bezár
 

art&design

2022. 05. 17.
Magyar fotósok és filmesek képeit mutatja be a Műcsarnok Kolozsváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar fotósok és filmesek képeit mutatja be a Műcsarnok Kolozsváron A budapesti Műcsarnok két korábbi kiállításának anyagából mutat be válogatást a Művészek a kamera fókuszában -  Magyar fotósok és filmesek fényképei címen, amely május 18-tól június 5-ig látható Kolozsváron, a Bánffy-palotában.  

A tárlat a Műcsarnok Fotográfiák képzőművészekről, valamint Filmesek fotói című kiállításainak anyagából szemezget. A képzőművészekről készült képek közül Kolozsváron 12 kortárs fotóművész munkáit láthatja a közönség. A magyar fotótörténet rangos képviselőinek képein a műtermükben, alkotás közben jelennek meg festők, szobrászok, grafikusok, médiaművészek. A válogatás széles spektrumot mutat be: a legkorábbi kép 1964-ben, a legutóbbi 2020-ban készült. A filmes blokkban 25 alkotó képei szereplenek. Az alkotók Valamilyen szálon mind kötődnek Erdélyhez: itt születtek, itt végezték egyetemi tanulmányaikat, forgatták valamelyik filmjüket, vagy fényképeket készítettek az erdélyi tájról, épületekről, emberekről. 

Fontos sajátossága az anyagnak az egyes alkotók állóképei és mozgóképes munkái közötti hol nyilvánvaló, máskor kevésbé közvetlen összefüggés, gyakori a történetmesélés vágyából fakadó sorozatjelleg, valamint a vélhetően absztrakciós igényből eredő fekete-fehér technika alkalmazása – a kortársaknál is. Visszatérő motívuma a fotóknak a városkép, a szocioportré, az absztrakt vagy kalligrafikus jelleg, illetve a groteszk, ironikus hangvétel. A kiállított munkák a képi látásmód eredetiségéről és erejéről tanúskodnak; megannyi felfedezésre váró, önálló alkotói világ, képi gondolat került egymás mellé a falakon.

További információ itt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
art&design

Ioana Stanca és Vető Orsolya Lia Soft as Water című kiállításáról
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről
art&design

Interjú Keresztesi Botonddal virtuális valóságról, globalizálódásról és fenntartható sikerről

Más művészeti ágakról

A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban
Fazakas Péter: A játszma
gyerek

Októbertől a magyar mozikban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés