bezár
 

art&design

2022. 01. 13.
Kettős jubileumot ünnepel idén a szolnoki képzőművészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kettős jubileumot ünnepel idén a szolnoki képzőművészet Különleges év az idei a szolnoki képzőművészet története szempontjából: a művésztelep létrejöttének százhuszadik, a képtár pedig fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli.

Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója elmondta: az évfordulók előtt tisztelegve a múzeum a Szolnoki Művészteleppel együtt számos rendezvényt szervez 2022-ben, egy új, kiegészítő füzetet jelentet meg a 2014-ben kiadott Képtár katalógushoz, valamint kerekasztal-beszélgetéseket és két művésztelep-történeti kiállítást is szervez.

Képiró Ágnes, a szolnoki Damjanich János Múzeum művészettörténésze hozzátette, hogy a kettős jubileumra készült egy egyedi arculat, amelynek központi eleme a 25/120 logó, hátterében a Szolnoki Képtár kiemelkedő alkotásainak részleteivel.

Mint felidézte, 1997-ben jött létre a múzeum első állandó képzőművészeti kiállítása, amelynek a kezdetektől kiemelt célja a Magyarországon legrégebben alakult és azóta is folyamatosan működő művészkolónia, a Szolnoki Művésztelep történetének és alkotásainak bemutatása.

A Szolnoki Képtárat 2014-ben és 2019-ben rendezték újra, ennek során nagy hangsúlyt helyeztek a korábban a raktárban őrzött, országos jelentőségű alkotások bemutatására. Emellett gazdagodott a Szolnoki Művésztelep történeti anyaga is, hiszen a művésztelep aktív alkotóinak munkái is láthatóak az állandó kiállítás falain - mondta, hozzáfűzve, hogy a kettős jubileum okán február 3-án ingyenes tárlatvezetést is tartanak a Szolnoki Képtárban.

Kelemen Angéla, a Damjanich János Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta: a jubileum évében új régészeti állandó kiállítás nyílik Élők Háza-Holtak hazája 10.000 év települései és temetői a Tisza mentén címmel január 20-án a múzeumban. Hozzátette: korszerű, látogatóbarát tárlatot hívtak életre, az installációkkal is ezt a szemléletet követik.

Kiemelte, hogy a kiállítás tematikájában ragaszkodtak elődje, Tárnoki Judit gondolataihoz, aki egy didaktikus tárlatot álmodott meg, azaz az őskőkori témájú tárlóval induló kiállítás kora újkori témájú vitrinnel zárul. Példaként említette, hogy fali dekorációk készültek a tárgyakból vett motívumok alapján, készült három házrekonstrukció - két őskori és egy avar kori - a teljes ásatási dokumentációt felhasználva. Egy nagyobb fotómontázs ásatási életképeket ábrázol, illetve illusztrációkkal díszített tablók is láthatók majd. A megújulás része, hogy a múzeum földszintjén a bejáratánál ajándékbolt, kávézó, ruhatár létesül - fűzte hozzá.

A programok között említette, hogy január 8-án nyílik  az Illusztrációra fel! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 alkotásaiból című tárlat a Szolnoki Galériában, ahol február 6-ig látogatható.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: január 10-től a szolnoki múzeum ad helyet az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) közös tárlatának, a Protokoll és diplomácia című vándorkiállításnak. A kiállítás március 20-ig tekinthető meg Szolnokon.

 

Négyzetes kép a leadben: Programturizmus.hu.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

Lavírozás a látható és a láthatatlan között Lavírozás a látható és a láthatatlan között
Pannonhalma: A Láthatatlan spektrumok című kiállítás Az ábra, a fikció és a spekuláció kísérőprogramjáról

Más művészeti ágakról

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés