bezár
 

art&design

2020. 10. 10.
Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése, a szakemberek több mint hétszáz alkotás közül választják ki azt a mintegy kétszázat, melyet a november 22-én nyíló kiállítás közönsége láthat.

A képzőművészeti seregszemlének helyet adó Alföldi Galériába 324 művész juttatta el 734 művét. A művészettörténészekből, az egyes képzőművészeti ágak elismert alkotóiból álló zsűri 515 festmény, 103 grafika, 80 plasztika, 3 multimédia és 33 egyéb, más kategóriába be nem sorolható mű közül válogatja ki a hazai kortárs képzőművészetet reprezentáló 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát.

A héttagú zsűri csütörtökön a festészeti anyagot nézte végig, pénteken a szobrokat és grafikákat veszik sorra, valamint a teljes anyagot újból átnézve véglegesítik a bent maradt művek listáját, szombaton pedig határoznak az elismerésekről, így a tárlat 1,5 millió forinttal járó fődíjáról, a Tornyai-plakettről, valamint az életműdíjról is. Ez utóbbit a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélik oda. A húsz díjról és munkajutalomról hozott döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. Az elismerés között átadják a fiatal festők nívódíját is, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor, a zsűri elnöke az MTI-nek elmondta, több mint félezer festményt áttekintve látszik, nagyon magas színvonalú az idei anyag. A szakember örvendetesnek tartja, hogy folytatódott az a mintegy tízéves trend, hogy jelentős számban jelentkeznek fiatal, pályakezdő vagy éppen még tanulmányaikat folytató művészek, akik egymás közt kézről-kézre adják a tárlat hírét, ugyanakkor sokan vannak a visszatérő kiállítók is. Szurcsik János, a korábbi Tornyai-plakettes művészek között a legidősebb alkotó - mondta a művészettörténész.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

Fotó: facebook.com
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

Talpra magyar avantgarde!* Talpra magyar avantgarde!*
A magyar performansz története 1966–2018 (1): 1920, 1956, Magyar Műhely (1962), Az ebéd (1966)
art&design

A figura reinkarnációi A figura reinkarnációi
Széljegyzetek a „Figura” című kiállításhoz

Más művészeti ágakról

színház

Artusban a tao színház Artusban a tao színház
Goda Gábor Minden (is) című darabja az Artus Társulat előadásában
Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés