bezár
 

színház

2022. 06. 23.
Nyáron itthon fesztiválozik a Proton Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyáron itthon fesztiválozik a Proton Színház Idén nyáron a közönség Mundruczó Kornél Frankenstein-terv és Winterreise rendezéseit láthatja.

A magyar közönség Mundruczó Kornél Frankenstein-terv és Winterreise rendezéseit láthatja majd. A 2008 óta műsoron lévő, 22 hazai és külföldi vendégszereplést és 6 budapesti helyszínt maga mögött tudó Frankenstein-tervet idén nyáron a MANYI – Kulturális Műhelyben tűzik műsorra, a Margit körút 16. szám alatt lévő alulról szervezkedő kulturális és közösségi térben.

Szkéné színház

A Proton Színház alapító előadásában Spolarics Andrea, Rába Roland, Mezei Kinga, Friedenthal Zoltán, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter és Kiss Ágota látható majd július 18-án és 19-én. Az előadások az Örkény István Színházzal együttműködésben fognak megvalósulni.

„De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik.” Menų faktūra, Litvánia A Winterreise rögtön két fesztiválra is ellátogat: júliusban a Művészetek Völgyébe, augusztusban a 15. Ördögkatlan Fesztiválra. A Franz Schubert dalciklusából készült est a színház, a film és a koncert határmezsgyéjén egyensúlyoz, évszázadokon ível át, de ma is aktuális.

Az ajtónk előtt áll egy idegen – Szemenyei János énekel, játszik, beszél, ordít –, pont, mint ezelőtt 190 évvel Schubert vándora“ – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli. Egy passiójellegű úton kísérjük végig Schubert magányos vándorát, aki konkrét cél és remény nélkül kel útra, akárcsak a mindenkori kivetettek és üldözöttek, mint korunk menekültjei. Szemenyei János énekes-színész és Mocsári Károly zongoraművész duettjét Budapesten kívül eddig csak Gyulán láthatta a magyar közönség. Idén nyáron mind Taliándrögödön (július 27.), mind Beremenden (augusztus 4.) rögtön 2-2 alkalommal is lesz erre lehetősége.

 

Fotó: Bálint Dani / Proton Színház

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme
Szakralitás a Recirquel IMA című előadásában

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
Azok ott hangyák, de nem eladók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés