bezár
 

irodalom

2022. 11. 13.
Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal hallhatja a magyar közönség Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében. A nagyszabású Karácsonyi oratórium szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű, amelyben az ortodox egyházzene ötvöződik a nyugati klasszikus zenével, a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé a darabot.

Az oratórium szerzője, Ilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. Az este egy színpadi beszélgetéssel indul, ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt. Az oratórium világpremierjét Washingtonban 2007 decemberében tartották több ezer ember előtt. Ezt követően New Yorkban, Bostonban, majd Moszkvában is előadták a művet.

A koncerten a Concerto Budapest működik közre. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra. Az eseményről bővebb információ ezen a linken található.

 

 

Kép forrása: Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Foci, vers, próza, gyerekirodalom
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Bemutatták Németh Gábor Dávid: Lebegő arborétum (Prae Kiadó, 2022) című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Marie Kreutzer: Fűző
The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.
Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés