bezár
 

art&design

2020. 11. 19.
Átadták a Ludwig Múzeum ARTtransfer díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Ludwig Múzeum ARTtransfer díjait Idén második alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan, a vizuális művészetek területén tevékenykedő szervezetek vagy magánszemélyek pályázatát várta, akik a járványhelyzet következtében előtérbe kerülő online eszközök használatával vagy bármilyen más kreatív módon hatékonyan tudták folytatni a munkát a közösségekkel és ezáltal megőrizték tevékenységük lényegét.  

A díjjal a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum olyan szervezetek és egyének – kurátorok, muzeológusok, múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek – tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs művészet közvetítésért és népszerűsítéséért. Olyan, a vizuális művészetek területén tevékenykedő szervezetek vagy magánszemélyek pályázatát várták, akik a civil- vagy akár iskolai közösségekkel való együttműködésben aktívan használják a kortárs művészet eszközrendszerét a közérzet és az életminőség javítására, és akik a járványhelyzetre releváns, közösségépítő módszereket fejlesztettek ki, amellyel követendő példát mutatnak, vagy továbbfejlesztésre alkalmasak.

A pályázat második fordulójába tíz pályázat jutott tovább, amelyek november 17-én egy online mini konferencián mutatkoztak be a zsűri előtt.

A 2020 évi ARTtransfer díjat, tekintettel a magas színvonalra, a zsűri megosztotta.

1. helyezett Don Tamás 30 – kísérleti művészetpedagógiai programja,
2. helyezett Éliás István Kuns_t című online művészetpedagógiai kiadványa

A díj összege (bruttó) 300.000 Ft, azaz háromszázezer forint, amely 200.000 – 100.000 Ft arányban osztott meg az elismertek között. A díj összegét az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatása biztosítja.

A Don Tamás, a MODEM kurátora által kezdeményezett online foglalkozások a 30 – kísérleti művészetpedagógiai programhoz kapcsolódnak. 2019-ben a MODEM hároméves oktatási projektet indított, elsősorban középiskolások számára, amelynek keretében az 1989–2019 közti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy, magyar képzőművész által létrehozott alkotást, amelyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek, elméleti szakemberek átfogó elemzést írtak. A művekből rendezett kiállítás a koronavírusjárvány első hulláma miatt csupán egy hétig volt látható, az oktatási program pedig az online térbe kényszerült, ahol a résztvevők közösen értelmezték az adott művet, illetve reagáltak egymás gondolataira.

Éliás István két évtizede dolgozik a művészetpedagógia területen. Az általa életre hívott Kuns_t online platform aktualitását a járványhelyzet miatt nem látogatható kiállítások és a távoktatás bevezetése, valamint az otthonmaradás kényszerűsége adta. Célja, hogy kidolgozott és kipróbált művészetpedagógiai anyagokkal segítse a pedagógusok munkáját a digitális oktatásra való átállásban, valamint hogy a diákok számára új és motiváló elfoglaltságot kínáljon. A Kuns_t szakmai tartalmai komplex módon mutatnak példákat, feldolgozási ötleteket a közelmúlt és napjaink képzőművészeti jelenségeinek megismerésére, befogadására.

A Ludwig Múzeum 100.000 forintos különdíjában részesült:

A Csoda Csaj Csoport Csobánkán

A 2015-ben megalakult Csodaműhely Egyesület a csobánkai roma és/vagy hátrányos helyzetű közösséggel dolgozik. Az ennek részeként megvalósult projekt egy olyan, rendszeresen látogatható – eleinte online, majd fizikai – tér, ahol a helyi közösség lány tagjai biztonságos közegben oszthatják meg gondolataikat és kérdéseiket, és erősíthetik női közösségüket.

A zsűri tagjai:

  • Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója
  • Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője
  • German Kinga, művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense
  • Sepsey Zsófia, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Oktatási Osztályának vezetője
  • Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője
  • Szabics Ágnes, képzőművész, művészetpedagógus
  • Simon Andrea, a Ludwig Múzeum Nemzetközi Osztályának osztályvezetője, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegéde

 

Fotó: arttransfer.ludwigmuseum.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről
art&design

A magasugrás veszélyei A magasugrás veszélyei
Kritika a Standby szabadtéri kiállításról

Más művészeti ágakról

színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán
John Krasinski: Hang nélkül 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés