bezár
 

színház

2021. 06. 07.
Fiatalos szellem és barokk zene az Eiffel Műhelyházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiatalos szellem és barokk zene az Eiffel Műhelyházban Fiatalos szellem és barokk zene találkozik szombaton az Eiffel Műhelyházban. Moliere Az úrhatnám polgár című komédiájának Lully kísérőzenéjével játszott előadása az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz 

Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Kaszás Gergő és Péterfy Bori főszereplésével, valamint fiatal énekesek, kórus- és balettművészek közreműködésével, Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozásában mutatja be Moliere komédiáját Lully kísérőzenéjével a Magyar Állami Operaház. Az előadás bemutatója szombaton az Eiffel Műhelyházban és az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz.

Szkéné színház

Moliere és Lully 1670-ben mutatták be Az úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiájukat XIV. Lajos király Loire menti rezidenciáján, a chambord-i kastélyban. Moliere máig népszerű alkotása napjaink repertoárszínházi keretei és a megváltozott társadalmi viszonyai között eredeti formájában nehezen előadható, zenés színház lévén ugyanakkor az Opera a francia múzsának szentelt évadában arra tesz kísérletet, hogy a korszakalkotó drámaíró műve mellé visszaemelje Lully zenéjét, annak énekes számaival és balettbetéteivel együtt. Tarnóczi Jakab kapta a feladatot, hogy a mai közönség számára is értelmezhető közegbe ültesse Az úrhatnám polgárt. A Varga Zsófia dramaturggal közös átdolgozásukban a történet Budapesten játszódik.

A dalszínházi szakmákat is bemutató, élő videóvetítésekkel kísért produkció prózai szerepeiben olyan színművészekkel találkozhat a közönség többek között, mint Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő és Péterfy Bori; míg az operaénekesek között a legfiatalabb nemzedék jeles képviselői, egyebek mellett Daragó Zoltán, Molnár Anna, Ninh Duc Hoang Long és Varga Donát mutatkoznak be. A Kálmán Eszter látványtervező által kialakított térben fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei is, az Opera Zenekar és Énekkart Thomas Kornél vezényli.

Az Eiffel Műhelyházban az idei évadban mindössze egy alkalommal, szombaton látható produkciót a közönség csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogathatja, ennek hiányában azonban az előadás az Opera Otthonra fizetős internetes szolgáltatásában, élő közvetítés formájában is megtekinthető. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Üvegcipő a Vígszínházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés