bezár
 

irodalom

2008. 11. 16.
Itt vannak a mémek!
Prae 2008./2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itt vannak a mémek! A „mém” szót Richard Dawkins oxfordi evolúciós biológus vezette be 1976−os sikerkönyvében, Az önző génben a kulturális (információ)átvitel leírására. A genetikai evolúció analógiájára, de vele nem azonos módon működő „kulturális evolúció” során a mémek − azaz a kultúra apró egységei − agyról agyra vándorolnak azért, hogy minél erőteljesebben gyökeret ereszthessenek bennük. Mém lehet egy dallam, egy építészeti eljárás, egy ruhadivat vagy egy szállóige, valamilyen eszme vagy akár irodalmi alkotás.
A számot a memetika szülőatyja, Richard Dawkins (ford. Palatinus Zsolt) Az elmei vírusai című írása nyitja, majd Daniel C. Dennett (ford. Seress Ákos) azzal kérdéssel foglakozik, hogy a művészet miként segíti az emberiség evolúcióját. Ezt a problémát L. Varga Péter tovább szűkíti az irodalom(tudomány)ra. H. Nagy Péter Mém wars című írásában pedig McGrath Dawkins−kritikájára válaszol.

A Permutáció rovatában Marno János, Gál Ferenc, Sopotnik Zoltán, Deres Kornélia, Vörös István, Végh Attila, Lanczkor Gábor, Nádasdy Ádám versei, Hanula Zsolt, Pál Dániel Levente, Farkas Tibor novellái, Térey Nick Cave−fordításai, valamint Horváth Viktor fordításában John Wilmot: Signor Dildo obszcén költeménye olvasható.

A modulációban Dick Hebdige szociológus Subculture című könyvének egy részlete olvasható Kántor Gyöngyi fordításában. Az írás a reggae szubkultúra történeti, kultúrfilozófiai, hitbeli, zenei hátterével és elterjedésével foglalkozik. Ugyancsak ebben a rovatban olvasható Havasréti József kritikája Gábor Endre televíziós szerkesztő Sztárvadászat című bűnügyi regényéről.

A következő szám az előzetese szerint a kortárs magyar líra dilemmáit igyekszik majd körbejárni.
 

nyomtat

Szerzők

-- Ughy Szabina --


További írások a rovatból

Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
irodalom

A „Mészöly Miklós és a kortárs irodalom” című rendezvényről
Nádas Péter: Rémtörténetek, Jelenkor kiadó, Budapest, 2022.
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés