bezár
 

irodalom

2022. 07. 01.
Dragomán, Tóth és Varró mesél szeretett használt tárgyáról
Kongó rézmozsár, bohém üvegpohárkészlet és ihletbögre is vitrinbe került
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dragomán, Tóth és Varró mesél szeretett használt tárgyáról Július 16-ig láthatók a különleges, Budapest-szerte elhelyezett vitrines citylightok, amelyek közül háromban a legismertebb hazai író-költők használt tárgyai láthatók személyes történetekkel kiegészítve. Dragomán György históriáival hamarosan a Jófogáson is találkozhatunk, míg Tóth Krisztina egy tárcanovellával, Varró Dani pedig egy új négysorossal készült az együttműködés apropóján.

„Ahogy azt a Főzőkönyvben megírtam, nagyon sokszor indul nálam a mozsártól a főzés: törjél mag, zúzódj szét!”
„Ezek a vidám likőröspoharak a mesék világát juttatják eszembe.”
„Kávé és azúr is volt már e bögrében, ihletet merítek belőle tök régen...”

A történetmesélés egyidős az emberiséggel mind elbeszélői, mind hallgatói tekintetben. Amennyiben meg szeretnénk ismerni Dragomán György, Tóth Krisztina és Varró Dani eddig sosem hallott történetét (utóbbi esetében: négysorosát), érdemes ellátogatni a vitrines citylightokhoz.

Tóth Krisztina

A Jófogás kampányának kiindulópontját egy saját felmérés adta, miszerint jobban meglátjuk azokban a tárgyakban az értéket, ezáltal többet érnek, amelyek mögött érdekes, személyes sztori van. Magától értetődő hát, hogy a legnagyobb kortárs mesélők is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A frekventált busz- és villamosmegállókban található vitrinekben a tárgyak messziről egyszerű használt alkalmatosságoknak tűnhetnek, közelebbről viszont feltárul előttünk múltjuk és történetük.

„Ha már a történetekről szól a kampányunk, egy percig sem volt kérdés, hogy megkeressük a legismertebb írókat és költőket. Többen is csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, az pedig külön öröm volt számunkra, hogy eredeti alkotásokkal is készültek az együttműködésre. Remélem, hogy segítségükkel az elkövetkező időszakban még több történetet ismerhetünk meg mások kedvenc használt tárgyairól, és sokan kapcsolódnak be a körforgásba” – mondta Takács Borbála, a Jófogás marketingigazgatója.

Varró Dani

Az egyes citylightok az alábbi hírességekhez és budapesti lokációkhoz tartoznak. A tárgyak és a történetek megtekintéséért továbbá a Jófogás és a résztvevők Facebook és Instagram-oldalait is érdemes böngészni.


● ANDRO – Erzsébet tér (115-ös busz megállója)
● DRAGOMÁN GYÖRGY – Szent Gellért tér (7-es busz megállója)
● FLUOR TOMI – Széll Kálmán tér (39-es busz megállója)
● KEMPF ZOZO – Árpád híd (34-es busz megállója, Göncz Árpád városközpont)
● MAUTNER ZSÓFI – Clark Ádám tér (109-es busz megállója)
● MOLNÁR NINI – Kálvin tér (9-es busz megállója)
● PUMPED GABO – Király utca (4-6-os villamosok megállója)
● STEINER KRISTÓF – Móricz Zsigmond körtér (6-os villamos megállója)
● SZABYEST – Harminckettesek tere (4-6-os villamosok megállója)
● TÓTH KRISZTINA – Deák tér (9-es busz megállója)
● VARRÓ DANI – Wesselényi utca (4-6-os villamosok megállója)

A JÓFOGÁS ONLINE FELMÉRÉSÉRŐL

A 2022. május elején lebonyolított, nem reprezentatív felmérést csaknem 8 ezren töltötték ki. Használtcikkek esetén a kutatás és a rátalálás öröme, illetve a fenntarthatósági szempontok mellett egyre többen keresik az egyediséget, az érzelmeket és a személyességet: minden második válaszadó kincskeresésként tekint a használtcikk-vásárlásra. A számunkra már feleslegessé vált tárgyainkban továbbörökítendő, személyes históriák erejét az is alátámasztja, hogy a megkérdezettek mintegy 60%-a szerint többet érhet az a tárgy, ami mögött történet van. A kitöltők 85%-a viszont nem szokta személyes történettel kiegészíteni a hirdetéseit.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés