bezár
 

színház

2021. 12. 13.
Átadták az Aase-díjakat a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az Aase-díjakat a Bajor Gizi Színészmúzeumban Átadták az Aase-díjakat hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az epizódszerepek megformálói számára szóló elismeréseket Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze vehette át - közölte az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) hétfőn az MTI-vel.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.
    Unger Pálma színművész 1974 óta játszik a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A teátrumban főként szubrett szerepekben, zenés vígjátékokban és karakter figurákban mutatkozott be a pécsi közönségnek. Megcsillantotta komikai vénáját is és a groteszk és abszurd iránti fogékonyságát. Sikeresen játszotta el többek között Genet Cselédek című művének Claire, Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című komédiájának Pasqua alakját. Évtizedekig művészeti vezetője volt a Pécsi Sziporka Gyerekszínpadnak - olvasható az OSZMI közleményében.
    Sallai Virág bábművész pályáját az Állami Bábszínházban kezdte. Naiva- és karakterszerepeket egyaránt sikeresen alakít. Alapító tagja lett az 1992-ben a létrejött Kolibri Színháznak, részt vállalt a magyar gyerek- és ifjúsági színház megújításában. Érzékeny és precíz bábmozgatása által kelt életre a legendás Háry János Örzséje és ő volt Ariel, Shakespeare Viharjának légi szelleme.
    Tóth Károly színművészt Bozóky István szerződtette a nyíregyházi teátrumba 1982-ben, kisebb megszakítással azóta is a Móricz Zsigmond Színház tagja. A színészt villanásnyi pillanatokban sorsot felmutatni tudó szikár játékstílusa, fanyar humora különösen emlékezetes volt Ivo Krobottal közösen készített munkáiban (Harlekin milliói, Platonov, Túl zajos magány), vagy a Liliom, a Kétfejű fenevad, a Tizenkét dühös ember egy-egy szerepében.
    Gelányi Imre nem hivatásos színész, gyermekvédelmi szakemberként dolgozik. 2015 óta tagja a Hajdu Szabolcs vezette Látókép Ensemble-nek. A Hajdu Szabolcs filmrendező írta és rendezte filmek és színdarabok rendszeres szereplője Debrecenben és az ország számos színpadán. Szerepel többek között Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián színházi trilógiákban. Hajdu Szabolcs filmrendező méltatásában kiemeli, Gelényi Imre pár jeleneten belül maximálisan bejárja a szerep által kínált spektrumot, és maradéktalanul kihasználja a jelenetek dinamikai lehetőségeit. A díjakat évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át.
       A díjakat odaítélő kuratórium tagjai Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek.

Szkéné színház

Négyzetes kép a leadben: szinhaz.online

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luigi Pirandello: IV. Henrik | Zenthe Ferenc Színház - Szkéné
színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
színház

Intellektuális játékfutam Intellektuális játékfutam
Thomas Mann Tonio Krögere a Fészekben
színház

Percek percegnek Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról

Más művészeti ágakról

Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
8. Budapest International Documentary Festival
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés