bezár
 

irodalom

2008. 11. 16.
Itt vannak a mémek!
Prae 2008./2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itt vannak a mémek! A „mém” szót Richard Dawkins oxfordi evolúciós biológus vezette be 1976−os sikerkönyvében, Az önző génben a kulturális (információ)átvitel leírására. A genetikai evolúció analógiájára, de vele nem azonos módon működő „kulturális evolúció” során a mémek − azaz a kultúra apró egységei − agyról agyra vándorolnak azért, hogy minél erőteljesebben gyökeret ereszthessenek bennük. Mém lehet egy dallam, egy építészeti eljárás, egy ruhadivat vagy egy szállóige, valamilyen eszme vagy akár irodalmi alkotás.
A számot a memetika szülőatyja, Richard Dawkins (ford. Palatinus Zsolt) Az elmei vírusai című írása nyitja, majd Daniel C. Dennett (ford. Seress Ákos) azzal kérdéssel foglakozik, hogy a művészet miként segíti az emberiség evolúcióját. Ezt a problémát L. Varga Péter tovább szűkíti az irodalom(tudomány)ra. H. Nagy Péter Mém wars című írásában pedig McGrath Dawkins−kritikájára válaszol.

A Permutáció rovatában Marno János, Gál Ferenc, Sopotnik Zoltán, Deres Kornélia, Vörös István, Végh Attila, Lanczkor Gábor, Nádasdy Ádám versei, Hanula Zsolt, Pál Dániel Levente, Farkas Tibor novellái, Térey Nick Cave−fordításai, valamint Horváth Viktor fordításában John Wilmot: Signor Dildo obszcén költeménye olvasható.

A modulációban Dick Hebdige szociológus Subculture című könyvének egy részlete olvasható Kántor Gyöngyi fordításában. Az írás a reggae szubkultúra történeti, kultúrfilozófiai, hitbeli, zenei hátterével és elterjedésével foglalkozik. Ugyancsak ebben a rovatban olvasható Havasréti József kritikája Gábor Endre televíziós szerkesztő Sztárvadászat című bűnügyi regényéről.

A következő szám az előzetese szerint a kortárs magyar líra dilemmáit igyekszik majd körbejárni.
 

nyomtat

Szerzők

-- Ughy Szabina --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés