bezár
 

irodalom

2020. 10. 12.
Anne Weber kapta a 25 ezer eurós Német Könyvdíjat
Női díjazott, női főszereplő
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Annette, egy hősnőeposz (Annette, ein Heldinnenepos) című regényéért Anne Weber kapta a Német Könyvdíjat. A zsűri indoklása szerint „lélegzetelállító, amilyen frissen az eposzi forma cseng” – írják a német lapok (például a Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung.)

A hírt a zsűri hétfőn a Majna menti Frankfurtban jelentette be. Ezzel az Annette, egy hősnőeposz az év legjobb német könyve.

"Anne Weber elbeszélésének ereje csak a hősnőinek erejéhez mérhető", írta a zsűri. A könyv főszereplője Anne Beaumanoir, akit Weber személyesen is ismert, a francia ellenállásban volt aktív, és a francia gyarmatbirodalom végéért harcolt Algériában.

Weber Frankfort közelében, Offenbachban született, érettségit követően Franciaországba költözött, ahol fordító volt, ma pedig, a kilencvenes évek vége óta írásaiból él. 

A többi jelölt és műveik, akik 2500 euró díjban részesültek: Deniz Ohde (Szórt fény / Streulicht), Bov Bjerg (Szerpentinek / Serpentinen), Christine Wunnicke (A hölgy festett kézzzel / Die Dame mit der bemalten Hand), valamint Thomas Hettche (A szívzsinór / Herzfaden).

A Német Könyvdíjat a Német Könyvkereskedők Egyesülete ítéli oda 2005 óta, 2013-ban Terézia Mora kapta (a prae.hu művészeti portál Külföldön Sikeres Magyar Művészek projektje keretében készített interjúnk itt olvasható).

Megjegyezzük, Magyarországon a díjak ritkán jutnak női szerzőkhöz, mint arra a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Munkacsoportjának közleménye is rámutat. A Prae Kiadó számára fontos a női szerzők képviselete, említhetjük az utóbbi évekből a kiváló Molnár T. Esztert (legutóbb: Teréz, vagy a test emlékezete), Mészöly Ágnest (legutóbb: Rókabérc, haláltúra), Kertész Erzsit (legutóbb: Az átutazó), Turbuly Lillát (Legutóbb: Az Alaszkay-öböl), Halász Margitot (legutóbb: Hetvenhét vörös bárány), Cserháti Évát (A Sellő titka), Csutak Gabit (legutóbb: Csendélet sárkánnyal)...

Fotó: Heike Huslage-Koch, Wikipédia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

Szörnypart Szörnypart
Szlavicsek Judit: Légy/ott, Erawan Kiadó, 2020
irodalom

Mesterséges intelligencia és digitális örökség Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról

Más művészeti ágakról

art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés