bezár
 

színház

2022. 01. 17.
A magyar kultúra napja – Programok Békés megyében
Békéscsabán egyhetes rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kultúra napja – Programok Békés megyében Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal és ünnepi gálaműsorokkal ünneplik a magyar kultúra napját Békés megyében –  tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Békéscsabán egyhetes rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját. Hétfőn a Meseházban megzenésített versekkel, a Békés Megyei Könyvtárban pedig Bartolák Anna festőművész kiállításával nyitják meg a hetet.

Szkéné színház

Kedden évindító jazzkoncert várja az érdeklődőket, szerdán a Kortársak élőben sorozat keretében Földesi Csenge íróval beszélgetnek; a mezőmegyeri művelődési házban pedig Kölcseyre emlékeznek.

Csütörtökön a Madách Színházból közvetítik online Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című film-szín-játékát. Aznap a Munkácsy Mihály Múzeumban megnyílik a Csabai retrospektív – Ezüst György művészete című tárlat.

Pénteken a Márvány Fotóműhely tagjainak kiállítása nyílik meg, valamint a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezendő ünnepi gálaműsor keretében átadják a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket. A díjátadót Lackfi János és Fugato Orchestra Hibrid dalok című koncertje követi. A Hibrid dalok műsora Lackfi János kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt új szövegeire és a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefűző szövegeket maga a szerző adja elő.

Szombaton az Országos Textiles Konferenciák történetéről nyílik tablókiállítás a Tégla Népművészeti Alkotóházban; Péter Erika költőnővel könyvcserebere lesz a Lencsési Közösségi Házban, ugyanott Gulyás Berta negyedéves zeneművészeti hallgató ünnepi zongoraversenyt ad; a Napsugár Bábszínház pedig ezúttal a felnőtteket várja A jegesmedvék etetése tilos című előadásra.

Gyulán csütörtökön nyílik meg a magyar Toulouse-Lautrecként emlegetett  Szilágyi István festőművész Szilágyi 125+1 elnevezésű emléktárlata, ahol eddig még be nem mutatott, az elmúlt hat évben előkerült műveiből is válogattak a tárlat kurátorai.

A Gyulai Várszínház kamaratermében a Mi lennék nélküled? című monodrámával várják az érdeklődőket január 22-én. Az előadás Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő erdélyi származású színművésznő mai reflexióiból készült. A darab ősbemutatója tavaly nyáron volt, az előadó Őze Lajos-díjat kapott érte.

Orosházán Borítékolható szerelem címmel Náray Erika és Nyáry Krisztián estje lesz pénteken a Petőfi Művelődési Központban. Nyáry Krisztián Írjál és szeressél című könyvében 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes levelei és azok keletkezésének történetei kaptak helyet. Ezekből válogatva született meg az előadás, melyet korabeli dalokkal színesítenek.

Szarvason a Cervinus Teátrumban szombaton Jégvirág címmel ünnepi musical gálával köszöntik a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A négyzetes kép forrása: Bekescsaba.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A tehetetlenség érzése nehezen enged tapsolni A tehetetlenség érzése nehezen enged tapsolni
Rekviem egy álomért a Budaörsi Latinovits Színházban
Szabó Veronika: Queendom (búcsúelőadás)
színház

(L)égibaleset (L)égibaleset
Lackfi János Hinták című darabja Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő előadásában az Óvóhelyen
Bemutatták Itai Segal drámáját az izraeli Habima Nemzeti Színházban

Más művészeti ágakról

gyerek

El kellett mozdulni a mesevilág felé El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel
irodalom

Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa
Liebhauser János[szerk.] és Dicső Zsolt[szerk.]: Átfénylik rajtuk, Antológia Mészöly Miklós 100. születésnapjára, Kalligram Kiadó, Budapest 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés