bezár
 

zene

2023. 01. 03.
Aretha Franklin lett minden idők legnagyobb énekese
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Aretha Franklin lett minden idők legnagyobb énekese Aretha Franklin minden idők legnagyobb énekese a rangos amerikai Rolling Stone magazin listáján. A válogatás máris vihart kavart azzal, hogy hiányzik róla Céline Dion.  

A 200 legnagyobb énekest felsoroló, újévkor közzétett lista első tíz helyét soul- és R&B-énekesek uralják.  Franklin mögött Whitney Houston lett a második, Sam Cooke a harmadik. „Minden határt túllép, hogy a listán nem szerepel Céline Dion, aki minden idők legjobb énektechnikájú előadója” – idézi Jamie Lambert producer, promóter és előadó tweetjét a cnn.com. A Rolling Stone a lista kísérőszövegében arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt bárki kommentelni kezdene, legyen tisztában azzal, ez a legnagyobb énekesek listája, nem pedig a legnagyobb hangoké. „A tehetség lenyűgöző, a képesség páratlan” – írják.

A már említett előadókon túl az első 10-be került Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding és Al Green. A rock and roll ikonjai közül Little Richard lett a 11. John Lennon a 12., Freddie Mercury a 14., Bob Dylan a 15., Prince a 16., Elvis Presley a 17., Frank Sinatra pedig a 19.

A Rolling Stone magazin először 2008-ban publikált hasonló, 100-as listát, akkor ismert zenészek voksai alapján. A mostani listát a szerkesztőség tagjai, a publikáló újságírók állították össze, felölelve a tágabban értelmezett popzene elmúlt száz évét. Így kerülhetett a legjobb 200 közé az indiai Lata Mangeshkar Amy Winehouse és Johnny Cash közé a 84. helyre) vagy a salsakirálynő,  Celia Cruz, aki egészen a 18. helyre kúszott fel.

A Rolling Stone listájáról Céline Dion mellett jó néhány ismert név is hiányzik, mások mellett Dionne Warwick, Diana Ross vagy Sting is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Iamyank lemezbemutató koncertje a pécsi Szabadkikötőben
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Solti Árpád válaszol
Főszerepben a cselló és a zongora

Más művészeti ágakról

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
Légrádi Gergely: Alkalomadtán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés