bezár
 

art&design

2019. 11. 16.
MŰ-TEREM kiállítás az Artézi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MŰ-TEREM kiállítás az Artézi Galériában Az óbudai Artézi Galériában tíz képzőművész munkáiból látható kiállítás. A tárlatot rendező S. Nagy Katalin a katalógus elején felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutató kapcsolódik a 2018 tavaszán Önarcképek, és 2018 őszén Tükör címmel rendezett kiállításokhoz, azokkal együtt hármas egységet alkot mintegy kortárs triptichonként.

A mai magyar képzőművészet az európaihoz hasonlóan igen összetett, pluralista nyelvészetét, formavilágát, világképét tekintve. Ez a bemutató is egymás mellett mutatja a konstruktivista, a geometrikus absztrakt, a szürreális, az expresszív tendenciákat; a művek egy része figurális, egy része nonfiguratív és vannak olyanok is, amelyek e kétféle szemléletmódot komponálják egybe egy felületen.

A kiállítók közötti egyetlen szobrász, Húber András György egyéni fa plasztikái kötik össze a falakon látható kétdimenziós, ám több műfajban, különböző technikával teremtett munkáit, mint például Alföldi László kollázsait, T. Horváth Éva vegyes technikával készült tekercsképeit vagy Zsubori Ervin vászonra készült elektrografikáit.

A rendező szándéka szerint összekapcsolódó, hasonló szellemiségű három kiállítás mindegyikén részt vett Gábos József, Húber András György, Láng Eszter, Mózes Katalin, Németh Géza és T. Horváth Éva, azaz a most együtt kiállítók közül hatan. Kettőn szerepelt Molnár Iscsu István groteszk humorral átitatott grafikáival és Turcsányi Antal bizarr, antropomorf akril festményeivel.

Mindhárom kiállítás a műteremtésről szóló beszámoló, vallomás, kitárulkozó vagy elfedő viszony megmutatkozása a művészt művek létrehozására serkentő személyiségéről, szerep azonosulásáról, a műteremtés kellékeiről (mint amilyen a tükör is) és a nézők számára többnyire titokzatos helyszínről, a romantikusnak vélt műteremről. A tíz kiállító közül hárman a művek címében is megnevezi a rendező által megadott tematikát látszólag hagyományos módon, (Molnár Iscsu István: Műterem H1, Műterem B3, T Horváth Éva: Mű-Terem I-III, Turcsányi Antal: Műterem fantomja I-III.), ám a címadás csupán jelzés, valójában szokatlan, egyéni felfogásukat tárják a nézők elé. A műterem képek ugyanúgy különböznek egymástól, mint azok a helyszínek, ahol a művek létrejönnek és azok az emberek, akik megteremtik őket és saját vizuális eszközeikkel bemutatják, ők ma és itt hogyan értelmezik a műterem jelentésrétegeit. (Rajkó Andrea Fenya)

 

A kiállítás december 5-ig látható az Artézi Galériában (1037, Kunigunda útja 18.)

További infók a kiállítás honlapján és Facebook-oldalán.


 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés