bezár
 

zene

2023. 01. 17.
Szombaton debütál A nagy Himnusz sztori
A magyar kultúra napja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton debütál az Óbudai Társaskörben A nagy Himnusz sztori - Jó kedvvel, bőséggel című műsor, amelyet az intézmény felkérésére Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész készített, és amelyben közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar is.

A Himnusz születésének 200. évfordulójára készült, kötetlen hangvételű előadáson a közönség sok, eddig talán nem ismert információhoz jut a Himnusszal, illetve általában a himnuszokkal kapcsolatban.

A produkció sok kérdésre keresi a választ: kiderül például, hogy miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a különböző rendszerek politikusainak, valamint az is, hogy milyen alternatív indulókkal próbálkoztak. Szóba kerül az előadáson, hogy miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula, valamint megtudhatják a nézők, miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak.

Az előadók beszélnek arról is, hogy mi köze van Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához, valamint arról is, hogy miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket. Továbbá, megtudhatjuk azt is, hogy mitől székely a székely himnusz, hogy miért hasonlít a szlovák himnusz egy magyar népdalra, az izraeli himnusz pedig egy magyar katolikus egyházi dalra.

Az óbudai premier másnapján, január 22-én, a magyar kultúra napján - amelyet 1989 óta ünnepelnek annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát - a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

A produkció a későbbiekben megtekinthető az Óbudai Társaskörben, valamint az év folyamán a tervek szerint vidéki és határon túli kulturális intézményekben is. Az érdeklődők további információkat a www.obudaitarsaskor.hu oldalon találhatnak.

A képek forrása: www.obudaitarsaskor.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés