bezár
 

film

2021. 10. 18.
Rendhagyó premier előtti vetítésen az Éjjeli őrjárat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Demián József színházi környezetben játszódó filmjét október 18-án, a Bem Moziban mutatták be először magyar színészeknek, rendezőknek és színházi munkatársaknak – adta hírül a Matrix Film Kft. A produkció október 28-ától országosan is látható lesz a mozikban.

Az Éjjeli őrjárat egy színházi társulat egyetlen éjszakájának története. A főpróba után a társulat tagjai a színházi öltözőket zárva találják, így teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénz és mobiltelefon nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba. A színészek szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik a játékban résztvevő ember saját élete?

A látszatok és a valóság viszonya, az előadás konvencióinak ütközése az utca realitásaival, a színpad és a színdarab védelmének szertefoszlása a külvilág előítéleteinek súlya alatt – csupán néhány gondolat, amin a színházi ember és a film nézője egyaránt eltöprenghet majd.

A film rendezője, operatőre, forgatókönyvírója, Demián József a román film egyik legendás alakja, a bukaresti egyetemen operatőrként végzett. Munkái közül kiemelkedik a Nunta de piatra – Kőlakodalom (rendező Mircea Veroiu, Dan Pița), melyért megkapta a délamerikai operatőri Oscar-díjat.  A filmet megvásárolta a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. Rendezőként is számos elismerést ért el, filmjei sikerrel szerepeltek Románia mellett Cannes-ban és az Olasz Neorealista és Avangarde Filmfesztiválon is.

A Kölyök című filmje elkészítése után a román hatalommal összetűzésbe került alkotó Ausztráliába emigrált, majd az Ausztrál Filmegyetem operatőri képzésének vezetőjévé vált. 2000-ben a Sidney-i Olimpia hivatalos filmjének vezető operatőre volt. 1994-től feleségével és állandó alkotótársával, Józsa Erikával az MTV és a Duna TV részére készítenek dokumentumfilmeket.

A film főszereplői Mátray László (Kojot, Valan - Az angyalok völgye, Seveled, Hab, Varga Katalin balladája), Bogdán Zsolt (Dallas PashamendeAglaja, Iszka utazása), Răzvan Vasilescu (Bibliothéque pascal),Ilinca Hărnuț, Manuela Hărăbor, Ada Condeescu, Simona Bondoc, Michaela Prosan, Judith State, Sara Budrala, Toma Cuzin, Laurențiu Damian, Tudor Istodor, Ioachim Ciobanu, Nemes Levente és Francisc Patakfalvi.

A film zenéjét szerezte Demian Józsa Erika, látványtervezője Damokos Csaba, jelmeztervezője Oana Păunescu, vágója Lemhényi Réka (Terápia, Final Cut - Hölgyeim és Uraim, Az ajtó, Taxidermia), hangmérnöke pedig ifj. Erdélyi Gábor h.a.e.s.,(Az éjszakám a nappalod, A torinói ló, A londoni férfi, Varga Katalin balladája, Rokonok, Üvegtigris, Kontroll).

Producerek: Anca Puiu, Smaranda Puiu; koproducerek: Kulcsár Zsuzsa (Valan - Az angyalok völgye, Ki-be tawaret) és a Sárga Csikó díjas Kántor László (Valan - Az angyalok völgye, Nagyi projekt, Mancs, Az éjszakám a nappalod, Dallas Pashamende).

A produkció a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Matrix Film és a Mandragora & Iadasarecasa gyártásában készült. Forgalmazó a Matrix Film Kft.

Az Éjjeli őrjárat a premier előtti vetítést követően október 28-án indul országosan is a mozikban.

A képek forrása: Matrix Film Kft., Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés