bezár
 

irodalom

2020. 10. 12.
Anne Weber kapta a 25 ezer eurós Német Könyvdíjat
Női díjazott, női főszereplő
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Annette, egy hősnőeposz (Annette, ein Heldinnenepos) című regényéért Anne Weber kapta a Német Könyvdíjat. A zsűri indoklása szerint „lélegzetelállító, amilyen frissen az eposzi forma cseng” – írják a német lapok (például a Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung.)

A hírt a zsűri hétfőn a Majna menti Frankfurtban jelentette be. Ezzel az Annette, egy hősnőeposz az év legjobb német könyve.

"Anne Weber elbeszélésének ereje csak a hősnőinek erejéhez mérhető", írta a zsűri. A könyv főszereplője Anne Beaumanoir, akit Weber személyesen is ismert, a francia ellenállásban volt aktív, és a francia gyarmatbirodalom végéért harcolt Algériában.

Weber Frankfort közelében, Offenbachban született, érettségit követően Franciaországba költözött, ahol fordító volt, ma pedig, a kilencvenes évek vége óta írásaiból él. 

A többi jelölt és műveik, akik 2500 euró díjban részesültek: Deniz Ohde (Szórt fény / Streulicht), Bov Bjerg (Szerpentinek / Serpentinen), Christine Wunnicke (A hölgy festett kézzzel / Die Dame mit der bemalten Hand), valamint Thomas Hettche (A szívzsinór / Herzfaden).

A Német Könyvdíjat a Német Könyvkereskedők Egyesülete ítéli oda 2005 óta, 2013-ban Terézia Mora kapta (a prae.hu művészeti portál Külföldön Sikeres Magyar Művészek projektje keretében készített interjúnk itt olvasható).

Megjegyezzük, Magyarországon a díjak ritkán jutnak női szerzőkhöz, mint arra a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Munkacsoportjának közleménye is rámutat. A Prae Kiadó számára fontos a női szerzők képviselete, említhetjük az utóbbi évekből a kiváló Molnár T. Esztert (legutóbb: Teréz, vagy a test emlékezete), Mészöly Ágnest (legutóbb: Rókabérc, haláltúra), Kertész Erzsit (legutóbb: Az átutazó), Turbuly Lillát (Legutóbb: Az Alaszkay-öböl), Halász Margitot (legutóbb: Hetvenhét vörös bárány), Cserháti Évát (A Sellő titka), Csutak Gabit (legutóbb: Csendélet sárkánnyal)...

Fotó: Heike Huslage-Koch, Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés