bezár
 

art&design

2019. 11. 16.
MŰ-TEREM kiállítás az Artézi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MŰ-TEREM kiállítás az Artézi Galériában Az óbudai Artézi Galériában tíz képzőművész munkáiból látható kiállítás. A tárlatot rendező S. Nagy Katalin a katalógus elején felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutató kapcsolódik a 2018 tavaszán Önarcképek, és 2018 őszén Tükör címmel rendezett kiállításokhoz, azokkal együtt hármas egységet alkot mintegy kortárs triptichonként.

A mai magyar képzőművészet az európaihoz hasonlóan igen összetett, pluralista nyelvészetét, formavilágát, világképét tekintve. Ez a bemutató is egymás mellett mutatja a konstruktivista, a geometrikus absztrakt, a szürreális, az expresszív tendenciákat; a művek egy része figurális, egy része nonfiguratív és vannak olyanok is, amelyek e kétféle szemléletmódot komponálják egybe egy felületen.

A kiállítók közötti egyetlen szobrász, Húber András György egyéni fa plasztikái kötik össze a falakon látható kétdimenziós, ám több műfajban, különböző technikával teremtett munkáit, mint például Alföldi László kollázsait, T. Horváth Éva vegyes technikával készült tekercsképeit vagy Zsubori Ervin vászonra készült elektrografikáit.

A rendező szándéka szerint összekapcsolódó, hasonló szellemiségű három kiállítás mindegyikén részt vett Gábos József, Húber András György, Láng Eszter, Mózes Katalin, Németh Géza és T. Horváth Éva, azaz a most együtt kiállítók közül hatan. Kettőn szerepelt Molnár Iscsu István groteszk humorral átitatott grafikáival és Turcsányi Antal bizarr, antropomorf akril festményeivel.

Mindhárom kiállítás a műteremtésről szóló beszámoló, vallomás, kitárulkozó vagy elfedő viszony megmutatkozása a művészt művek létrehozására serkentő személyiségéről, szerep azonosulásáról, a műteremtés kellékeiről (mint amilyen a tükör is) és a nézők számára többnyire titokzatos helyszínről, a romantikusnak vélt műteremről. A tíz kiállító közül hárman a művek címében is megnevezi a rendező által megadott tematikát látszólag hagyományos módon, (Molnár Iscsu István: Műterem H1, Műterem B3, T Horváth Éva: Mű-Terem I-III, Turcsányi Antal: Műterem fantomja I-III.), ám a címadás csupán jelzés, valójában szokatlan, egyéni felfogásukat tárják a nézők elé. A műterem képek ugyanúgy különböznek egymástól, mint azok a helyszínek, ahol a művek létrejönnek és azok az emberek, akik megteremtik őket és saját vizuális eszközeikkel bemutatják, ők ma és itt hogyan értelmezik a műterem jelentésrétegeit. (Rajkó Andrea Fenya)

 

A kiállítás december 5-ig látható az Artézi Galériában (1037, Kunigunda útja 18.)

További infók a kiállítás honlapján és Facebook-oldalán.


 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés