bezár
 

irodalom

2020. 09. 27.
Nem csak férfiaknak
A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Munkacsoportja közleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem csak férfiaknak A Szépírók Társasága nemrég megalakult Női Érdekvédelmi Munkacsoportja szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben átadott irodalmi díjak (Csáth Géza-díj, Szenteleky Kornél Irodalmi Díj, Bazsalikom Műfordító Díj, Salvatore Quasimodo Emlékdíj, Herceg János Irodalmi Díj) díjazottjai között egyetlen arra érdemes női alkotót sem jutalmaztak a díjak kuratóriumai – írják. – Ugyanennek a jelenségnek a megnyilvánulása Kukorelly Endre új beszélgetéssorozata, amelyet KORtársalgás címmel rendeznek meg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban. Ez a sorozat a Szubjektív kortárs irodalom, nem csak férfiaknak alcímet viseli.

A közlemény szerint „a szervezők mintha érzékelnék valamelyest az aránytalanságot a felvonultatott férfiak javára, ám a nők helyét csupán a nézők között jelölik ki. Különösen érdekes ez annak a családnak a múzeumában, ahol a nők és a férfiak együtt is érvényesülhettek a művészetben.”

A Női Érdekvédelmi Fórum hangsúlyozza, hogy legkevésbé sem az írók személyét, teljesítményük színvonalát tartják problémának, hanem az érzékenység hiányát.

„Fontosnak tartjuk – írják –, hogy hasonló nívót képviselő női szerzők is bekerüljenek egy olyan sorozatba, amely Arany Jánossal és Kosztolányi Dezsővel fémjelzi magát. Többségünk nem csak az ilyen eljárást tartják problémásnak – folytatódik a közlemény –, hanem azt is, amikor értetlenül fogadják a szervezők vagy a kuratóriumok a kritikát, hiszen miért is kellene a férfiak kórusában nőket szerepeltetni. Nők eddig sem voltak részei az irodalmi kánonnak, vagyis felesleges lenne most bármit is számon kérni valakin, aki 'csak' megfelel a régi korok kihívásainak. Mi mégis megragadjuk az alkalmat és mind a kuratóriumok, mind a sorozatszerkesztők figyelmébe ajánljuk (mondjuk példaként) a Szépírók Társasága női tagjainak nevét és munkásságát. De a sort lehet folytatni az egész magyar irodalmi hagyománnyal és jelentős jelenkori írónőkkel, a társaságon kívül is.”

A levélírók sikeres felolvasásokat kívánnak, és minden díjazottnak gratulálnak a közlemény zárásaként.  

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Márton László Nibelung-fordításának bemutatója a Kis Présházban
irodalom

A kontakt-Margó első napja A kontakt-Margó első napja
Benne: Díjátadó, Mucsi Zoltán, Pető Péter
irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Tönkretenni valamit, hogy a miénk legyen Tönkretenni valamit, hogy a miénk legyen
Interjú Biró Krisztiánnal az Eldorádó ostroma című első kötetéről

Más művészeti ágakról

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
Huseyin Tabak: Gipsy Queen
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés