bezár
 

színház

2021. 06. 04.
Új képzéseket indít a Freeszfe Egyesület
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új képzéseket indít a 2021/2022-es tanévben a Freeszfe Egyesület. Képzéseink célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjunk olyan fiatal felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a színház- és filmművészetben, vagy akár már gyakorló alkotók, de vértezettebbé akarnak válni a saját területükön. Ezekben a képzésekben az a közös, hogy projekt alapú csapatmunkát vezet a tanári gárda, nagy hangsúlyt fektetve a különböző területek közötti átjárásra. A képzések mindegyikében részt vesznek a Freeszfe Egyesülethez tartozó aktív hallgatók. Hosszabbtávú felnőttképzések, workshopok és nyári egyetem várják az érdeklődőket

2021 őszén induló képzések:

Színházcsináló (Theater Making) – időtartama két év (egy év oktatás, egy év szakmai gyakorlat)

Szkéné színház

Színészet, rendezés, írás, dráma- és előadáselemzés, pályázatírás, költségvetés-készítés. A képzést olyan, viszonylag már tapasztalt, erős személyiségű fiatalok részére hirdetjük meg, akiket vonz a közösségi színházcsinálás, szándékukban áll önálló társulatot alapítani, önálló projekteket létrehozni, illetve sokoldalúan és felelősséggel vennének részt egy független társulat működésében, a közösségi alkotófolyamatban. A képzést vezető tanárok: Ascher Tamás, Fekete Ádám, Forgács Péter, Hajdu Szabolcs, Kárpáti Péter, Sodró Eliza, Stork Natasa, Tarnóczi Jakab, Tárnoki Márk, Barda Beáta (Trafó), Kulcsár Viktória (FÜGE-Jurányiház) 

Színház és performansz - időtartama egy év

A képzés azokat kívánja megszólítani, akik az alkotást a színház hagyományos keretein túl képzelik el, és akik ismereteiket kollaborációban, közösségben, valamint „csinálva-tanulva” kívánják bővíteni. Tanítási gyakorlatunk szakmai keretében egy olyan színházcsinálói praxis áll, amely az irodalmi szövegen túl mutat, és átíveli a műfaji határokat. Előtérbe kerül az abszurd, az asszociatív és paradox gondolkodás, a konfrontáció, az érzéki megismerés, a fizikalitás, a vizualitás, és tárgyát képezi az a reflexió is, amely a saját maga által kialakított gyakorlatra irányul. A képzést vezető  tanárok: Czirák Ádám, Goda Gábor, Hód Adrienn, Hudi László, Szabó Veronika, Urbán András Oktatók: Ardai Petra, Árvai György, Berecz Zsuzsa, Csató Kata, Gergye Krisztián, Sarah Günter, Juhász András, Kálmán Eszter, Kelemen Patrik, Molnár Csaba, Nagy József Szkipe, Nemes Z. Márió, Perovics Zoltán, Rácz Anikó, Schilling Árpád, Schuller Gabriella, Somló Dávid, Szabó Réka, Szilágyi Kornél.

Személyes színház-előadások újraértelmezése színházpedagógiai eszközökkel – időtartama fél év

A képzés során a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tudjanak feldolgozni színházi előadásokat fiatalokkal. Mindazok jelentkezését várjuk, akik fiatalokkal dolgoznak, és akiknek lehetősége van egy színházi előadást értelmezni és alkotó módon továbbgondolni egy diákcsoporttal, vagy akik szeretnének a közeljövőben ilyen helyzetbe kerülni.

A képzést vezető tanárok: Róbert Júlia, Gyombolai Gábor, Perényi Balázs.

Színházi all-round asszisztens – időtartama egy év

Az oktatás célja olyan szakemberek képzése, akik a színházi munkafolyamatok pontos ismeretének elsajátításával képesek lesznek színházi előadások létrejöttekor a próbafolyamat munkamenetét átlátni, megszervezni, a rendező vagy produkciós vezető melletti munkatársként egyéb, szakmaspecifikus feladatokat (ügyelő, súgó, kellékes) is ellátni, és ha szükséges, előadások hátterét, zökkenőmentes lebonyolítását biztosítani kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt. Oktatók: Ari Zsófia, Csató Kata, Bérczes Anna, Bíró Bence, Fiáth Titanilla, Héricz Anna, Garai Judit, Karsai György, Oláh Attila, Radák Juca, Skrabán Judit, Tóth Péter, Zöldy Z. Gergely

Művészeti kommunikáció – időtartama egy év

A képzés főképp a színház- és film kommunikációs területeivel foglalkozik, melynek során gyakorlati szakemberek segítségével sajátíthatják el a kulturális kommunikáció alapjait, mint a social media, weboldalak, fesztiváljelentkezés és -szervezés, pályázatírás, színházi marketing, sajtókommunikáció. A hallgatók megtanulnak előadást elemezni, sajtóanyagokat, kritikákat, interjúkat írni, elsajátítják a vizuális kommunikációs eszközök használatát. Oktatók: Báron György, Bérczes Anna, Csáki Judit, Gordon Eszter, Hutlassa Tamás, Majtényi László, Román Zsuzsa, Spilák Klára, Szabó Edit, Szegvári Katalin, Szórád Máté, Veszprémi Judit

Mesterkurzus sorozat

A hosszútávú képzéseken kívül egész évben hirdetünk egy-kéthetes workshopokat, mesterkurzusokat, filmes és színházi területen egyaránt. A kurzusokat neves filmes és színházi szakemberek tartják, havi rendszerességgel. A workshopokon a résztvevők fele a Freeszfe jelenlegi hallgatói közül kerül ki, míg a többi helyre bárki jelentkezhet. A filmes workshopok szakmai vezetője Enyedi Ildikó és Gigor Attila, a színháziaké Ascher Tamás és Bagossy László. Kurzusainkat olyan szakemberek tartják többek között, mint Mundruczó Kornél, Tarr Béla, Horvát Lili, Szilágyi Zsófi, Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Fliegauf Bence, Máthé Tibor, Rév Marcell, Herbai Máté, Reisz Gábor, Petrányi Viktória.

Freeszfe nyári E – legyél egy hétig a Freeszfe színészhallgatója!

Július 4. és 11. között nyári egyetemet szervezünk 18-25 éves fiataloknak. Ebben a hét intenzív napban a résztvevők minden értelemben színészhallgatókká válnak. Olyan személyre szabott, nyitott és támogató tanulási környezetben próbálhatják ki magukat, amilyenben az elmúlt évtizedek színészgeneráció nevelkedtek. A Nyári E-be a lehető legtöbbet sűrítjük bele: mozgást, fizikai színházat, elméletet, beszédtechnikát, művészi beszédet, és persze a színészet mesterségét minden mennyiségben. Az idei Freeszfe Nyári E tanárai: Faragó Zsuzsa, Forgács Péter, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Koltai M. Gábor, Kovács D. Dániel, Porogi Dorka, Soós Attila és Ténai Petra lesznek, valamint vendégelőadóként csatlakoznak hozzánk Csákányi Eszter, Gálffi László, Jordán Adél, Mészáros Béla és Mészáros Blanka színművészek. A Freeszfe Nyári Egyetemen 30 jelentkező tud részt venni, a szabad helyek a jelentkezések sorrendjében telnek be.

Képzéseink tandíjasak. A jelentkezési határidő július 30. (kivéve Nyári Egyetem).

Bővebb információt, a képzések leírását és a jelentkezés módját a www.freeszfe.hu oldalon találják. A Freeszfe Egyesület nem akkreditált oktatási intézmény, a képzések végén tanúsítványt adunk!

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés