bezár
 

színház

2019. 04. 10.
Slava's Snowshow indítja a MITEMet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Slava's Snowshow-val kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); a Magyarországon először látható produkciót csütörtöktől vasárnapig hat alkalommal játsszák. A látványos bohócshow-t, Szlava Polunyin előadását csütörtökön és pénteken este, szombaton és vasárnap pedig délután és este is láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban, a Nemzeti Színház MITEM fesztiváljának keretében.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az előadás keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a cirkusz- és a színházművészet metszéspontjában lévő produkciót évtizedek óta szerették volna elhozni a magyar közönségnek. Mint mondta, a MITEM mára Európa vezető színházi fesztiváljai között van, a Fővárosi Nagycirkusz pedig a különleges produkció befogadásával most először csatlakozik a rendezvényhez. Hozzátette: az előadáshoz átépítették a cirkuszt, a teret két részre osztották, székeket építettek be a manézs egyik felébe is, a másik felében pedig a színpadot és a zsinórpadlást hozták létre.

Szkéné színház

Szlava Polunyin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja az alkotó leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja meghonosítani, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

Szlava Polunyin arról beszélt, hogy az improvizációra épülő produkció nem előadásnak, inkább örömünnepnek tekinthető, ahol az emberek gyerekek maradnak attól függetlenül, hogy hány évesek. Mint mondta, mindig az aznapi fellépés előtt tudják meg a szereplők, hogy ki mit játszik a darabban, mindenkinek mindenre készen kell állnia. Néha egy lépéssel a porond előtt adja meg az aktuális előadás kulcsát. Az alkotó úgy fogalmazott, hogy a bohócok olyanok, mint a gyerekek, újra és újra felfedezik a világot, mindig játszani akarnak és arra vágynak, hogy szeressék őket.

A műsorban nagy szerepet kap az improvizáció, a közönségre a produkció résztvevőiként tekintenek, a művészek a nézők reakciói szerint alakítják a darabot és ez az alkotásban való részvétel adja az örömet. A művészek és a közönség kapcsolatán múlik az is, hogy meddig tart a darab. Ennek köszönhetően az előadás minden alkalommal más, egyedi és megismételhetetlen. Elmondta: az aznapi hangulaton múlik az is, hogy ő mikor lép színpadra. A hó szerepéről azt mondta: azért választotta, mert a hideget, a borzalmat, a drámát és a szépséget is magában hordozza.

Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja is arról beszélt, hogy milyen régóta szerették volna meghívni a világhírű produkciót. Mint fogalmazott, léptékváltást, műfaji tágítást jelent, hogy az előadást bemutathatják a MITEM-en.

Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja elmondta, hogy az előadás egy hangulatot, egy atmoszférát jelenít meg, amely Szlava Polunyin gyermekkori álmaiból, emlékeiből táplálkozik, ahogy a színpadon kialakuló, hatalmas, mindent elsöprő hóvihar is. "Mágikus utazás egy ember álmaiba, fantáziavilágába, gyermekkori létezésébe" - mondta, hozzátéve, hogy az alkotók célja a felnőttekből is előhozni a játékos énjüket, azt a gyermeki ént, amelyet régen elfelejtettek.

A Nemzeti Színházban pénteken délután Az Egy bohóc tükrében című program keretében a nézők találkozhatnak Szlava Polunyinnal, akinek beszélgetőtársa Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező és Kozma András dramaturg lesz.

A május 5-ig tartó MITEM-en 13 országból 23 előadás lesz látható a Nemzeti Színházban. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti.

A MITEM megnyitóját csütörtök este, a Slava's Snowshow előtt tartják Fővárosi Nagycirkuszban.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A szánalom és részvét világjárványa A szánalom és részvét világjárványa
Színház a karanténból: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Cifra palota
színház

Színház a koronav kezdetén (1) Színház a koronav kezdetén (1)
Dream Team, Cie Two in One, Civil Negyed*
Interjú Marsalkó Eszterrel Skóciáról, sokszínű színházi tevékenységeiről, aktuális lehetőségekről
színház

Kéken vérző szívek Kéken vérző szívek
Opera a karanténból: Verdi Aidája a La Monnaie előadásában

Más művészeti ágakról

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés