bezár
 

film

2020. 03. 09.
Az észt filmtermés legjava az Észt héten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az észt filmtermés legjava az Észt héten Startup komédia egy techvállalkozóról, minden idők legnézettebb észt filmje, bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, Oscar-shortlistre került észt filmalkotás... Március 19–22. között az új észt filmtermés legjavát mutatják be Budapesten, a Művészben és a Kino Café moziban. Március első felében, még a budapesti vetítések előtt Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is találkozhatnak az Észt hét filmjeivel a nézők.

Észtországban a cégalapítás nemzeti sportnak számít. Az Unikornisok nyomában két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a Szilikon-völgyig.

Az Orcád verítékével hazájában egy hónap alatt vált minden idők legnézettebb észt filmjévé. A történet a 19. század végi Észtországba kalauzol, ahol a fiatal, becsületes Andres és felesége, Krõõt egy kölcsönből vásárolt tanyán kezdik meg új életüket, azonban mindennapjaik során számtalan nehézséggel kerülnek szembe. 

A Skandináv csend egy bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, amely három különböző értelmezésben mutatja be ugyanazt az eseményt. A megoldatlan múlt olyan választás elé állít egy testvérpárt, amely megpecsételi a jövőjüket is. Vajon az idő begyógyítja a sebeket? 

Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Új észt animációs filmek blokk hat különböző rövid animációs filmet ölel fel.

A Teofrastus egy szabadságról és együttérzésről szóló mese, a Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény – állatok, madarak, bogarak és virágok – segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől.

Jegyek már kaphatók online, illetve a Művész és Kino Cafe mozi pénztárában. 

A filmek még a budapesti vetítések előtt részben vagy egészében Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is láthatóak lesznek.

A részletes országos program ezen a linken érhető el. 

Az Észt hét az Észt Kulturális Alap, az Észt Kulturális Minisztérium és az Észt Filmintézet támogatásával valósul meg.

Forrás: Észt Hét sajtóinformáció

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Louis-Julien Petit: A láthatatlanok
Anna Winger, Alexa Karolinski: Unorthodox

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés