bezár
 

irodalom

2022. 01. 23.
Megjelent Herczeg Ákos kötete
A könyvbemutatóra január 27-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Herczeg Ákos kötete Megjelent az Új Alföld Könyvek sorozat részeként Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe. Én-figurációk Ady Endre költészetében című kötete. A könyvbemutatóra január 27-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A szerzővel Baranyai Norbert irodalomtörténész, középiskolai tanár beszélget. A kötet a helyszínen megvásárolható lesz. 

Megjelent az Új Alföld Könyvek sorozat részeként Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe. Én-figurációk Ady Endre költészetében című kötete. Lapis József így ír a könyvről annak fülszövegében: "Herczeg Ákos különféle utakat, ösvényeket jár be az Ady-költészet rengetegében, sok egyéb izgalmas belátás mellett azt mutatva meg, hogy miként létesül, miként alakul, miként változik az Ady-versek énje – kötetről kötetre, versről versre, olykor strófáról strófára. Miként mutatkozik meg ez a markáns szubjektív alakzat, a híres Ady-én a klasszikus és modern költészet ütközőpontján?

Mit jelent az „új” jelző ebből a szempontból a nevezetes „első” kötet címében? Ki az az én, aki Góg és Magóg fiaként jelenti be magát? A „Holnap hőse”-ként? A Hortobágy poétájaként? Aki elvadult tájakon jár, párizsi és mitikus hajnalokon mulatozik? Aki hosszú kocsiútra kel az éjszakában, vagy épp egy emlékeket idéző hársfasor alatt?

Hogyan látszik a 21. század távlatából a „minden egész” vagy épp a „százszor tört varázs” széttöredezésének tapasztalata? És milyen az az én, amelyből valaki útravált? Aki régi kurucok és ószövetségi próféták maszkjai mögé bújik? S aki végül úgy felel, hogy nem felel magának? Herczeg Ákos többszörösen átgondolta és újraírta doktori dolgozatát, s ekként válhat könyve biztos kalauzunkká ezen a nagy utazáson, a versolvasás e nagyszerű kalandjában."

Az eseményről részletesebb leírást itt találhatnak: https://www.facebook.com/events/638283790654718 

Négyzetes kép: Új Alföld Könyvek 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell
Nyerges Gábor Ádám könyvbemutatója a Kis Présházban
irodalom

Meteorológia Meteorológia
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés