bezár
 

irodalom

2022. 12. 17.
Több mint 180 ezer fontért keltek el Jane Austen könyvei egy brit aukción
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 180 ezer fontért keltek el Jane Austen könyvei egy brit aukción Nem kevesebb mint 181 000 fontért (73,6 millió forint) vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy gloucestershire-i aukción.

Az írónő Büszkeség és balítélet című regényének egyik első példánya átszámítva 42,8 millió forintért kelt el a cirencesteri Dominic Winter aukciósház árverésen. Az először 1813-ban kiadott könyv első kiadásából mindössze 1500 példányt nyomtattak.

A könyveket egy brit magángyűjtő még a hetvenes és a nyolcvanas években vásárolta, és a lánya bocsátotta őket árverésre.

Az öt, aukcióra felkínált könyv közül a legritkább az írónő Értelem és érzelem című regénye volt, amelyet először a szerző feltüntetése nélkül, ezer példányban adtak ki. Ez a könyv 62 000 fontért (28,9 millió forint) cserélt gazdát. Jane Austen Emma című regényét 12 800 fontért (5,9 millió forint), A mansfieldi kastélyt 8400 fontért (3,9 millió forint) míg A klastrom titkát 6800 fontért (3,1 millió forint) vásárolták meg.

Jane Austen 1775. december 16-án született a hampshire-i Steventonban. Első regényét, az Elinor és Marianne-t 1795-ben írta, s 1811-ben ez jelent meg Értelem és érzelem címen. Igazi népszerűséget és sikert második regénye, a Büszkeség és balítélet hozott számára 1813-ban.

A kép forrása: istockphoto.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Bemutatták Iglódi Csaba regényét
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Emlékfát és emléktáblát avattak Kabai Lóránt tiszteletére
Tudósítás Bánhidi Lilla és Gráczer L. Tamás könyvbemutatójáról

Más művészeti ágakról

A cannes-i filmfesztiválon láttuk Jessica Hausner legújabb filmjét
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés