bezár
 

art&design

2023. 03. 01.
Kép-Írók kiállítás a Képező Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges tárlat nyílik a Képező Galériában március 2-án, csütörtökön 18.30-kor. A kiállítás Kósa János festőművész és Grela Alexandra illusztrátor műveit mutatja be, melyek klasszikus magyar írók és költők műveire készültek.

Az irodalom klasszikusai épp azért klasszikusok, mert úgy gondolunk rájuk, mint időt álló értékekre. A leghíresebb magyar írók művei ma is ugyanúgy aktuálisak lehetnek, mint egy évszázaddal ezelőtt. A versekhez kapcsolódó képek segíthetik az értelmezést, főleg a fiatalabbak számára, akik inkább gondolkoznak képekben, mint szövegekben. Szentségrombolás helyett a tiszteletadás egy módját jelenti az a gesztus, amely során a képalkotók képzőművészeti formába fordítják az irodalmi klasszikusokat.

Kósa János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőmestere óriás-grafikákat készített, melyeket Madách Imre Ember tragédiája és Zichy MIhály stílusa ihletett. Grela Alexandra, napjaink egyik legelismertebb illusztrátora több híres költő, például Ady Endre, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, valamint más kortársak műveiből inspirálódva alkotott olyan képeket, amelyek a fiatalabb generációknak is izgalmasak lehetnek, és talán közelebb is hozhatják az irodalmat hozzájuk.

A kiállítás 2023. március 2. és 30. között tekinthető meg.

A tárlat kurátora: Révész Emese

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés