és italok vannak és még az árak is megfizethetőek? Eleged van a füstös, romkocsmai értelmiségi-létből, hiszen azokat a helyeket már úgyis elárasztották a tehetős külföldiek? Gyerünk, a Muzikumba be...
MAHASZ slágerlisták - 2013/5. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Új idők, Új tudás, Új lendület
2013 februárjában a Werk Akadémia új képzésekkel indítja a tavaszi félévet. A korábban nagy sikerrel futó GasztroWerk és Kurátor szakok mellett először indul Színházi menedzser és Zenei menedzser képzés, valamint StreetPhoto Werkshop tanfolyam. A Werk Akadémia Nyílt napot tart 2013. január 24-én 20 órától a Királyi Pál utca 4-ben (V. kerület, Budapest).
Első Klazz az évadban
Február 1-én, pénteken este 19 órától a Művészetek Házában rendezi meg az évad első Klazz koncertjét a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Kovács László vezényletével.
MAHASZ slágerlisták - 2013/3. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Harminc-negyven dalt játszanak a maratoni koncerteken
Pontosan még nem tudják az LGT zenészei, hogy hány számot adnak elő a februári koncerteken, de legalább három órán át szórakoztatják majd a publikumot. Ez 30-40 dalt jelent, s persze azt sem szeretnék, ha a végére teljesen elfáradna a közönség - árulta el Presser Gábor.
Három hét múlva Budapesten a Cirque du Soleil
Már csak 3 hét, és Budapestre érkezik a Cirque du Soleil legújabb előadása, az Immortal. A showban a Cirque du Soleil akrobatikus és színházi világát olvasztották egybe Michael Jackson dalaival, gondolataival és vízióival, amelyek így új életre keltek.
MAHASZ slágerlisták - 2013/2. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
A zongora négy arca
A pécsi Pannon Filharmonikusok immáron tíz éve van jelen saját sorozattal a főváros zenei életében. A teltházas koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása. A Pannon Filharmonikusok a 2002/2003-as évadban adott első ízben három koncertet Budapesten, akkor még az Olasz Intézetben, maroknyi közönség előtt. Ma már 80% a bérletesek aránya az öt koncertből álló sorozatban, a Művészetek Palotájában.
MAHASZ slágerlisták - 2013/1. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Fúvósok lettek az év legkedvesebb muzsikusai a Pannon Filharmonikusoknál
A Pannon Filharmonikusoknál évekre visszatekintő hagyományt követve, a közönség 2012-ben is szavazott az év legkedvesebb női és férfi muzsikusáról. A közönség a megtisztelő címet Tímár Judit fuvolaművésznek és Laduver Mihály klarinétművésznek ítélte.
Határtalan dal - jótékonysági koncert
A Dal alapötlete Méry Pétert dicséri, aki maga is sokat élt külföldön, főleg az Egyesült Államokban, és soha nem szűnt meg elsősorban magyarnak lenni. Amikor felkérte a dalban közreműködő hazai előadókat, csupán az lebegett a szeme előtt, hogy ezzel a produkcióval felhívja a figyelmet a összefogásra, és arra, hogy bárhol is éljünk a világban, mi magyarok mindenhol és minden körülmények között támogassuk egymást.
MAHASZ slágerlisták - 2012/48. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista.
Érdekességek a Cirque du Soleil - The Immortal showja kapcsán
A Cirque du Soleil legújabb showja, Michael Jackson életét és munkásságát bemutató The Immortal előadás tavaly ősszel debütált Amerikában és a közel 1 éves, teltházas tengerentúli turné után október közepe óta már az európai kontinens közönségét hódítja meg. Február 5-én és 6-án, csak két előadás erejéig Budapesten is látható lesz a Cirque du Soleil előadása.
N.O.H.A. (CZ-BR-USA-D) "Circus Underground" lemezbemutató az Akváriumban
Bizonyára nagyon sokan ismeritek már a N.O.H.A. zenéjét, és nagy valószínűség szerint sokan közületek már látták is őket élőben. Legutoljára a július végén megrendezett, debreceni Campus Fesztiválon volt szerencsénk velük összefutni, legközelebb pedig itt, az Akváriumban teszik tiszteletüket, hogy jól megtáncoltassanak minket.
Igazgatóváltás - Bátyai Edina állásfoglalása
Leválthatják a posztjáról Bátyai Edinát. A tulajdonosi jogokat gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága 6:2 arányban szavazott a jelenlegi vezető ellenében. Az alábbiakban Bátyai Edina állásfoglalását közöljük szó szerint, változtatás nélkül.
MAHASZ slágerlisták - 2012/47. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
MAHASZ slágerlisták - 2012/46. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
Brahms-arcok – Zsoldos Bálint zongorakoncertje
Zsoldos Bálint szólistaként és kamarazenészként gyakori vendége a hazai és a nemzetközi koncertéletnek. Európa számos hangversenytermében fellépett, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a mantovai Teatro Bibienában és a moszkvai Rahmanyinov-teremben. Mostani koncertjén Brahms zongoradarabjaiból ad bemutatót a Müpa közönségének.
Szimfonikus zene és jazz fúziója: újra zenél a pécsieknek Fekete-Kovács Kornél
A pécsi közönség már jól ismerheti a kortárs jazz világának egyik legkiemelkedőbb alakját, ugyanis Fekete-Kovács Kornél évek óta koncertezik együtt a Pannon Filharmonikusokkal, Integro/Grandeur című jazzszimfonikus lemezük pedig 2011-ben a Fonogram Év jazz lemeze díjat nyerte el.
MAHASZ slágerlisták - 2012/45. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
A világ legnagyobb színpadán, most és utolsó alkalommal: A Fal - Budapesten is
A Live Nation büszkén jelenti be, hogy Budapestnek sikerült bekerülni azon városok közé, ahol látható lesz a világ valaha volt legnagyobb színpadán, díszletével és csúcstechnikájával a legendás előadás: A Fal.
MAHASZ slágerlisták - 2012/44. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
Gödör Klub - a történet folytatódik...
Nem telt el egy teljes év, hogy a Gödör Klub csapatának el kellett hagynia névadó helyszínét, az Erzsébet téri gödröt. A Gödör Klub új otthona a Király utca 8-10. sz. alatt található Central Passage-ban lesz. A nyitóhétvégét november 30-án és december 1-jén tartják, és ettől kezdve a Gödör Klub ismét minden nap nyitva áll a látogatók előtt.
MAHASZ slágerlisták - 2012/43. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
Szentpétervári Fesztivál Balett
A művészi hagyományokat és a mesteri tánctechnikát briliánsan ötvöző társulat képviseli mindazt, amitől az orosz klasszikus balett népszerűsége olyannyira töretlen maradt az évtizedek során, a rendszerváltás után is.
Kaláka nap a MOM-ban
November 11-én, vasárnap délelőtt és délután is várja az érdeklődőket a Kaláka együttes. A XII. kerületi helyszínen oly sokszor muzsikált már a zenekar, így nagy öröm számukra, hogy ismét ott léphetnek fel a nemrég megújult házban.
Megkezdődött a visszaszámlálás: hamarosan startol a Pannon Filharmonikusok megújult beavató sorozata
Lázas készülődés folyik a Pannon Filharmonikusok kulisszái mögött: Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, a Segítség komolyzene laikus kérdezője Gönczy László zenetudós segítségével a zenekar hangszereivel ismerkedett a napokban.
Múlt héten Franciaországban elindult a várva-várt The 2nd Law Muse turné, és a zenekar - természetesen - teltházakkal dübörög végig a kontinensen.
Az első fotók alapján Matt Bellamy és csapata ismét kitett magáért, s nem csupán őket tartják a világ egyik valaha volt legjobb koncertzenekarának, de a látványra is odafigyelnek és a legmodernebb technikát használják fel bulijaik minél tökéletesebbé tételéhez.
A Depeche Mode új, világkörüli stadionturnéja
A Depeche Mode tagjai, akik dalaikkal újradefiniálták a zenei hangzást, bejelentették, hogy jövő nyáron új turnéra indulnak, amely kétségtelenül az egyik legjobban várt zenei esemény lesz 2013-ban.
Earth Wind & Fire november helyett májusban
A Danubius Music Produkciós Iroda sajnálattal értesíti a közönséget, partnereket és a média képviselőit, hogy az Earth Wind & Fire Experience feat. Al McKay 2012. november 6-ra, a SYMA Csarnokba meghirdetett koncertje egy későbbi időpontban, 2013. május 2-án kerül megrendezésre ugyanazon a helyszínen.
MAHASZ slágerlisták - 2012/42. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 10 lista
Az új zeneipar, partykultúra, hangszobrászat és kidobott filmzenék
Ha mindent tudni akarsz a digitális zenepiac legújabb fejleményeiről, a zenei közösségi trendekről, zenei menedzsmentről, színterekről és kultúráról, akkor látogass el a Zenei Hálózatok Estek második szezonjának novemberi előadásaira! A Szimpla Kert mozitermében csütörtök esténként elismert hazai szakemberek, kutatók és zenészek osztják meg veled tudásukat, és válaszolnak minden kérdésre – idén Budapest mellett Szegeden és Debrecenben is.
Earth Wind & Fire Experience feat. AL McKay
Ki ne ismerné az olyan slágereket, mint a September, a Boogie Wonderland vagy a Fantasy? A legendás Earth Wind & Fire zenéje mindenkit beindít! Az Earth Wind & Fire Experience feat. Al McKay pedig nem mást, mint ezeket és az ehhez hasonló slágereket adja elő a magyar közönségnek is.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés