bezár
 

zene

2022. 12. 04.
Händel Messiása a Zeneakdémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
December 12-én 19.30-tól a Savaria Barokk Zenekar tolmácsolásában hallhatjuk Händel Messiását – adja hírül a zeneakademia.hu.

Händel legismertebb művét a Savaria Barokk Zenekar a debreceni Kodály Kórussal együtt adja elő, Németh Pál vezényletével.

Händel 1741-ben mindössze huszonnégy nap alatt komponálta legismertebb művét. A zeneszerző 1741 novemberében utazott Dublinba Devonshire hercegének, Írország kormányzójának meghívására, és a Messiást 1742. április 13-án mutatta be egy újonnan megnyitott koncertteremben. A mű első alkalommal jótékonysági céllal szólalt meg. Burney a következőket írta róla: „E szent oratórium, ahogyan eleinte nevezték, mivelhogy szövege teljes egészében a Szentírásból származik, a közönségnél igen nagy tetszést aratott, ezért Händel a legtisztább jótékonyságtól indíttatva arra a dicséretes elhatározásra jutott, hogy a Messiást minden évben előadja az árvaház javára. S ez így is történt élete végéig…” 

Az oratórium egy nemrég közölt statisztika szerint messze a leggyakrabban elhangzó zenemű, amelyet hol korabeli hangszerekkel, hol modern hangszerelésben, vagy épp Mozart átiratában interpretálnak különböző zenei együttesek. 

További részletekért látogasson el ide!

Fotó: zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szalai Katalin válaszol
Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Solti Árpád válaszol

Más művészeti ágakról

Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
gyerek

A klasszikus mese új köntösben
Keresztes Szent János: Vers az isteniről című írása kapcsán – fordította Takács Zsuzsa
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés