bezár
 

irodalom

2023. 01. 28.
Alibi egy életre – a könyvbemutató
90 éve született Alexander Brody
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alexander Brody emlékezete – Alibi egy életre címmel antológia jelent meg az egy éve elhunyt író, üzletember, reklámszakember, szerkesztő és mecénás, Alexander Brody tiszteletére, melyet 90. születésnapján, 2023. január 28-án 17 órakor mutatnak be a Premier Kultcaféban.

Bródy Sándor, azaz Alexander Brody sokoldalú szellem volt, groteszk humorral, megbízható, kitűnő ízléssel. Íróként is értékes munkákat adott ki a kezéből, idézi fel alakját a kötetben Márton László, aki így ír róla a továbbiakban: „Magával vitte egy másik kontinensre a nagypolgári mentalitást, annak értékrendjét, az úriemberséget, a korrektséget (amelybe belefér egy kis bohém tempó), a munka tiszteletét (amely összeegyeztethető némi hedonizmussal) és a többit. Úgy maradt változatlan, azon belül magyar, hogy közben amerikai és világpolgár is lett. (…) Azt viszont tudom, hogy egy ilyen tünemény – mert az volt, egyetlen szóval, tünemény – miképp hatott magyar környezetben. Nemcsak azért szerették sokan, mert kiváló ember volt, sokaknak segített, és elbűvölő charme-ja volt, hanem azért is, mert magával hozott egy csésze varázsitalt, amelyben a nagyapa, idősebbik Bródy Sándor, még inkább a nagybácsi, Hunyady Sándor, leginkább pedig a rég letűnt úri Magyarország szerethetőbbik arca tükröződött”.

Az Alexander Brody emlékezete című kötet szerzői Alexander Brody (1933-2022) alakját idézik fel, ki-ki a maga módján. Felbukkan az írásművekben az évtizedes jóbarát, a sármos férfi, a két lábon járó legenda, a fáradhatatlan szivarozó, a tévedhetetlen ínyenc, az ismerősök gyerekeit számon tartó empatikus lélek, a rátermett vezető, a műgyűjtő, a versenylovak kedvelője, az apa és apahelyettes, a kontinensek és óceánok vándora, a mecénás, a műgyűjtő, a tudósok barátja, az író unokája és unokaöccse, az Alibi-főszerkesztő, a kozmopolita lokálpatrióta, az utolsó budai gavallér és a legzárkózottabb nyíltszívű személyiség.

Egyvalami kiderül minden írásból: emlékezetre és szeretetre méltó ember volt.borító
A 192 oldalas kötetet szerkesztette: Márton László, Torma Tamás és Nagy Gabriella. Kiadja az Alibi és a Hamu és Gyémánt. Borítóterv: Réczey Zoltán. Könyvterv és tördelés: Silvia Gaspardo Moro tervei alapján Szabó Csilla. Korrektúra: Sződy Macó.

A szerzők: Bánszki Edina, Bessenyői Zsolt, Sandy Brody, Thyra Brody, Csányi Vilmos, Csepreghy Nándor, Csetényi Csaba, Csontos Erika, Danyi Zoltán, Farkasházy Tivadar, Fiala János, Freund Tamás, Gelencsér András, Gelencsér József, Géczi János, Háy János, Jaksity György, Jolsvai András, Kovács András Ferenc, Krizsó Szilvia, Laik Eszter, Lángh Júlia, Malonyai Péter, Maros András, Márton László, Mód Orsolya, Nagy Gabriella, Nagy József, Németh György, Orosz Györgyi, Réczey Zoltán , Ritoók Zsigmond, Rózsa Erika, Sákovicsné Dömölky Lidia, Szemethy Orsolya, Szerényi Gábor, Szilágyi Gizella – Csöpi, Szvetelszky Zsuzsanna, Torma Tamás, Tóth Krisztina, Török András, Vámos Miklós, Vetsey Szilvia és Zoltán Gábor.

A könyvbemutatón Alexander Brody gyermekeinek köszöntője után Márton László a kötet szerzőivel, Csányi Vilmossal, Nagy Józseffel és Sákovicsné Dömölky Lidiával beszélget.

Az Alibi – hat hónapra kötetsorozatban 25 antológia jelent meg: Evés-ivás, Kert, Fürdő, Lovak, Szerencse, Urak-Dámák, Tilos, Titok, Sziget, Gyermekkor, Álom, Disznó, Kutyák-macskák, Kincs, Bugyi, Füst, Pillanat, Vér, Felhő, 20, Meztelen, Véletlen, Divat, Levegő, Ő. Az Alexander Brody emlékezete a sorozat koronája és egyben zárókötete. Az Alibiről és köteteiről az Alibi Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Négyzetes kép: Valuska Gábor / Litera
Fejléc kép: Oláh Gergely Máté / Óbudai Anziksz

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés