bezár
 

film

2019. 10. 16.
Felújított magyar filmeket vetítenek egy rangos lyoni filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújított magyar filmeket vetítenek egy rangos lyoni filmfesztiválon Mészáros Márta Ők ketten és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjének felújított változatát vetítik a klasszikus filmeket felvonultató 11. Lumiére - Grand Lyon Filmfesztiválon - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

Az összegzés szerint a rangos eseményt Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier világhírű francia rendező hívta életre, az idei programban pedig több mint 300 klasszikus film szerepel.

A díszvendégek között van Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Donald Sutherland, Frances McDormand és Marina Vlady színésznő, akinek tiszteletére retrospektív vetítéseket tartanak. Marina Vlady többek között Marco Ferreri, Jean-Luc Godard, Jancsó Miklós és Mészáros Márta filmjeiben nyújtott felejthetetlen alakítást. Legkedvesebb szerepeinek egyike az 1977-ben készült Ők ketten, melyben férjével, Vlagyimir Viszockijjal játszott. A film két nő barátságának, házasságainak és szerelmi kapcsolatainak különös mélységű rajza. Marina Vlady további partnerei Monori Lili, Jan Nowicki és Czinkóczi Zsuzsa voltak. Az Ők ketten teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a film felvételi negatívja és az eredeti hangfelvételek felhasználásával, Kende János operatőr részvételével készült.

A Lumiere filmfesztivál már harmadik alkalommal tiszteleg Fábri Zoltán életműve előtt: 2017-ben a Körhinta, 2018-ban a Hannibál tanár úr, az idei válogatásba pedig Az ötödik pecsét kapott meghívást.

Fábri Zoltán Sánta Ferenc műve alapján, 1976-ben készült drámája a nyilasuralom idején játszódik, és a rendező kedvenc témájáról, a történelem viharába keveredett kisember morális választásairól szól. A filmben többek közt Őze Lajos, Márkus László, Bencze Ferenc, Horváth Sándor, Dégi István és Cserhalmi György is játszik. Mint írják, a film felejthetetlen csúcspontja az utolsó filmszerepében látható Latinovits Zoltán hátborzongató monológja a megfélemlítés eszközeiről.

Az ötödik pecsét restaurálása a Fábri Zoltán-életmű felújításának keretében készült, a film operatőre, Koltai Lajos közreműködésével, eredeti kameranegatívról és hangfelvételről.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Programot, amelynek keretében a Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságok összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újul meg.

Kép forrása: Port.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés