bezár
 

irodalom

2023. 01. 10.
Magyar Írórezidencia már Marosvásárhelyen is
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia Programja 2022-ben nyitotta meg első határon túli rezidenciáját Sepsiszentgyörgyön. 2023 januárjától pedig Marosvásárhely is várja az elvonulni vágyó hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat, tudósokat kéthetes időtartamtól, akár három hónapon át.

A Program 2019-ben indult, jelenleg 8 magyarországi, kulturális értékekben gazdag helyszínnel büszkélkedhet. A pécsi, debreceni, vajszlói, vácrátóti, nyíregyházi, kapolcsi, pannonhalmi írórezidenciák és a Magyar Fordítóház Alapítvánnyal kooperációban működtetett balatonfüredi Fordítóház hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre népszerűbbek, magyar és külföldi szerzők egyaránt vendégeskedtek és tevékenykedtek már a rezidenciák valamelyikében.

Az alkotói helyszínt a Studium Prospero Alapítvány biztosítja. A Studium HUB a város belvárosában, közösségi térként funkcionál, ahol minden igényt kielégítő, 21. századi színvonalon felszerelt szolgálati lakások, apartmanok is helyet kaptak rezidens orvosok és művészek számára. Az Alapítvány vezetője, Dr. Vass Levente a Magyar Írórezidencia Programhoz való csatlakozás óta elkötelezett híve a marosvásárhelyi rezidencia létrejöttének.

Az első rezidens vendég, Vass Norbert szépíró, kritikus, szerkesztő, aki 1985-ben született Kaposváron, 2023 januárjában foglalja el alkotói helyszínét. Egy babonák szabályozta, elképzelt, időtlen Somogyországot bemutató novellafüzéren dolgozik.

„Hogy mi vár majd Vásárhelyen? Arról még fogalmam sem lehet. De vajon létezik-e kezdő prózaírónak ennél kedvezőbb startpozíció?” – mondta el Vass Norbert, aki izgatottan és örömmel tekint a következő alkotói időszakra. A magyar kultúra napján, január 22-én még Marosvásárhelyen vendégeskedik, így a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar kultúra napja alkalmából rendezett 2023. január 22-i ünnepi előadását is megtekintheti alkotói időszaka során.  

A Magyar Írórezidencia Program – melynek weboldala ide kattintva érhető el – folyamatosan várja magyarországi szerzők jelentkezését.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Keresztes Szent János: Vers az isteniről című írása kapcsán – fordította Takács Zsuzsa
Nádas Péter: Rémtörténetek, Jelenkor kiadó, Budapest, 2022.
Kritika a Jövőbemutató antológiáról

Más művészeti ágakról

Steven Spielberg: A Fabelman család
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés