bezár
 

irodalom

2019. 12. 19.
Csokonai-kiállítás nyílt Csurgón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csokonai-kiállítás nyílt Csurgón Emlékhely és kiállítás nyílt a magyar felvilágosodás legnagyobb költője, Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) tiszteletére Csurgón szerdán.

A somogyi város Táncsics téri épületében berendezett, Legalább álmodj velem című tárlat a költő életének legfontosabb színhelyeire: Debrecenbe, Pestre, Pozsonyba, Komáromba, Csurgóra kalauzolja el a látogatókat, hogy bemutassa életművét, és a jelen olvasói, színházlátogatói számára is élővé, még élvezetesebbé tegye a több mint kétszáz évvel ezelőtt írott műveit – olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A mások mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével berendezett kiállításon számos vers-, színmű- és levélrészletből ismerhetők meg a Csokonai Vitéz Mihályra jellemző műfajok, hangok, stílusváltozatok. Az emlékhelyen megépült a mása annak a szegényes csurgói iskolaszínpadnak, ahol 1799-ben, a városban segédtanítóként dolgozó Csokonai darabjait bemutatták. A színpadon ma a látogatók stilizált jelmezekben előadhatják a Karnyóné című vígjáték részleteit vagy játszhatnak a Cultura című darabhoz készített bábokkal. Ugyanitt egy televízión részletek láthatók a Dorottya című komikus eposz filmváltozatából.

Az érdeklődők képernyőn, évszámok érintésével "bonthatják ki" ki a Csokonai-életutat, ugyanígy választhatnak angol, vagy a horvát nyelvű Csokonai-fordítások közül is. Van, ahol apró lyukon kukucskálhatnak egy vitrinbe, máshol ma már érthetetlen szavak magyarázatára lelhetnek egy-egy táblácska felemelésével. A helyszínen felállított debreceni iskolapadon tablet található, benne Csokonai egy ismeretlen debreceni diákjának füzetlapjaival és Csokonai tollbamondásaival. A digitális lapozgatás közben a kéziratok modern átirata is megjelenik. A kiállítás látogatói Csokonai-verseket olvashatnak, néhányat – köztük pajzán alkotásokat – színészek tolmácsolásában, fülhallgatón keresztül hallgathatnak meg, emellett megismerhetnek hét, a költőhöz kapcsolódó hamis történetet. A Csokonaihoz oly közel álló játékosság inspirálta a Versfoltozót és a Versfújót. Az előbbinél egy képernyőn megjelenő hiányos versek kiegészítése a feladat, utóbbinál egyetlen kézmozdulattal versek varázsolhatók a falra.

Az önkormányzat kiemelte: a Csokonai-emlékhely és -kiállítás része annak a Csurgó és a horvátországi Csurgó Városa és Pitomaca település határmenti együttműködésének, amelynek középpontjába a horvátok Petar Preradovic költőt, a somogyi város pedig Csokonai Vitéz Mihály életét és munkásságát állította.

Kép forrása: PIM

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
irodalom

Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz? Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?
Kálmán C. György: „Dehogyis terem citromfán”. Irodalomelméleti írások. Balassi Kiadó, Budapest, 2019, 240 oldal, 2600 Ft

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
Spike Lee: Az 5 bajtárs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés