bezár
 

irodalom

2021. 09. 29.
Kihirdették a Prima Primissima idei jelöltjeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a Prima Primissima idei jelöltjeit Ma hozták nyilvánosságra a 2021. évi Prima Primissima Díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. A 19 éves elismerés jelöltjeinek listáján idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség újra lehetőséget kap a szavazásra, a Prima jelöltekre is lehet majd voksolni - tájékoztatta a Prima Primissima Alapítvány a pre.hu művészeti portált.

A pandémia miatt a tavalyi évben nem kerülhetett sor hagyományos díjátadóra, ehelyett a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Prima Primissima Alapítvány olyan szervezeteknek nyújtott támogatást, amelyek hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt.

A magyar irodalom kategóriában Ferenczes István író, költő, Kovács István költő, műfordító, történész, polonista és Száraz Miklós György író; a magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező és Szacsvay László színművész kapott jelölést.

A magyar képzőművészet kategóriában Barabás Márton festő- és szobrászművész, Keresztes Dóra grafikusművész, animációsfilm-rendező és Szőcs Miklós TUI szobrászművész; a magyar tudomány kategóriában Egyed Ákos történész, Kondorosi Éva molekuláris biológus és Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter, családpszichoterapeuta közül választják ki a Prima Primissimát.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat, Nikolov Marianne egyetemi tanár, professzor emerita és Pásztor Zsuzsanna zongoraművész-tanár, egyetemi oktató versenyez; míg a magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba építész, belsőépítész, habilitált egyetemi docens, Patonai Dénes építészmérnök és Szabó Levente építész, egyetemi tanár kapott jelölést.

A magyar sajtó kategóriában Borbás Mária televíziós szerkesztő, Madár István közgazdász, elemző, újságíró és Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter a díj jelöltje. A magyar sport kategóriában Egervári Sándor labdarúgó, mesteredző, Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők triója és Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó, szakedző szerepelnek a jelöltek között.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske néptáncművész, Héra Éva közművelődési szakember, valamint Vavrinecz András népzenész, egyetemi oktató kapott jelölést. A magyar zeneművészet kategóriában Lukács Miklós cimbalomművész, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester és Tolcsvay László zeneszerző közül választják ki a Prima Primissima idei díjazottját.

A Prima Pimissima elismerés célja, hogy a különleges teljesítményeket támogassa határon innen és túl. A díjat Demján Sándor alapította, az OTP Bank immár kilenc éve tartja fenn. Az idei díjazottakkal együtt 550-re nő majd az elismerésben részesülők száma, akik összesen 4,9 milliárd forintot kaptak a Prima Primissima Alapítványtól.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége titkos szavazással választja ki a jelöltek - a Primák - közül a Primissimákat, akik 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas is 15 millió forinttal lesz gazdagabb, személye idén is SMS-szavazással dől el.

A négyzetes kép forrása: www.primaprimissima.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Markó Béla az SZTE-BTK-n
irodalom

Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom Mintha tükör nélkül próbálnám lerajzolni az arcom
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap

Más művészeti ágakról

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez. Tilos az Á, 2021
art&design

Elköteleződve az arcok felé Elköteleződve az arcok felé
„… félig kép, félig fátyol …” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikáiról és a Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi kiállításáról
Tarek Boudali: 30 nap maximum
Interjú Káli Gáborral versenyekről, karrierépítésről, zenei együttműködésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés