bezár
 

színház

2022. 10. 17.
Megkezdte 2022/23-as évadát a Duda Éva Társulat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdte 2022/23-as évadát a Duda Éva Társulat Megkezdte 2022/23-as évadát a Duda Éva Társulat, amely különleges premierre is készül: a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben a tervek szerint decemberben mutatják be a Frida, az élet múzsája című produkciót.

Az idén 14. évadát kezdő Duda Éva Társulat az elmúlt évben több mint tízezer nézőnek játszott, számos nemzetközi és magyarországi fesztiválon szerepelt Kapolcstól Sibeniken át, Kölnön keresztül New Yorkig - áll a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint kiemelik, az idei évad mozgalmasan indul. Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínházban, ahol ezúttal Bodó Viktor rendezéséhez, Franz Kafka A kastély című művének színpadi adaptációjához készített különleges mozgásvilágot. A társulat őszi turnéja keretében október 30-án a Ramazuri című tánc-cirkuszi előadással szerepel a nagyváradi Infinite Dance Festivalon, majd november 24-én újra Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban lép fel a produkcióval.

December 2-án a Prima Primissima díjátadó gáláján mutatkozik be a társulat a Müpában.

Mint kiemelik, az együttes évadának legfontosabb eseménye egy új bemutató, amely kuriózumnak ígérkezik a repertoárukban. Duda Éva, a társulat vezetője új koncepció mentén foglalkozik Frida Kahlo művészetével. A Duda Éva Társulat égisze alatt már készült egy Frida című zenés színházi produkció a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben 2017-ben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást mutatnak be a Nemzeti Táncszínházban, élőzenével, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel.

Frida Kahlo mexikói festőművész kultusza sokrétű, ideál, ikon, sztár, akinek életigenlése páratlan volt, pedig élete tragédiákkal és viharos szerelmekkel volt tele. Sokaknak múzsa, akár női egyenjogúságról, akár művészetről, akár életerőről van szó - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, az előadás képeken keresztül mesél egy egzotikus álomvilágról, amelyben megmutatkoznak a női sors nehézségei és szépségei, szenvedélyes szerelmek, óriási karneválok, egy sokszínű kultúra és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata.

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amelynek missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet különböző programokon keresztül - áll a közleményben.

Mint felidézik, a társulat az elmúlt évadban több minifesztivált szervezett, táncfilmet forgatott és utazott a világban. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal az új Kristály Színtér tereit töltötték meg élettel, majd a Jurányi Házban az első Zöld Összművészeti Fesztivált szervezték meg a nyár elején. A klímavédelem jegyében három rövidfilm készült a társulat műhelyében, amelyeket hamarosan nemzetközi fesztiválokra is beneveznek.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az együttes rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés megsegítésére.

Kép forrása: evaduda.net

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dennys Kelly Árvák című drámája Horváth János Antal rendezésében
Horváth Nóra: FRENÁK PÁL ABÉCÉDAIRE-JE - Átjárások a filozófia és FrenÁk organikus mozgásnyelve között
színház

Mindjárt, egy pillanat – a MU Színház bemutatója
színház

A Dagerrotípia Fodor Tamás rendezésében a Stúdió K színházban

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés