bezár
 

art&design

2008. 12. 01.
André Kertész fotói a Vintage Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
The Polaroids (Polaroidképek) címmel André Kertész fotóművész 25 alkotását felvonultató tárlat látható keddtől a Vintage Galériában Budapesten - közölte a kiállítóhely tulajdonosa.
A január 30-ig látogatható budapesti kiállítás olyan fotográfiákat mutat be, amelyeket eddig nem láthatott a közönség, csupán négy kép szerepelt a floridai Southeast Museum tavalyi tárlatán - tette hozzá Pőcze Attila. Az ágyon üldögélő férfi sejtelmes sziluettje, a polc mögül kinyúló kéz árnyéka, egy piramis üvegdísz sötétben, fényben pompázó részei és a házak árnyékait illusztráló képek mellett esőáztatta ablaküveg, magányosan álldogáló virágváza, a felség fényképe a virágok között, üvegszívek és az ablakkeretek árnyékai ragadják meg a látogató képzeletét a fotókat nézegetve.

A felvételek a művész Washington Square-i lakásában készültek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején; Kertész csendéleteket komponált az ablak előtt, emlékekkel, fénnyel és árnyékkal dolgozott. A művész felesége, Elisabeth 1977-ben halt meg, ettől kezdve André Kertész sok fotóval állított emléket neki. Ekkor kapta a Polaroid SX-70 fényképezőgépet Graham Nash zenésztől ajándékba, s az alkotás közvetlensége, a mű azonnali elkészülte lázba hozta az alkotót. 

A Vintage Galéria 2007-ben már rendezett Kertész-kiállítást Budapest, Párizs, New York címmel a szerző legismertebb képeiből; a tárlat része volt a modern magyar fotográfia klasszikusait bemutató sorozatnak. 

André Kertész, eredeti nevén Kertész Andor 1894-ben született Budapesten, 31 éves korában költözött Párizsba. 1936-ban feleségével New Yorkban telepedtek le, 1964-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fotográfiáért felelős igazgatója lett. 1985-ben halt meg New Yorkban. Hagyatéka részben Argentínában élő öccséhez, részben a párizsi Mission du Patrimoine Photographique-ba került. Számos amerikai múzeum és a New York-i André and Elizabeth Kertész Foundation birtokol a művész munkáiból, de végakarata mintegy 200 fotót és sok tárgyat Magyarországra, azon belül Szigetbecsére juttatott, ahol emlékszobát rendeztek be a tiszteletére.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
Két Bohémélet rendezés az Operában
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés