bezár
 

film

2022. 05. 16.
Alapfilmek a magyar oktatásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a filmkincs szerepét az oktatásban. A cél, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába. 460 magyar filmről érhető már el izgalmas tartalom ingyenesen online, valamint 100 film nézhető meg az oktatási intézményekben, és a kínálat hónapról-hónapra bővül.

Örökzöld közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és bennfentes tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, mert érdekesek, fontosak, különlegesek és hozzátartoznak az általános műveltséghez. Az Alapfilmek honlap minden korosztály számára segíti a magyar filmek megismerését. A folyamatosan bővülő, ingyenes filmtörténeti weboldal jelenleg 460 magyar filmről kínál izgalmas, sokoldalú tartalmakat.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2018 óta építi az Alapfilmek online platformot, melynek kitűzött célja, hogy közérthető módon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket. Az ismeretterjesztő weboldal egyszerre informatív és szórakoztató, részletgazdag és könnyen használható. A szócikkek négy fő kérdésre adnak választ az egyes alkotásokkal kapcsolatban: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben.

A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is szerepelnek benne, a Lumière-testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es világszerte bemutatott, valamint a Netflix műsortárába is bekerült Akik maradtakig. Több mint 90 filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradó riportok láthatók.

A fiatal korosztály médiatudatosságának fejlesztésére, a filmtörténet, a műfajok, a nagy korszakos alkotók életművének megismertetésére az NFI nagy hangsúlyt fektet.

Az NFI 2020 márciusában indította el az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. Az iskolákban jelenleg 100 film érhető el a KIFÜ Videotorium platformján keresztül, a kínálat hónapról-hónapra bővül.

A klasszikus filmkincs hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék az adott témát, korszakot. Közel 50 filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső vagy metamorfózis) is színesítik.

A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe.

Az NFI felkérésére 2021-ben országszerte 21 iskolai csoport próbálta ki online műhelymunka keretében a Klassz program kínálta tananyagokat, amelyek többek között Gothár Péter Megáll az idő, Ranódy László Pacsirta és Radványi Géza Valahol Európában korszakos alkotásaihoz kapcsolódtak. A Pacsirta segédanyagai például a 11–12. évfolyamon, Kosztolányi Dezső tanítását teszik élményszerűvé és izgalmassá. Az irodalmi adaptációkhoz készült segédanyagok segítséget nyújtanak a filmek feldolgozásához, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók jobban megértsék az irodalmi művet, a korszakot és a mozgóképes változatot egyaránt.

A Klassz programhoz az online videómegosztó platformot, a Videotoriumot a KIFÜ – Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja, az együttműködők között szerepel az Oktatási Hivatal, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete.

Az Alapfilmek és a Klassz program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.

A programról további információk a Nemzeti Filmintézet honlapján olvashatók.

A képekért köszönet az NFI-nek

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Baranyi Gábor Benő: Zanox – Kockázatok és mellékhatások
Richard Linklater: Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor
Paolo Genovese: Szuperhősök

Más művészeti ágakról

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
Szlovák est a Tiszatáj szerkesztőségében
Vaktérkép
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés