bezár
 

színház

2022. 11. 25.
Új díszlettel debütál Milánóban a Winterreise
A Proton Színház a Triennale Milano Teatro vendége lesz
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Az 1923-ban alapított és 1930 óta hároméves ciklusokban megrendezett Triennale Milano Teatro 2021-től 2024-ig tartó időszakának kiemelt művésze a világhírű olasz rendező, Romeo Castellucci, akinek idén több munkája is látható lesz a programban. A legizgalmasabb olasz és a nemzetközi előadóművészeket bemutató fesztivál olyan művekre fókuszál, amelyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak. A két hónapig tartó programsorozat arca 2022-ben a Proton Színház. A társulat nem először jár Olaszországban: a Frankenstein-terv Santarcangeloban, a Nehéz istennek lenni Velencében, a Szégyen Rómában, a Látszatélet Bolognában, Torinóban és Nápolyban vendégeskedett az elmúlt évek során.

A Winterreisének sem ez lesz az első találkozása az olasz közönséggel, ugyanis a 2018-ban Cividale del Friuliban már láthatták a Hans Zender szerezte zenekari változatot. Mivel azonban ezúttal a Franz Schubert féle egy zongorás verzió kerül bemutatásra – új felállásban és új díszlettel –, mégis premiernek tekinthető a november 26-án és 27-én Milánóban debütáló előadás.

Szkéné színház

Mundruczó Kornél rendezésében a múlt és jelen lép kölcsönhatásba és értelmezi újra Schubert magányos vándorát. Szemenyei János színész-énekes - akit Mocsári Károly zongoraművész kísér - egyszerre személyesíti meg Schubert vándorát és jelen korunk menekültjeit. A Büki Dóra által tervezett díszlet megőrzi az előadás intimitását és szinte tapintható közelségbe engedi a nézőket. A díszlet és benne János az egyedüllét, a bizonytalanság, a jövőnélküliség megrázó élményét nyújtja. Ezzel zárja az idei évet, és bizonytalan időre saját működését is a Proton Színház.

Winterreise

Rendező: Mundruczó Kornél
Szereplő: Szemenyei János
Díszlet: Büki Dóra

2022. november 26., Milánó

https://triennale.org/en/events/winterreise
https://triennale.org/en/magazine/schubert-refugee-crisis-mundruczo

Fotó: Hrotkó Bálint

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés