bezár
 

art&design

2020. 03. 11.
Retusált Erdély
Az FKSE román és magyar származású erdélyi művészek munkáit állítja ki
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület román és magyar származású erdélyi művészek munkáit állítja ki a Stúdió Galériában. Témája, hogy mit is jelent erdélyi művésznek lenni, illetve, hogy hogyan járulhatnak hozzá egy kulturális örökség és hagyomány újragondolásához? Vajon be lehet-e gyógyítani a történelmi sebeket?

Az erdélyi táj egyezményesen a festői természeti szépség szinonimája a maga gyönyörű hegyeivel és folyóival. Következetesen és vég nélkül termelődik újra ez a festői táj romantikus képi világának 19. századi fantáziáit konzerváló megjelenítés.

A tájképeknél kritikai attitűd lép érvénybe, mely a figyelmet a képet készítő szubjektív szemlélőre tereli. A tájkép-kifejeződések mögött megbúvó dinamizmusok feltérképezése és a természetesnek vett igazság megkérdőjelezése révén az elvileg semleges, nosztalgikus kontempláció helyébe a kutató-elemző, „reflektív” nosztalgia lép. Visszafejthető-e az a folyamat, melynek során a tájkép eltörölte saját olvashatóságát? Milyen eszmények, traumák és vágyak sűrűsödnek a táj reprezentációjában? Kit és hogyan szólít meg a tájkép?

Retusált Erdély nem határol el művészeti irányzatokat, úgymint tájképfestészet, land art, vagy kortárs művészeti gyakorlatok. Ehelyett a tájképpel foglalkozó művészet különféle médiumait és módjait gyűjti egybe: festészet, fotográfia, természetművészeti akciók dokumentációja, elsajátítás, performansz, doku-fikció és művészek kvázi-kurátori megközelítései kerülnek egymással párbeszédbe. A kiállítás inkább a hasonlóságukat hangsúlyozza reprezentációs médiumokként, illetve az ember természetről alkotott képének, természethez való viszonyának közös vonatkoztatási rendszereként. Mi marad a természeti tájból a kultúrán és az emberi nyomhagyáson túl?

A berlini Román Kulturális Intézet kezdeményezése és a budapesti Román Kulturális Intézettel együttműködésben.

Résztvevő művészek:
Garda Aladár, Anca Benera & Arnold Estefan, Fekete Zsolt, Elekes Károly, Kovács Lehel, Radu Băieș, KissPál Szabolcs

Kurátorok:
Daniela Duca & Major-Kremer Virág


A kiállítás megtekinthető 2020. március 4-től március 21-ig a Stúdió Galériában.
Facebook esemény itt.


Fotó: FKSE, Elekes Károly. A fejléc képnél Elekes Károly és Garda Aladár Válogatás a MAMŰ archívumából című alkotásuk látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején #4 Művészek a járvány idején #4
Interjú Kaliczka Patríciával az újra kialakult járványhelyzetről és alkotói munkáról
art&design

Kölcsönös kontamináció Kölcsönös kontamináció
Áfra János – Szegedi-Varga Zsuzsa: „Termékeny félreértés / Productive Misreadings”
art&design

Kilépés a jövőből Kilépés a jövőből
Agg Lili: Invitation to Practice Boredom
art&design

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020
Hatvan éve mutatták be az Egy szerelem három éjszakáját


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés