bezár
 

irodalom

2022. 11. 13.
Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal hallhatja a magyar közönség Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében. A nagyszabású Karácsonyi oratórium szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű, amelyben az ortodox egyházzene ötvöződik a nyugati klasszikus zenével, a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé a darabot.

Az oratórium szerzője, Ilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. Az este egy színpadi beszélgetéssel indul, ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt. Az oratórium világpremierjét Washingtonban 2007 decemberében tartották több ezer ember előtt. Ezt követően New Yorkban, Bostonban, majd Moszkvában is előadták a művet.

A koncerten a Concerto Budapest működik közre. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra. Az eseményről bővebb információ ezen a linken található.

 

 

Kép forrása: Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés