bezár
 

art&design

2020. 03. 11.
Retusált Erdély
Az FKSE román és magyar származású erdélyi művészek munkáit állítja ki
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület román és magyar származású erdélyi művészek munkáit állítja ki a Stúdió Galériában. Témája, hogy mit is jelent erdélyi művésznek lenni, illetve, hogy hogyan járulhatnak hozzá egy kulturális örökség és hagyomány újragondolásához? Vajon be lehet-e gyógyítani a történelmi sebeket?

Az erdélyi táj egyezményesen a festői természeti szépség szinonimája a maga gyönyörű hegyeivel és folyóival. Következetesen és vég nélkül termelődik újra ez a festői táj romantikus képi világának 19. századi fantáziáit konzerváló megjelenítés.

A tájképeknél kritikai attitűd lép érvénybe, mely a figyelmet a képet készítő szubjektív szemlélőre tereli. A tájkép-kifejeződések mögött megbúvó dinamizmusok feltérképezése és a természetesnek vett igazság megkérdőjelezése révén az elvileg semleges, nosztalgikus kontempláció helyébe a kutató-elemző, „reflektív” nosztalgia lép. Visszafejthető-e az a folyamat, melynek során a tájkép eltörölte saját olvashatóságát? Milyen eszmények, traumák és vágyak sűrűsödnek a táj reprezentációjában? Kit és hogyan szólít meg a tájkép?

Retusált Erdély nem határol el művészeti irányzatokat, úgymint tájképfestészet, land art, vagy kortárs művészeti gyakorlatok. Ehelyett a tájképpel foglalkozó művészet különféle médiumait és módjait gyűjti egybe: festészet, fotográfia, természetművészeti akciók dokumentációja, elsajátítás, performansz, doku-fikció és művészek kvázi-kurátori megközelítései kerülnek egymással párbeszédbe. A kiállítás inkább a hasonlóságukat hangsúlyozza reprezentációs médiumokként, illetve az ember természetről alkotott képének, természethez való viszonyának közös vonatkoztatási rendszereként. Mi marad a természeti tájból a kultúrán és az emberi nyomhagyáson túl?

A berlini Román Kulturális Intézet kezdeményezése és a budapesti Román Kulturális Intézettel együttműködésben.

Résztvevő művészek:
Garda Aladár, Anca Benera & Arnold Estefan, Fekete Zsolt, Elekes Károly, Kovács Lehel, Radu Băieș, KissPál Szabolcs

Kurátorok:
Daniela Duca & Major-Kremer Virág


A kiállítás megtekinthető 2020. március 4-től március 21-ig a Stúdió Galériában.
Facebook esemény itt.


Fotó: FKSE, Elekes Károly. A fejléc képnél Elekes Károly és Garda Aladár Válogatás a MAMŰ archívumából című alkotásuk látható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés