bezár
 

színház

2019. 05. 27.
A Léda a gödöllői Kastély Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Léda a gödöllői Kastély Színházban A Gödöllői Királyi Kastélyban tekintheti meg a közönség Pozsgai Zsolt Léda című színdarabját, amely Diósy Ödön és Brüll Adél gödöllői életét mutatja be.

A Pozsgai Zsolt rendezte mű júniustól decemberig 18 alkalommal látható a Kastély Színházban. Lédát Varga Izabella, Diósy Ödönt Szőke Zoltán alakítja. Kokas Pál költő szerepében Dózsa Zoltán, Léda húgaként Nagy Nati lép színpadra.

Szkéné színház

Ady Endre halála, az első világháború és a trianoni döntés után Brüll Adél, a híres Ady-múzsa és férje Gödöllőn élnek. A házaspárnak szembe kell néznie a múlttal, ki kell beszélniük az elhallgatott, elviselt élethelyzeteket, hogy mitől maradtak együtt, mitől tartanak ki még mindig egymás mellett. Az amúgy sem egyszerű viszonyokat a helyi fűzfapoéta, Kokas Pál bonyolítja - olvasható az ajánlóban, amely szerint Diósy Ödön és Léda háza legendás, titkokat őrző ház volt Gödöllőn, amelyben elzárva élt a városiak által megvetett vérbajos asszony elmebeteg húgával, Margittal, valamint a férjjel, aki a drámában döntő lépésre készül.

Az előadást a Kastély Színházban láthatja a közönség. A gödöllői kastély déli szárnyainak egyikében Grassalkovich II. Antal alakíttatott ki színháztermet, ahol a Budán, Pesten és Győrben is fellépő német vándortársulatok játszottak. A színházat 1867-ben megszüntették, amikor a kastélyt megvásárolta a magyar állam, és koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné használatába adta. A színház berendezését elárverezték, belső terét két födém beépítésével ismét három szintre tagolták. 

Ez a szerkezet maradt fenn 1986-ig, amikorra a kastély II. világháború utáni, méltatlan hasznosítási formái következtében az épület állapota erősen leromlott, és a födém leszakadt. A falkutatás a korabeli berendezés és színpadtechnika nyomait is egyértelműen feltárta. Az épületszárny helyreállítása 2002 májusában kezdődött, a színház üzemeltetéséhez szükséges háttérfunkciókat két, újonnan beépített pinceszinten alakították ki.

Fotó: http://www.kiralyikastely.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés