bezár
 

zene

2021. 05. 04.
Gustav Rivinius és a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gustav Rivinius és a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián 2021. május 6-án online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar – olvasható a Zeneakadémia honlapján. A koncerten Stravinsky, Sosztakovics és Prokofjev művei hangzanak majd el.

A karmester, Daniel Boico szellemiségének sokféle gyökere közül a legerősebb nyilvánvalóan az orosz (szülei onnan származnak, ő maga Szentpéterváron tanult vezényelni), ezért tűzött hangversenye műsorára három orosz művet. A Pulcinella című balett – amelynek szvit-változata hangzik el – fordulópont Stravinsky életművében, ezzel az 1920-ban komponált művével kezdődik életművének neoklasszikus korszaka. Dmitrij Sosztakovics közeli barátja volt a nagyszerű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics. Neki írta két csellóversenyét, melyek közül az első igen népszerű, gyakran játsszák, a második ritkábban hallható, pedig ugyancsak nagyon értékes darab. A hangverseny szólistája, Gustav Rivinius 1965-ben született, az egész világon nagyra becsült német gordonkaművész. Szergej Prokofjev, a 20. századi orosz zene egyik legnagyobb alkotója 130 évvel ezelőtt született (1891. április 23.). Mint sok kortársa, ő is külföldre költözött a bolsevik forradalom után, de később visszatért a Szovjetunióba. Most felcsendülő művét fiatalon, 1917-ben komponálta, egyfajta tanulmánynak szánta Haydn stílusában, de saját kora harmóniai és hangszerelési módszereinek felhasználásával. A rendkívül frappáns, legjobb értelemben véve szórakoztató mű az előadók számára igen komoly, de hálás feladatot jelent.

Az előadás május 6-án 19 órától ingyenes megtekinthető a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapján, Facebook-oldalán, illetve a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Négyzetes kép a leadben: gustavrivinius.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor az igazságnak több arca van Amikor az igazságnak több arca van
Szvjatlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban, Helikon, 2020.
George Mendeluk: Keserű aratás
színház

Drámapedagógia tabutémák körül Drámapedagógia tabutémák körül
Az Orlai Produkciós Iroda közösségi színházi játéka
gyerek

Végtelen mesélőkedv Végtelen mesélőkedv
A Csimota Kiadó tavaszi papírszínház-újdonságai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés