bezár
 

irodalom

2020. 09. 24.
Irodalom és sport
Testgyakorlatok, testtechnikák, testképek címmel konferenciát szervez a Fiatal Írók Szövetsége és az egri Eszterházy Károly Egyetem 2020. szeptember 24-25. között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalom és sport Tandori Dezső lóversenyleírásai, Ottlik Géza bridzsértekezései, Mészöly Miklós „futóprózája” vagy éppen Esterházy Péter „berni-döntő” parafrázisa és olyan sokatmondó ellentétpárok, mint atlétika versus futball, egyéni versus csapatsport, fair play versus bunda, hatalom versus szubjektum egyaránt hívószavai lehetnek a sport és irodalom kapcsolatáról való gondolkodásnak. A konferencián a sport, valamint – egy általánosabb szinten – a testtechnikák, a testtel és a testen végzett mediális, medikális és politikai gyakorlatok színrevitelét és/vagy ezek nyelvi lehetőségfeltételeit vizsgáló előadásokat hallhatnak szeptember 24-25. között.

A 20. századi irodalom és médiakultúra egyik legszembetűnőbb sajátossága a sportnak szentelt figyelem fokozatos térnyerése. Leni Riefenstahl Olimpia (1938) című filmje e folyamat egy emblematikus állomása. A mozi, mint az jól ismert, teljesen átírta és megújította a test színrevitelének és általában a sportesemények világának esztétikai keretrendszerét, miközben a náci propaganda számára kiemelte azt, az emberi test, a testmegjelenítés és a politikai egy új ötvözetét hozva létre. A sport ezzel visszavonhatatlanul a modern biopolitika egy kitüntetett reprezentációs terévé vált. Eddig azonban hosszú út vezetett: a 19. században még főként csak – a szenzációfaktor köré szerveződő – sajtóérdeklődés mutatkozott a modern sport iránt. Ugyanakkor a század utolsó harmadában már tematikus rovatok és lapok indulása, valamint tanácsadókönyvek kiadása tette egyértelművé a sport gyors ütemben változó társadalmi szerepét. Liszner Vili Kosztolányi Dezső Aranysárkányában, mely a 19. század végén játszódik, maga is A bajnok című tanácsadókönyvet forgatja – arról azonban, hogy milyen tragédiához vezet a későbbiekben az, hogy Liszner a tanulás helyett a futásban éli ki magát, és a matematika, valamint a fizika helyett a sportkönyvben mélyed el, csupán az 1925-ben megjelent regény olvasója szerezhet tudomást.

A sport szépirodalmi belépője a test színrevitelének az 1920-as, 1930-as évektől egyre hangsúlyosabbá váló általános tendenciájával kapcsolódik össze. Ebben az összefüggésrendszerben a test képei, a testtel és a testen végzett gyakorlatok, valamint a test technikái az irodalom és a tömegmédiumok, továbbá a medikális és (bio)politikai diskurzusok kereszteződési pontjaiként válnak elgondolhatóvá. A huszadik századi és a kortárs sporttematikájú irodalmi művek között olyan alkotások szerepelnek, amelyek nemcsak emléket állítanak egyes sporttörténeti jelentőségű pillanatoknak, hanem sajátos művészeti szempontból értelmezik annak kulturális hatását és ezáltal hozzá is járulnak a sport esztétikai reprezentációjához, kulturális pozíciójának megalapozásához, fenntartásához. Tandori Dezső lóversenyleírásai, Ottlik Géza bridzsértekezései, Mészöly Miklós „futóprózája” vagy éppen Esterházy Péter „berni-döntő” parafrázisa és olyan sokatmondó ellentétpárok, mint atlétika versus futball, egyéni versus csapatsport, fair play versus bunda, hatalom versus szubjektum egyaránt hívószavai lehetnek a sport és irodalom kapcsolatáról való gondolkodásnak.

Mándy Iván A pálya szélén című műve például hatásosan vall a futballban és a futballon keresztül kifejeződő érték- és tapasztalatrétegek gazdagságáról: a futball ekkor az identitással, a közösségiséggel, a szocializációval, a bajtársiassággal, az árulással kapcsolatos kérdések kimondásával fonódik össze, amelyben a sportsiker mint (a szocializmusban bevett) hatalmi reprezentáció jelenik meg, amellyel szemben áll az egyén önfelszabadítása és önkifejezése vagy egy új identitáslehetőség keresése a pálya oltalmában. Ezért a fizikai teljesítmény, a testtudat, a határátlépés, a lelkesítő élmény, a tömeghipnózis, a szórakoztatás, a rivalizáció vagy akár az agitáció szintén a sport megjelenítésének és hatásának esztétikai-kulturális kérdéseire irányíthatja a figyelmet, ugyanis az irodalom médiuma tökéletesen alkalmas a sport űzése és szemlélése közben szerzett érzéki, társadalmi, testi, közösségi tapasztalataink poétikailag koncentrált, játékos, egyben tragikus megszólaltatására.

A konferencián a fenti kérdésfelvetésekhez kapcsolódó, a sport, valamint – egy általánosabb szinten – a testtechnikák, a testtel és a testen végzett mediális, medikális és politikai gyakorlatok színrevitelét és/vagy ezek nyelvi lehetőségfeltételeit vizsgáló előadásokat hallhatnak majd.

A konferencia Facebook-eseménye ezen a linken érhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig
A jó irodalom legfiatalabb helye – 1982-2018, JAK-füzetek
irodalom

A művészeti autonómia létkérdése A művészeti autonómia létkérdése
A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat online estje
A Károli Gáspár Református Egyetem kreatív írás specizálizációjának felolvasása
irodalom

Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Kertész Erzsi Az átutazó című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés